Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την λανθασμένη χρέωση ασφαλιστικών οφειλών «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο

Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την λανθασμένη χρέωση ασφαλιστικών οφειλών «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο.pdf

Εθνική Αρχή Διαφάνειας - Έκθεση Ελέγχου .pdf


Αρ. Πρωτ.: 8825 

Θέμα : Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την λανθασμένη χρέωση ασφαλιστικών οφειλών «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο. 

Συνάδελφοι/σες 

Αναρτούμε την Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την λανθασμένη χρέωση ασφαλιστικών οφειλών «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο, κατόπιν της αρ. πρωτ. ΕΑΔ 8038/23-03-2022 αναφοράς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.). 

https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/18.3.2022_anafora_ead_8741.pdf 

Σύμφωνα με τις Προτάσεις της Έκθεσης της Αρχής: 

«Με δεδομένο ότι η Διοίκηση, επί τη βάσει των αρχών του Συντάγματος και της αρχής της εμπιστοσύνης, όπως ορίζεται από τον ΚΔΔ (ν. 2690 Α΄45/9.3.1999), δεσμεύεται έναντι των πολιτών για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, προτείνεται όπως η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ μεριμνήσει για τις κάτωθι ενέργειες: 

1) Να ελέγξει μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τις εγγραφές στο Μητρώο των μη μισθωτών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ει δυνατόν, όχι πέραν του τριμήνου, ώστε να πραγματοποιηθεί η ένταξη των ασφαλισμένων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων σε ξεχωριστό Μητρώο από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. 

2) Να γίνει συσχετισμός των αποτελεσμάτων της πραγματοποιηθείσας εκκαθάρισης και των στοιχείων που έχουν αποσταλεί στο ΚΕΑΟ και σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει οφειλόμενο ποσό ήτοι είναι μηδενικό να αποσταλεί στο ΚΕΑΟ για διόρθωση και αυτόματη διαγραφή της οφειλής. 

3) Να γίνει αυτοματοποιημένη ατομική ενημέρωση των ασφαλισμένων για ενδεχόμενες (διορθωτικές) ενέργειες σε περιπτώσεις όπου λαμβάνουν ειδοποιητήρια και να υπάρξει μέριμνα ώστε η κατάθεση των δικαιολογητικών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. 

4) Να μεριμνήσει για την έκδοση περαιτέρω διευκρινιστικών εγκυκλίων - οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που απασχολούνται οι Μηχανικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή των οφειλομένων πρόσθετων κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω μισθοδοσίας από τις Υπηρεσίες τους έτσι ώστε να γίνεται άμεσα η προσαρμογή και διόρθωση των πρόσθετων κρατήσεων με επιστροφή ή συμψηφισμό.» 

Ελπίζουμε ότι οι απολύτως ορθές Προτάσεις της Αρχής – που δικαιώνουν πλήρως τις παρεμβάσεις μας ως ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ – να γίνουν το συντομότερο δυνατόν αποδεκτές από τον ΕΦΚΑ και να υλοποιηθούν επ’ ωφελεία των ασφαλισμένων. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένουμε και την αντίστοιχη Έκθεση και παρέμβαση της Αρχής και για την Αναφορά μας σχετικά με τη μη απόδοση της προσαύξησης σύνταξης σε ασφαλισμένους μέλη μας:

 https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/18.3.2022_anafora_ead_8743.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου