Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Κατάργηση προέγκρισης στις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 1 και 2.

 https://youtu.be/LiemBT3msbc



Θέμα : Κατάργηση προέγκρισης στις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 1 και 2. 

Κίνδυνος για νέα γενιά αυθαιρέτων.

Συνάδελφοι/σες

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ παρενέβη, κατόπιν των παρατηρήσεων της, στην ακρόαση φορέων της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας : «διαπιστώσαμε πως καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας στις κατηγορίες 1 και 2, εξομοιώνοντας τις κατ’ ουσίαν με την κατηγορία 3. Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουμε ως ΕΜΔΥΔΑΣ, δηλαδή την επαναφορά της προέγκρισης και του ελέγχου από τις ΥΔΟΜ για όλες τις κατηγορίες αδειών, σε συνέχεια της επαναλαμβανόμενης νομοθέτησης για αποχώρηση ή και κατάργηση των Δημόσιων Υπηρεσιών από τον έλεγχο. Χωρίς μάλιστα να προηγηθεί οποιοσδήποτε απολογισμός και δειγματοληπτικός έλεγχος για το τι ακριβώς έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στις εκδοθείσες άδειες στην κατηγορία 3 και της ΕΕΜΚ (Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας). Και αυτό γιατί η δικλείδα του ελέγχου του 30% αυτών των αδειών από τις ΥΔΟΜ, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Συνεπώς η Πολιτεία χωρίς να ελέγξει ποτέ το μέγεθος της ενδεχόμενης αυθαίρετης Δόμησης στις κατασκευές αφού δεν έχει προηγηθεί η διαδικασία προέγκρισης, επεκτείνει την αμφίβολη αυτή διαδικασία και στις μεγάλες, αλλά και σε ευαίσθητες περιοχές κατασκευές (αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, οικισμοί με ειδικά διατάγματα, κλπ), οι οποίες με αυτό το νομοσχέδιο θα εκδίδονται αυτόματα και μόνο με έλεγχο  Τοπογραφικού!».

Την παρέμβαση μας στην Επιτροπή μπορείτε να τη δείτε εδώ:

Παρέμβαση του Προέδρου ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε Επιτροπή της Βουλής για τη διαβούλευση Ν/Σ του ΥΠΕΝ

Απάντηση σε Ερωτήσεις

Ολόκληρη η Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής την 21/6/2022

Και σχετικά άρθρα του Τύπου που παρουσίασαν τις θέσεις μας στους παρακάτω συνδέσμους:

Έθνος: Οικοδομικές άδειες: Η αυτόματη έκδοση γεννά κινδύνους για μία νέα γενιά 

αυθαιρέτων

Καθημερινή: Αντιδράσεις για τις οικοδομικές άδειες

Εφημερίδα Συντακτών: Ρυθμίσεις για... τα αυθαίρετα του μέλλοντός μας

Καθημερινή: Για τις Πολεοδομίες

Η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με τις Α’ Βάθμιες Ενώσεις θα συνεχίσει τον αγώνα της για στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης, τον εξοπλισμό τους, την απλοποίηση της σχετικής Νομοθεσίας και επανεξέταση της λειτουργίας τους από τους Δήμους, ώστε να λειτουργήσουν προς όφελος της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος.

Ρεπορτάζ του Star για τις αλλαγές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών

1 σχόλιο:

  1. Αν θέλει η ΕΜΔΥΔΑΣ να κάνει κάτι «προς όφελος της κοινωνίας» ας κάνει κάτι με τα στελέχη της. Να τι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» : Ο Θεόδωρος Μινέσχος είναι υπεύθυνος στο τμήμα έκδοσης αδειών της υπηρεσίας δόμησης Κηφισιάς. «Πριν από κάποια χρόνια, η Πολιτεία αποφάσισε ότι οι πολεοδομίες ήταν διεφθαρμένες και έτσι έκανε υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των φακέλων για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Η διαδικασία μπορεί να έγινε ψηφιακή, δεν έχει όμως απλοποιηθεί. Η πολεοδομική νομοθεσία είναι πολύ περίπλοκη και για τον λόγο αυτό ο υπάλληλος πρέπει να είναι πολύ ακριβής στον τρόπο που εκφράζεται. Οι μηχανικοί συχνά χρειάζονται και αυτοί βοήθεια. Προσωπικά έχω κάνει 60 παρατηρήσεις σε φάκελο οικοδομικής άδειας από πολύ έμπειρο γραφείο. Μόνο για να τις γράψω, θα χρειαστώ 1-2 ημέρες». https://www.kathimerini.gr/society/561927025/poleodomies-protathlites-vradyporias-kai-elegchoi/
    Μία άδεια «από πολύ έμπειρο γραφείο» δεν μπορεί να έχει 60 παρατηρήσεις. Εδώ κάποιος «ψεύδεται ασύστολα» για να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις.
    «60 παρατηρήσεις» δεν είχαν ούτε οι άδειες «σαβούρα» που λέγαμε παλιά στις Πολεοδομίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή