Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ:Τροποποίηση Νομοθετικής ρύθμισης για την Νομική κάλυψη



Τροποποίηση Νομοθετικής ρύθμισης για την Νομική κάλυψη

Κύριε Υπουργέ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των 
Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα.

Απευθυνόμαστε και πάλι σε εσάς για το θέμα της Νομικής κάλυψης των διπλωματούχων Μηχανικών που εκτελούν καθήκοντα στο Δημόσιο καθώς με την σημερινή νομοθετική ρύθμιση εντοπίζονται αδυναμίες στην ερμηνεία και διαφορετική νομοθετική μεταχείριση μεταξύ των αιρετών έναντι των εργαζομένων. Για αυτό το λόγο παρακαλούμε για τα παρακάτω:

1. Να μας γνωρίσετε εάν οι διατάξεις του άρθρου 52 "Νομική υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού δημόσιου τομέα και αιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης" του Ν.4674/2020 (ΦΕΚ 53 Α/2020) ισχύουν στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος είναι συνταξιούχος ενώ εκκρεμούν ποινικές διώξεις εναντίον του, που ασκήθηκαν κατά την διάρκεια της υπαλληλικής του σχέσης, δηλαδή κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του. Συγκεκριμένα προτείνουμε να υπάρχει διευκρίνηση η οποία θα αναγράφεται ως εξής: "Η νομική υποστήριξη προς τους υπαλλήλους παρέχεται και μετά τη λύση της υπαλληλικής τους σχέσης, για αδικήματα που τους αποδίδονται ότι διέπραξαν κατά το χρόνο άσκησης των καθηκόντων τους."

2. Να τροποποιηθεί το άρθρο 52 του Ν.4674/2020 σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.4915/2022, ώστε να ισχύει και για τους υπαλλήλους η δυνατότητα να μπορούν με αποφάσεις, εφόσον πρόκειται για ΟΤΑ της Οικονομικής Επιτροπής, διαφορετικά με απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ή εφόσον δεν προβλέπεται τέτοια θέση, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα καλύπτουν τα έξοδα της νομικής τους κάλυψης ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος τους για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ τα έξοδα να καταβάλλονται αμέσως, μετά την υποβολή των νόμιμων παραστατικών για την νομική εκπροσώπηση των υπαλλήλων από δικηγόρο. Σε περίπτωση που υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη του υπαλλήλου, η σχετική δαπάνη για τη νομική εκπροσώπησή του, θα επιστρέφεται από τον υπάλληλο στην υπηρεσία του. 

3. Υπενθυμίζουμε ότι με προηγούμενα έγγραφά μας έχουμε ζητήσει την επέκταση της Νομικής Κάλυψης και στο σύνολο των προδικαστικών ερωτημάτων, τα οποία απασχολούν τους συναδέλφους μας και δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη ρύθμιση. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται μνεία για την ελεύθερη επιλογή νομικού εκπροσώπου από τον εγκαλούμενο. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση και σας ζητούμε να εξετάσετε το παρόν αίτημα άμεσα, διότι απασχολεί το συντριπτικό σύνολο των συναδέλφων μας. Εξάλλου και σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και η διαφορετική νομική μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων και αιρετών από το Κράτος δεν υπηρετεί την ΑΡΧΗ της ισότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου