Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Ανακοίνωση για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον νέο σταθμό μετρό Εξάρχεια

Προσχηματικός ο διαγωνισμός για τον σταθμό στα Εξάρχεια


Ανακοίνωση για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον νέο σταθμό μετρό Εξάρχεια

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Τμήματος Αττικής καταγγέλλει την προσχηματική διαδικασία προκήρυξης Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ για το νέο σταθμό μετρό στα Εξάρχεια.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων σχετικά με τις επιπτώσεις χωροθέτησης του σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, επιχειρείται μέσω του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού να αποσπάσει την συμφωνία των συναδέλφων καλώντας τους να συμβάλλουν με τις ιδέες τους, να γίνουν σύμμαχοι αυτού του σχεδιασμού.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, οι αλλαγές χρήσεων γης, αποτελούν εργαλεία άσκησης της πολιτικής που θέλει την τουριστικοποίηση και παραπέρα εμπορευματοποίηση του κέντρου της Αθήνας, δηλαδή τα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ιεράρχηση εγκατάστασης των σταθμών μετρό στις συγκεκριμένες θέσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι fast track διαδικασίες που ακολουθούνται για μια σειρά παρεμβάσεις όπως μέσα από χορηγίες (βλ. λόφο Στρέφη κλπ.).

Το ΣΑΔΑΣ - Τμήμα Αττικής:
Έχει ήδη τοποθετηθεί με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης ενάντια στην χωροθέτηση του σταθμού πλατείας Εξαρχείων, η οποία επισυνάπτεται.

Καλεί όλα τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών που προκήρυξε η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ για την πλατεία Εξαρχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου