Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: Για πρώτη φορά, στα τελευταία πενήντα χρόνια, παραβιάστηκε η ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση, η διαφάνεια, η δημοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικήσεων





Η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ από την 1η Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της διοικείται από κοσμήτορα ο οποίος δεν εξελέγη από τους καθηγητές της, αλλά διορίστηκε από το Πρυτανικό Συμβούλιο κατ’ εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαίσιου ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Η Γενική Συνέλευση Μελών ΔΕΠ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα της το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η νέα αυτή κατάσταση διαταράσσει την ομαλή πανεπιστημιακή δημοκρατική λειτουργία. Για πρώτη φορά, στα τελευταία πενήντα χρόνια, παραβιάστηκε η ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση, η διαφάνεια, η δημοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικήσεων. Κυρίως όμως εγκαταλείφθηκε η ιστορική παράδοση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ, αυτή της συναίνεσης και του διαλόγου των μελών της ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές…Κατά συνέπεια, με ομόφωνη απόφαση της ΓΣ της 30ης Αυγούστου 2022, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ προκρίνει ως μόνη λύση την εφαρμογή της πάγιας δημοκρατικής συλλογικής διαδικασίας, με την άμεση ταχύτατη προκήρυξη εκλογής για ανάδειξη Κοσμήτορα.»

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ
ΣΧΟΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ

Εν μέσω θέρους η εφαρμογή του νέου Νόμου για την Παιδεία σε συνδυασμό με τη συγκυρία αφυπηρέτησης του Κοσμήτορα και του αναπληρωτή Κοσμήτορα της μονοτμηματικής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 31 Αυγούστου 2022 οδήγησε στον ορισμό νέου Κοσμήτορα από το Πρυτανικό Συμβούλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και με άγνωστα κριτήρια, σε αντίθεση με τις άλλες μονοτμηματικές σχολές των ΑΕΙ, όπου θα προκηρυχθούν εκλογές Κοσμητόρων από τους Πρυτάνεις το αργότερο ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Η διαδικασία όπως και η τελική απόφαση ελήφθη εν αγνοία του ανώτατου θεσμικού οργάνου διοίκησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ ΕΜΠ, της Γενικής Συνέλευσης Μελών ΔΕΠ.
Η νέα αυτή κατάσταση διαταράσσει την ομαλή πανεπιστημιακή δημοκρατική λειτουργία, που στηρίζεται στη συλλογική διάθεση και ανάδειξη των διοικητικών οργάνων με εκλογή. Για πρώτη φορά, στα τελευταία πενήντα χρόνια, παραβιάστηκε η ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση, η διαφάνεια, η δημοκρατική διαδικασία επιλογής των διοικήσεων. Κυρίως όμως εγκαταλείφθηκε η ιστορική παράδοση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ, αυτή της συναίνεσης και του διαλόγου των μελών της ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές.
Δηλώνουμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι μη αποδεκτή, προκαλώντας μία εντελώς αδικαιολόγητη και εν δυνάμει επικίνδυνη κρίση. Επιθυμούμε να επανέλθει μια συνθήκη συν-διαμόρφωσης και συνομιλίας μεταξύ μας, να ξεφύγουμε από την πόλωση και τον διχασμό, με μία επανεκκίνηση η οποία θα επουλώσει το τραύμα που προέκυψε από τον διορισμό της διοίκησης εν αγνοία μας.
Κατά συνέπεια, με ομόφωνη απόφαση της ΓΣ της 30ης Αυγούστου 2022, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ προκρίνει ως μόνη λύση την άμεση εφαρμογή της πάγιας δημοκρατικής συλλογικής διαδικασίας, με την άμεση ταχύτατη προκήρυξη εκλογής για ανάδειξη Κοσμήτορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου