Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Να μη γίνουν οι δολοφονίες συνήθεια

Να αντιδράσουμε, όχι μόνο για την υπενθύμιση της δολοφονίας Γρηγορόπουλου από αστυνομικό που κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά και για το νεαρό στη Θεσσαλονίκη που για 20 € βενζίνης χαροπαλεύει, ξανά από σφαίρα (επιβραβευμένου μάλθιστα με 600€ μπόνους) αστυνομικού, αλλά και για το μαθητή στις Σέρρες που έχασε τη ζωή του από τις διαλυμένες σχολικές υποδομές. Όλοι μαζί, μαθητές, εργαζόμενοι, φοιτητές σε όλες τις πόλεις.

Διαδηλώσεις 6 Δεκέμβρη για τις «μέρες του Αλέξη Γρηγορόπουλου» |


Διαδηλώσεις κατά του αστυνομικού κράτους του καθεστώτος Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθούν στις 6 Δεκέμβρη, με αφορμή τα 14 χρόνια από τη δολοφονία στα Εξάρχεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και για όλους και όλες που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη βία του κράτους, της αστυνομίας, των φασιστών και της πατριαρχίας: τον Παύλο Φύσσα, τον Βασίλη Μάγγο, τον Ζακ/Zackie, τον Νίκο Σαμπάνη, τις δολοφονημένες γυναίκες…


Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε διέλυσε με απόλυτο τρόπο τις προσχηματικές αφηγήσεις περί συναίνεσης και ομαλότητας στη νεοφιλεύθερη αστική δημοκρατία. Ενώ πλαστή ευφορία της «ισχυρής Ελλάδας» και των Ολυμπιακών Αγώνων είχε ήδη ξεφτίσει και η επερχόμενη κατάρρευση άρχιζε να εμφανίζεται, η σφαίρα του Κορκονέα πέτυχε μια ολόκληρη γενιά. Κι αυτή απάντησε, ενάντια στην κρατική βία, τον αυταρχισμό, το διαλυμένο μέλλον. Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια συντονισμένη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου αυταρχικού κράτους. Σε αυτό οι πολίτες οφείλουν να πειθαρχήσουν, αλλά και να μάθουν να ζουν διαφορετικά χωρίς να διεκδικούν τίποτα. Πρέπει να φοβηθούν ώστε να αποδεχτούν την φτώχεια τους και την ραγδαία χειροτέρευση της ζωής τους μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Στην Αθήνα προγραμματίζονται δύο διαδηλώσεις από τα Προπύλαια προς τη Βουλή: από φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές (1μμ.) και από πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, μαζικούς φορείς και άλλες συλλογικότητες (6.30μμ.). Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Καμάρα (6μμ.)


Νεκρός 11χρονος μαθητής του 9ου ΔΣ Σερρών από έκρηξη στο λεβητοστάσιο, τραυματίες δύο μαθητές | Εισαγγελική εντολή για τα αίτια της έκρηξης


Ενημέρωση 21.21

Εισαγγελική εντολή για εις βάθος έρευνα για τα αίτια της έκρηξης | Εντολή για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος και στη συνέχεια να προβεί στις ανάλογες ενέργειες και την απόδοση ποινικών ευθυνών ζήτησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σερρών για την σημερινή έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά την διάρκεια του διαλείμματος μαθητών που ακολουθούν το πρόγραμμα του ολοήμερου. Από την έκρηξη έχασε τη ζωή του μαθητής της ΣΤ’ τάξης, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.
Ενημέρωση, ώρα 17.20

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας μαθητής της Στ’ τάξης στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών όταν στις 14.10 το μεσημέρι εξερράγη το λεβητοστάσιο με αποτέλεσμα η πόρτα που εκτινάχθηκε να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών χωρίς τις αισθήσεις του, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δύο άλλοι μαθητές ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Ιατρικό ανακοινθέν από το Γ.Ν Σερρών για το θάνατο του μαθητή

Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του, ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δυο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή καθώς παρακολουθούν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο. ‘Αγνωστη παραμένει μέχρι αυτήν την ώρα η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ του διευθυντή του σχολείου Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».


EUROKINISSI05.12.2022, 21:48
Οργή για τον πυροβολισμό του 16χρονου, σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός
efsyn.gr

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και αστυνομική καταστολή, με προσαγωγές διαδηλωτών • Καταρρίπτει ο δικηγόρος του 16χρονου τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. • Οι αντιδράσεις των κομμάτων.

Την παραμονή της μαύρης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας έλαβε χώρα, με θύμα έναν 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος χαροπαλεύει στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», αφού δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ.

Έπρεπε μάλιστα να περάσουν πολλές ώρες, πριν αποφασιστεί να τεθεί ο δράστης αστυνομικός σε διαθεσιμότητα. Η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε περίπου την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (σε μια εξαγγελία-πρόκληση λόγω της ημέρας) ανακοίνωσε χριστουγεννιάτικο μποναμά με εφάπαξ 600 ευρώ προς τους ένστολους.

Νωρίτερα, ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, έκανε λόγο για «ευθεία βολή από πίσω κατά του παιδιού», τονίζοντας πως η έρευνα που διεξάγει η αστυνομία για το περιστατικό έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωσή της, όπου μεταξύ άλλων κατηγορείται ο 16χρονος πως με «συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών», ενώ δεν γίνεται λόγος για τη σφαίρα που τον πέτυχε στο κεφάλι.

Ο δικηγόρος μίλησε ξεκάθαρα για «εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση» κατά του ανηλίκου, απέρριψε τα περί εμβολισμού και τόνισε ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν για ποιον λόγο τον καταδίωκαν (δεν πλήρωσε καύσιμα σε βενζινάδικο, αξίας 20 ευρώ).
Η οργή που ξεχειλίζει

Όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας προκάλεσε την οργή συγγενών και φίλων του ανήλικου, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Προς το βράδυ, άναψαν φωτιές και ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας, ενώ αποχώρησαν περίπου στις 9 το βράδυ.

Νωρίτερα, δεκάδες εξαγριωμένοι Ρομά συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις (στην οδό Κωνσταντινουπόλεως) εκσφενδονίζοντας μπουκάλια, καρέκλες και όποιο άλλο αντικείμενο έβρισκαν μπροστά τους. Οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων αποχώρησαν για να μην προκαλούν με τη στάση τους.

Παράλληλα, το βράδυ πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, όπου σημαδεύτηκε ξανά από αστυνομική καταστολή και ρίψη δακρυγόνων, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή έξι διαδηλωτών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με μηνύματα όπως «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη» και «πόσο αξίζει μια ζωή;».

Νύχτα έντασης και στα Εξάρχεια, με αφορμή τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου αλλά και την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Ομάδα ατόμων έριξε πέτρες και μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες «απάντησαν» με βροχή δακρυγόνων και κρότου λάμψης.

Παράλληλα, κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για όσα έγιναν, επισημαίνοντας την αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας και κάνοντας λόγο για αστυνομική αυθαιρεσία, βάλλοντας παράλληλα –άμεσα ή έμμεσα– κατά της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με σύνθημα «στη βία του συστήματος και την καταστολή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή», πραγματοποίησε η ΚΝΕ το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Η σημερινή επιβεβλημένη παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στέλνει το μήνυμα ότι ο λαός και η νεολαία της χώρας μας δεν θα μείνουν παθητικοί θεατές του οργίου καταστολής του συστήματος της κρατικής βίας και καταστολής», ανέφερε μεταξύ άλλων η ΚΝΕ.

→ «Βροχή» μολότοφ και επεισόδια μεταξύ οπαδών και αστυνομικών δυνάμεων έγιναν έξω από το ΣΕΦ, πριν από την έναρξη του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός για την Α1 μπάσκετ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

για τη διαθεσιμότητα του δράστη αστυνομικού

Σε συνέχεια της σύλληψης αστυνομικού για περιστατικό τραυματισμού ημεδαπού που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται ότι, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του, ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Σοβαρός τραυματισμός ημεδαπού»


Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο oδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου