Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Επισφραγίστηκε η αποτυχία στο ΕΜΠ και συνεχίζεται...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 11.01.2023, 12:46
Επισφραγίστηκε η αποτυχία στο ΕΜΠ και συνεχίζεται...

Δεν θα γίνουν τελικά οι εκλογές σε οκτώ από τις συνολικά εννέα σχολές του Πολυτεχνείου, αφού οι φοιτητές δεν έδειξαν καμία προθυμία ούτε να καταθέσουν υποψηφιότητα ούτε να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές. ● Απειλές από καθηγητή ακόμα και με πειθαρχική δίωξη για παρακώλυση της ακαδημαϊκής διαδικασίας σε συνδικαλιστή-μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου.

«Η προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων σας στις Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών του ΕΜΠ, σύμφωνα με τον Νόμο 4957/2022, δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον υποψηφίων και μελών εφορευτικών επιτροπών παρά μόνο στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ). [...] Συνεπώς, οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 12/1/2023 θα διεξαχθούν μόνο στη ΣΕΜΦE».

Τα παραπάνω γνωστοποίησε με ηλεκτρονικό μήνυμά του προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, προχωρώντας μάλιστα και σε αξιολογικές κρίσεις ως προς το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι σπουδαστές απαξιώνουν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ με τις προβλέψεις του νέου νόμου-πλαίσιο.


Ανδρέας Γ. ΜπουντουβήςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Κατά τη γνώμη μου όταν το ΕΜΠ καταφέρει να αποκτήσει συντεταγμένη εκπροσώπηση του φοιτητικού σώματος στα Οργανα Διοίκησης, τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία. Αλλά αυτό είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των φοιτητών και φοιτητριών» λέει ο κ. Μπουντουβής και συνεχίζει: «Εύχομαι η τωρινή αδιαφορία ή απροθυμία ή διαφωνία για τη διαδικασία ή προτίμηση "ου μπλέξεις..." να παραχωρήσουν σύντομα τη θέση τους στη διαπίστωση της αναγκαιότητας για ουσιαστική εκπροσώπηση με ακαδημαϊκούς όρους. Και τότε πιθανόν να μη χρειάζεται οι εκλογές να γίνονται "υπό την σκέπη" του πρύτανη».

Είχαν προηγηθεί εκατοντάδες μέιλ σε φοιτητές και φοιτήτριες που καλούνταν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ως «υποψήφια μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής» ύστερα από «κλήρωση που έγινε από τον Πρύτανη», ενέργεια η οποία χαρακτηρίζεται από τους φοιτητές του ιδρύματος ως «ωμή πολιτική παρέμβαση». Για να σχηματιστεί εφορευτική επιτροπή απαιτούνται έξι μέλη (τρία τακτικά συν τρία αναπληρωματικά), ωστόσο ο κ. Μπουντουβής φρόντισε να αυξήσει τις πιθανότητες να επιτύχει τη σύσταση εφορευτικών στέλνοντας μαζικά μηνύματα.

Παρ’ όλα αυτά οι απαντήσεις που έλαβε από σπουδαστές για μη αποδοχή της θέσης και ρητής άρνησης συμμετοχής στις διαδικασίες από σεβασμό προς τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων ήταν τόσες, που οι εκλογές δεν θα γίνουν τελικά σε οχτώ από τις συνολικά εννέα σχολές του Πολυτεχνείου. Ο πρύτανης όμως επέμεινε και απάντησε προσωπικά σε πολλούς από εκείνους που ενυπόγραφα αρνήθηκαν μία θέση στις εφορευτικές, λέγοντας ότι μπορεί εκείνοι να σέβονται τις αποφάσεις των συλλόγων τους, αλλά αυτός σέβεται τον νόμο...

Οι προσπάθειες της διοίκησης του Πανεπιστημίου να εφαρμόσει τον νέο νόμο απέδωσαν καρπούς μόνο σε μία περίπτωση, αυτή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου υπήρξαν εφτά υποψηφιότητες, με τη μία να αποσύρεται τελικά αργά χθες το απόγευμα και με την εφορευτική επιτροπή να συγκροτείται κάτω από περίεργες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι ότι το ένα εκ των μελών της κάνει διπλωματική με τον κοσμήτορα της σχολής που, όπως μας λένε σπουδαστές του τμήματος, υποστηρίζει σθεναρά το νέο μέτρο.

Για το ζήτημα των εκλογών πραγματοποιήθηκε χθες παρέμβαση-ανακοίνωση σε μάθημά του, με τον καθηγητή να φτάνει να απειλεί με πειθαρχική δίωξη για παρακώλυση της ακαδημαϊκής διαδικασίας συνδικαλιστή-μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου, όπως καταγγέλλουν και πάλι οι φοιτητές. Αν προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι ίσως η πρώτη φορά που εφαρμόζονται οι διατάξεις περί πειθαρχικού δικαίου του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και μάλιστα σε ένα ίδρυμα με την ιστορία του ΕΜΠ.
Απαξίωση

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν το αναλυτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας του περασμένου Σαββάτου («Γυρνούν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές οι φοιτητές», «Εφ.Συν.», 7.1.2023), σύμφωνα με το οποίο η μέχρι τώρα εμπειρία από τις τηλε-εκλογές ανάδειξης εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ δείχνει παταγώδη αποτυχία και απαξίωση του νέου συστήματος από την ίδια τη φοιτητική κοινότητα. Αλλά η πιο τρανή απόδειξη έρχεται από τον ίδιο τον πρύτανη του ΕΜΠ. «Κατατέθηκαν ελάχιστες υποψηφιότητες σε πέντε σχολές, ενώ σε τρεις σχολές καμία» λέει στο ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμά του και προσθέτει: «Δεν κατέστη εφικτή η συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών με τον απαραίτητο αριθμό μελών, παρά μόνο στη ΣΕΜΦΕ».

● Για χθες ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Ωστόσο ακυρώθηκαν σε εφτά από τα οχτώ τμήματα (μόνο στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας πραγματοποιήθηκαν) γιατί δεν συγκροτήθηκαν εφορευτικές επιτροπές. Η... επιτυχία του νέου νόμου αναμένεται να συνεχιστεί και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τις 19 του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου