Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Έγγραφο ΕΜΔΥΔΑΣ προς ΥΠΕΝ, για το «μπλακάουτ» στις οικοδομικές άδειες


Του Αργύρη Δεμερτζή/

Έγγραφο ντοκουμέντο της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου της Αθήνας προς το ΥΠΕΝ, που φέρνει στο φως το ecopress, αποκαλύπτει γιατί και πως έχουν σταματήσει να εκδίδονται οικοδομικές άδειες στην Αθήνα, μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τα ύψη και του ορόφους των κτιρίων, με το ΝΟΚ ’12. Στο μεταξύ ενώ από το ΥΠΕΝ σιωπούν, το πρόβλημα επεκτείνεται και παρατείνεται. Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Σήμερα πανελλαδική σύσκεψη των μηχανικών στις ΥΔΟΜ, όλης της χώρας.


Από το έγγραφο της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου της Αθήνας, με θέμα: «ερώτημα σχετικά με μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη στο Δήμο Αθηναίων», που υπογράφει η διευθύντρια Μαρία Δανιήλ, το οποίο εστάλη στις 25 Νοεμβρίου 2022 προς Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού – Οικοδομικού Κανονισμού και Δανειοδότησης (ΔΑΟΚΑ) του ΥΠΕΝ προκύπτει ότι:

-Στο ΥΠΕΝ γνωρίζουν εγγράφως και επισήμως εδώ και ένα μήνα ότι η ΥΔΟΜ της Αθήνας δεν εκδίδει οικοδομικές άδειες, καθώς στην επιστολή της ΥΔΟΜ του Δήμου της Αθήνας προς το υπουργείο σημειώνεται ότι: «σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας δε δύναται πλέον να χορηγεί όρους δόμησης σε περιοχές που το ύψος δεν καθορίζεται από ειδικά διατάγματα και στις οποίες μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν ο Ν.Ο.Κ./2012, έως ότου μας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες».

-Το θέμα για τα ύψη και του ορόφους των κτιρίων, με το ΝΟΚ ’12. έχει τεθεί εδώ εδώ και ένα χρόνο, με έγγραφα της ΥΔΟΜ Αθήνας προς το ΥΠΕΝ (επιστολές στις 20-12-2021 και 04-04-2022), με τις οποίες έχει ζητηθεί «να αποσαφηνιστεί το θέμα του μέγιστου ύψους σε όλη την έκταση του Δ. Αθηναίων, εκτός των περιοχών για τις οποίες έχουν εκδοθεί Π.Δ. ειδικών όρων δόμησης».

-Έχει μεσολαβήσει εδώ και εννέα μήνες από τον Μάρτιο του 2022, επιστολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της ΥΔΟΜ Αθήνας έχει συμφωνήσει ότι: «υπάρχει ανάγκη αποσαφήνισης των μέγιστων επιτρεπόμενων υψών σε μεγάλη έκταση του Δ. Αθηναίων, πλην των περιοχών για τις οποίες ισχύουν Π.Δ. ειδικών όρων δόμησης ή ειδικών υψών».

Ωστόσο από το ΥΠΕΝ, μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι ζητούμενες οδηγίες ούτε έχει ανακοινωθεί επισήμως εάν και ποιες ενέργειες θα αναληφθούν, ώστε να δώσουν λύσεις στο σημαντικό αυτό θέμα, που αφορά στην εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, στην ασφάλεια δικαίου και των επενδύσεων, ενώ η διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών συνεχίζεται επ΄αόριστον και παραλύει η οικοδομική δραστηριότητα.

«Kύμα» δικαστικών προσφυγών κατά οικοδομικών αδειών

Πιο συγκεκριμένα η διευθύντρια της ΥΔΟΜ Αθήνας, αναφέρει στην επιστολή της, τις αποφάσεις του ΣτΕ (2102/2019, 705/2020, 706/2020), που αφορούν στο μέγιστο ύψος οικοδομής στην περιοχή Μακρυγιάννη, σημειώνοντας ότι: «η έκδοση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ πυροδότησε «κύμα» δικαστικών προσφυγών κατά οικοδομικών αδειών «σε διάφορες περιοχές της Αθήνας», οι οποίες επικαλούνται τις εν λόγω αποφάσεις του ΣτΕ και συγκεκριμένα το σκεπτικό «….στην επίμαχη περιοχή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Β.Α. του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α ’), οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος τα 21μ» (ΣτΕ 705/2020)».

Oι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 και οι ειδικές διατάξεις του Β.Δ. του 1955

Παράλληλα επισημαίνει ότι: «πρόσφατα, με τις με αρ. 2026/27-10-2022 και 2028/27-10-2022 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (σχετικό 2) ακυρώθηκαν οι οικοδομικές άδειες καθώς και οι αναθεωρήσεις – ενημερώσεις αυτών στα ακίνητα επί των οδών Υπάτης αρ. 12 και Υπάτης αρ. 14. Σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις, όσον αφορά το ύψος των κτιρίων κρίνεται ότι, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Β.Δ. του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α’) οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος σύμφωνα με τους Τομείς Υψών Αθηνών».

Διακοπή έκδοσης οικοδομικών αδειών

Και αφού ενημερώνει το ΥΠΕΝ ότι: «η Υπηρεσία μας δε δύναται πλέον να χορηγεί όρους δόμησης σε περιοχές που το ύψος δεν καθορίζεται από ειδικά διατάγματα και στις οποίες μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν ο Ν.Ο.Κ./2012, έως ότου μας δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες», υπογραμμίζει ότι:

«Κατόπιν των ανωτέρω αποφάσεων Διοικητικού Εφετείου και του σκεπτικού που συμπεριελήφθη σ’ αυτές, θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να δοθούν άμεσα οδηγίες – κατευθύνσεις στην Υπηρεσία μας, αναφορικά με τη χορήγηση Όρων Δόμησης (μέσω του e-adeies και του e-services), δεδομένου ότι έχει δημιουργηθεί σύγχυση ως προς τους ισχύοντες όρους δόμησης και τίθεται θέμα νομιμότητας», προσθέτοντας πως:

«H Δ/νση Δόμησης, είναι εκτελεστικό όργανο εφαρμογής των εκάστοτε πολεοδομικών διατάξεων, οι οποίες θα πρέπει να είναι σαφείς και να μην επέχουν θέση ερμηνείας, και ως εκ τούτου είναι απολύτως αναγκαίο να αποσαφηνιστεί το θέμα του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους σε όλη την έκταση του Δ. Αθηναίων».

Αναμένεται απάντηση

Από το ίδιο έγγραφο της ΥΔΟΜ Αθήνας, προκύπτει ότι: «η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με το αρ. πρωτ. 37674/23-03-2022 έγγραφο της, συμφωνεί αρχικά με την άποψη της Υπηρεσίας μας, δηλαδή ότι υπάρχει ανάγκη αποσαφήνισης των μέγιστων επιτρεπόμενων υψών σε μεγάλη έκταση του Γ. Αθηναίων πλην των περιοχών για τις οποίες ισχύουν Π.Γ. ειδικών όρων δόμησης ή ειδικών υψών και το διαβιβάζει στην Υπηρεσίας σας προκειμένου να δοθούν οδηγίες. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η Υπηρεσία μας δεν έχει λάβει απάντηση».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: πέντε πολεοδομικές εκρεμμότητες στο τραπέζι του ΥΠΕΝ

«Την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας σε σχέση με το ΝΟΚ ’12 και τις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα τελικά ύψη των νεοαναγειρόμενων οικοδομών» θέτει σε προτεραιότητα η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, στα προς επίλυση θέματα που αφορούν στην εφαρμογή πολεοδομικών αποφάσεων και τη λειτουργία των ΥΔΟΜ της χώρας, σε έγγραφο της προς τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΝ Νϊκο Ταγαρά, με το οποίο ζητά από τις 13 Δεκεμβρίου 2022 συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση τους.

Στην επιστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και η γενική γραμματέας Πλουμίτσα Τριανταφυλλοπούλου, προς το ΥΠΕΝ, σημειώνεται ότι:

-«Σε συνέχεια των πρόσφατων εγγράφων μας, επανερχόμαστε και σας ζητούμε εκ νέου συνάντηση μαζί σας, διότι στην Ομοσπονδία μας κοινοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα έγγραφα των Υ.ΔΟΜ που απευθύνονται σε εσάς κι αφορούν στην εφαρμογή της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας. Όπως προκύπτει από τα αναγραφόμενα τους, υπάρχει πληθώρα ζητημάτων στα οποία χρήζουν άμεσων ενεργειών από μέρους σας σχετικά με:

-Την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας σε σχέση με το ΝΟΚ ’12 και τις ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τα τελικά ύψη των νεοαναγειρόμενων οικοδομών

-Τη χορήγηση βεβαίωσης όρων δόμησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e- άδειες, η οποία απαιτείται για την έκδοση οικοδομικής άδειας χωρίς προέγκριση.

-Το δειγματοληπτικό έλεγχο αδειών με βεβαίωση όρων δόμησης σε ποσοστό 30%, κατ΄ εφαρμογή της Υ.Α. (Αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/125394/4805) ΦΕΚ Β’91/17-01- 22 περί καθορισμού του αντικειμένου ελέγχου των οικοδομικών αδειών και μελετών τους.

-Την εφαρμογή της Υ.Α. (Αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΔΕΔΠ/125377/1667) ΦΕΚ Β’ 6769/31-12-21 περί καθορισμού του αντικειμένου ελέγχου εντοπισμού κι επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων κατασκευών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 86 του ν.4759/20, κατά το δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό 30%

-Την εφαρμογή του ν. 4954/9-7-22 σχετικά με: «..Κατ’ εξαίρεση, στους δήμους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Κ.Υ.ΔΟΜ. του Υ.ΠΕΝ, μετά την έναρξη λειτουργίας της….»-

«Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει αναπόφευκτα δυσλειτουργίες στις Υ.ΔΟΜ, με ενδεχόμενες αναφορές κατά των συναδέλφων μας κι έχουν προκαλέσει βίαια επεισόδια εναντίον τους» σημειώνεται στην επιστολή της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και αναφέρεται ακόμη ότι:

-«Επειδή θεωρούμε πως είναι κοινός μας στόχος η αποτελεσματική κι εύρυθμη λειτουργία των Υ.ΔΟΜ και της Κ.Υ.ΔΟΜ, σας ζητούμε να σας αναλύσουμε τις απόψεις μας επί των ανωτέρω στη συνάντηση που θα μας καθορίσετε. Παρακαλούμε για την θετική απόκριση σας, είμαστε στη διάθεση σας για διευκρινήσεις κι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος για τους συναδέλφους μας, εργαζόμενους στις Υ.ΔΟΜ».

Πανελλαδική διαδικτυακή σύσκεψη των μηχανικών στις ΥΔΟΜ, όλης της χώρας

Παράλληλα η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ οργανώνει σήμερα Τετάρτη 21/12/2022 Πανελλαδική διαδικτυακή Σύσκεψη των μηχανικών, που απασχολούνται στις ΥΔΟΜ, όλης της χώρας, όπως σημειώνει στη σχετική πρόσκληση «στο φόντο των συνεχών δυσμενών αλλαγών, της υποστελέχωσης, των «Αναπτυξιακών Οργανισμών», της πολυνομίας, των τεράστιων ευθυνών, των επιθέσεων και της συνειδητής υποβάθμισης Υπαλλήλων και Υπηρεσιών.


-«Η Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21/12/2022 στις 11:00πμ μέσω του https://meet.iit.si/aen svm do emdvdas και σκοπό έχει τόσο την αλληλοενημέρωση των συναδέλφων, αλλά και τη συζήτηση των απαιτούμενων αντιδράσεων από πλευράς της Ομοσπονδίας μας».

Ολόκληρη η επιστολή της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου της Αθήνας προς ΥΠΕΝ


Ολόκληρη η επιστολή της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου της Αθήνας, προς τη Διεύθυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου