Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176) των υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

https://www.emdydas.gr/ekdothike-i-kya-kathorismos-epidomatos-epikindynis-kai-anthygieinis-ergasias-tou-arthrou-18-tou-n-4354-2015-a-176-ton-ypallilon-ton-ypiresion-tou-ypourgeiou-ethnikis-amynas/

Εκδόθηκε η ΚΥΑ «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’  176) των υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

 


Συνάδελφοι/σες

Ενημερώνουμε ότι την 5/7/2024 εκδόθηκε η ΚΥΑ Υπ’ Αριθμ. 2/58469/ΔΕΠ με τίτλο «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’  176) των υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) και της Δημόσιας Επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», την οποία και αναρτούμε.

Η ΚΥΑ εν μέρει αποκαθιστά την άδικη εξαίρεση του κλάδου των Διπλωματούχων Μηχανικών από την καταβολή του εν λόγω επιδόματος, η οποία μάλιστα έφτανε στο σημείο στα Εργοστάσια, Ναυστάθμους και Αεροδρόμια οι Μηχανικοί να είναι οι μόνοι Υπάλληλοι που δεν ήταν δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος.

Η Ομοσπονδία μας αλλά και το Τμήμα Εθνικής Άμυνας της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής εδώ και χρόνια, είχαν αναδείξει το τεράστιο αυτό ζήτημα, διεκδικώντας την ισότιμη αντιμετώπιση κλάδων και ειδικοτήτων, τη διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων και την αύξηση των σχετικών αποζημιώσεων.

  • Υπόμνημα σχετικά με την Γνωμοδότηση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ”Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας”  .pdf
  • ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής Τμήμα Εθνικής Άμυνας : Επίδομα Ανθυγιεινής Εργασίας  .pdf
  • Επανυποβολή αιτημάτων σχετικά με το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας στο Υπ. Υγείας – Αίτηση Θεραπείας  .pdf
  • Διαβίβαση Πινάκων με τη Βαθμολόγηση Ειδικοτήτων ανά Φορέα για τη χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας  .pdf
  • Δε θα ανεχθούμε άλλη άδικη εξαίρεση κατηγοριών Διπλωματούχων Μηχανικών από το Ανθυγιεινό Επίδομα  .pdf
  • ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής / Τμήμα Υπ. Εθνικής Άμυνας – Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.pdf

Αυτό επετεύχθη εν μέρει μόνο, για συγκεκριμένες ειδικότητες και συγκεκριμένους χώρους. Δυστυχώς συνεχίζεται η εσφαλμένη λογική που ακολούθησε και η ΚΥΑ του Υπουργείου Υγείας για τα Νοσοκομεία, όπου εξαιρούνται οι Πολιτικοί, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Τοπογράφοι, Μεταλλειολόγοι, ενώ εντάσσονται οι υπόλοιπες ειδικότητες. Οι δικαιούχοι εντάσσονται αναδρομικά από 1/1/204 στη Γ’ κατηγορία Επιδόματος (150 € το μήνα), πλην του ΣΔΑΜ (Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου), όπου αδικαιολόγητα εντάσσονται στην Ε’ Κατηγορία (70 € το μήνα).

Επίσης δίχως καμία επιστημονική τεκμηρίωση διαχωρίζει τους τεχνικά εργαζόμενους σε χώρους ως εξής: «Υπάλληλοι που απασχολούνται στα στρατιωτικά εργοστάσια, στρατιωτικά αεροδρόμια και ελικοδρόμια, στους ναυστάθμους, στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), στα συνεργεία επισκευής εγκαταστάσεων, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σχηματισμούς, στα πλωτά μέσα και λιμενικές εγκαταστάσεις.» που αφορά όλους τους Κλάδους και ειδικότητες του Υπουργείου και σε «Υπάλληλοι των παρακάτω Κλάδων και Ειδικοτήτων που απασχολούνται στα στρατιωτικά εργοστάσια, στρατιωτικά αεροδρόμια και ελικοδρόμια, στους ναυστάθμους και εργαστήρια των υπηρεσιών Χημείου των Ενόπλων Δυνάμεων», που αφορά μόνο τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Βάσιμα φοβόμαστε ότι η διάκριση αυτή θα οδηγήσει ξανά σε διακριτή αντιμετώπιση Υπαλλήλων που εργάζονται ακριβώς στις ίδιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σχηματισμούς, όπως συνέβαινε έως και σήμερα. Επίσης με τον τρόπο αυτό χωρίς καμία τεκμηρίωση εξαιρούν το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που  ασχολούνται με την Επίβλεψη, Έργων και Μελετών από τη χορήγηση του Ανθυγιεινού επιδόματος, έστω σε χαμηλότερη κατηγορία. H πρόταση μας ήταν για όλους όσους απασχολούνται σε «έλεγχος και καταγραφή επικίνδυνων κατασκευών, επιβλέψεις και αυτοψίες εργολαβικών έργων, επιβλέψεις αυτεπιστασίας έργων οδοποιίας (πλακοστρώσεις, κατασκευές πεζοδρομίων, ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις κλπ), έργων ηλεκτροφωτισμού και εκτάκτων συμβάντων, Πολιτική Προστασία, διαχείριση Φυσικών Καταστροφών, Τοπογραφικές εργασίες στο πεδίο». Για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία συνεχίζεται η εξαίρεση των Μηχανικών Πληροφορικής, όπως ακριβώς και στην ΚΥΑ του Υπ. Υγείας.

Καλούμε τους συναδέλφους μας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να στείλουν σχετικές παρατηρήσεις μέχρι την Παρασκευή 12/7, ώστε εμπρόθεσμα η Ομοσπονδία μας να καταθέσει Αίτηση Θεραπείας προς τα Συναρμόδια Υπουργεία (Άμυνας, Οικονομικών, Εργασίας). Αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις, θα εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουμε Αίτηση Ακυρώσεως στο ΣτΕ, όπως ακριβώς κάναμε και για αυτή του Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου