Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου: Δικαίωση για την αποζημίωση άρθρου 55 του Π.Δ. 410/88 σε ΙΔΑΧ Μηχανικούς

Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου: Δικαίωση για την αποζημίωση άρθρου 55 του Π.Δ. 410/88 σε ΙΔΑΧ Μηχανικούς


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Συνάδελφοι/σες

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε Απόφαση (29/2002) του Ειρηνοδικείου Μαρουσίου με την οποία δικαιώνεται συνάδελφος μας ως προς τη διεκδίκηση της αποζημίωσης του άρθρου 55 του Π.Δ. 410/88 κατά την αποχώρηση από την Υπηρεσία.

Η θετική αυτή απόφαση, έρχεται σε συνέχεια της 187/2020 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ για την καταβολή αποζημίωσης απόλυσης Μηχανικών ΙΔΑΧ, η οποία ανέφερε:

«Α. Επί του πρώτου υποερωτήματος: Υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας ΠΕ, ειδικότητας Μηχανικών, δικαιούνται της οριζόμενης στο άρθρο 55 παρ. 1, 2 και 4 του π.δ. 410/1988 μειωμένης αποζημίωσης (40%), εφόσον δεν υπάγονται στην ασφάλιση του Δημοσίου για τη χορήγηση σύνταξης, έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγονται (ΤΣΜΕΔΕ και ήδη ΕΦΚΑ) και είναι επικουρικά ασφαλισμένοι (ΤΣΜΕΔΕ), χωρίς η πρόσθετη ασφάλισή τους στο ΤΣΜΕΔΕ για την απόληψη εφάπαξ χρηματικής παροχής (βοηθήματος) και η καταβολή αυτού, να κωλύει ή να περιορίζει την παράλληλη καταβολή και της ανωτέρω αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης. Β. Επί του δεύτερου υποερωτήματος: Ο καθορισμός του ποσού της αποζημίωσης του άρθρου 55 του π.δ. 410/1988, στην περίπτωση των υπαλλήλων αυτών, συναρτάται αποκλειστικά προς τον χρόνο συνεχούς υπηρεσίας των υπαλλήλων/μηχανικών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Ν.Π.Δ.Δ. ή/και στο Δημόσιο, χωρίς να ασκεί επιρροή ο χρόνος ασφάλισής τους στον κλάδο πρόνοιας του ΤΣΜΕΔΕ για την καταβολή εφάπαξ χρηματικής παροχής».

Αντίστοιχο σκεπτικό παρουσιάζει και η απόφαση του Ειρηνοδικείου, που έχουμε στη διάθεση μας. Σημειώνουμε για ενημέρωση των συναδέλφων ότι η αποζημίωση λόγω αποχώρησης ανέρχεται για το προσωπικό που έχει συνεχή υπηρεσία πάνω από οκτώ και μέχρι δέκα έτη στις αποδοχές τεσσάρων μηνών, ενώ για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας πάνω από τα δέκα έτη και μέχρι τα τριάντα έτη, η πιο πάνω αποζημίωση προσαυξάνεται με το ποσό των αποδοχών ένα μήνα, ενώ βάση υπολογισμού είναι οι αποδοχές του τελευταίου μήνα απασχόλησης.

Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί η αποδοχή της Γνωμοδότησης αυτής από το Υπουργείο Οικονομικών για να τύχει καθολικής ισχύος και να σταματήσει η άδικη ταλαιπωρία των συναδέλφων μας ΙΔΑΧ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται και δε λαμβάνουν αδίκως την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου