Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Κράτος αποκλεισμένων πολιτών

 

ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΔΙΝΟΥΝ 2.000€

ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΔINOYN 2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ

Συνώνυμο της ταλαιπωρίας για μηχανικούς και πολίτες έχει έχει καταλήξει δυστυχώς το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Τι κι αν άλλαξε η δομή του προγράμματος, τι κι αν καταργήθηκε το απαράδεκτο κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Την ιδιά ψυχοφθόρα και οικονομικά επιζήμια κατάσταση με πολλές χαμένες εργατοώρες έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως μηχανικοί.

Με την προθεσμία ολοκλήρωσης αιτήσεων στις 31/01, ήδη από τη Δευτέρα 24/01 το buildingcert δεν ανταποκρίνονταν και έπρεπε να φτάσουμε στο βράδυ της 27/01 για να ανακοινωθεί η παράταση κατά δυο μόλις εβδομάδων! Η ανακοίνωση αυτής της τόσο μικρής παράτασης μάλλον περισσότερο πανικό προκάλεσε κρίνοντας από τα αποτελέσματα καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εκδίδονται τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σήμερα 28/01 συνεχίζει να μη λειτουργεί! Και φυσικά αυτό δεν επιτρέπει να εκδοθούν τα πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα και για το «εξοικονομώ» , αλλά και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, για τις οποίες εδώ και ένα χρόνο παίζεται ένα παιχνίδι παρατάσεων για την υποχρεωτικότητα της ταυτότητας ακινήτου.

Την ευθύνη για το μπάχαλο αυτό έχει το ΥΠΕΝ καθώς:

1. Ενώ από το Μάρτιο του 2021 είχαν ξεκινήσει οι διαρροές για την έναρξη του ΕΚΟ 2021, τελικά τον τελικό οδηγό έδωσε τη δημοσιότητα το Δεκέμβριο 2021 και όρισε άμεσα και αιφνιδιαστικά (αιφνιδιάστηκαν όλοι άραγε;) την έναρξη αιτήσεων στις 13/12/21 με καταληκτική ημερομηνία 31/01/2022.

2. Αγνόησε το γεγονός πως ήδη λόγω της προθεσμίας που έληγε στις 31/12/2021 για τη σύναψη συμβολαίων αλλά και την εκ νέου προθεσμία για τη δήλωση τ.μ. στους Δήμους, που το ίδιο θέσπισε, οι μηχανικοί είχαν αυξημένο φόρτο για να ανταποκριθούν μέχρι 31/12, οπότε ήταν πρακτικά αδύνατον μεχρι 31/12 να ξεκινήσουν την προετοιμασία φακέλων.

3. Το γεγονός πως οι μηχανικοί και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν δικαίωμα στις γιορτές και για άλλη μια φορά τέθηκαν προθεσμίες σε ημερομηνίες ακατάλληλες.

4. Η συνθήκη της πανδημίας ειδικά σε εργασίες που απαιτούν αυτοψία σε χώρους κατοικιών, θέτουν σε κίνδυνοι την υγειά των εμπλεκομένων, για να προλάβουν το πρόγραμμα.

5. Ενώ χρονιά τώρα παρουσιάζεται το ίδιο πρόβλημα με δυσλειτουργίες των ηλεκτρονικών πλατφορμών (άλλοτε το buildingcert, άλλοτε η πλατφορμα αυθαιρέτων, άλλοτε η πλατφόρμα του εξοικονομώ) , δε μερίμνησε να λειτουργούν απρόσκοπτα , αντιθέτως επιβαρύνουν την κατάσταση με της επαναλαμβανόμενες μικρές παρατάσεις και προθεσμίες σε ακατάλληλες ημερομηνίες.

6. Πολλοί από τους πολίτες δε θα προλάβουν να ολοκληρώσουν την αίτηση τους, αλλά και πολλοί που θα την ολοκληρώσουν δε θα ενταχθούν στο πρόγραμμα καθώς το κονδύλιο είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες των νοικοκυριών.

7. Δεν υλοποίησε πρόγραμμα γέφυρα για την ένταξη όσων λόγω του απαράδεκτου χρονικού κριτηρίου, που αποδεδειγμένα καταλύθηκε, δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο προηγούμενο πρόγραμμα.

ΤΟ ΤΕΕ αν και συνέβαλε στο να διορθωθεί η δομή του προγράμματος εχει ευθύνη απεναντι στους συναδέλφους καθώς:

1. Αντί να διεκδικεί κονδύλια ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών, επιδίδεται σε διαφήμιση του νέου προγράμματος λες και λύθηκαν όλα τα κακώς κείμενα.

2. Αντί να διεκδικεί αξιοπρεπείς ορούς εργασίας με λειτουργικά ηλεκτρονικά συστήματα, σιωπά μπροστά στην παράταση κοροϊδία των 2 βδομάδων. Και πως να αντιδράσει άλλωστε όταν το ίδιο όταν δε λειτουργούν οι δικές του πλατφόρμες (βλ αυθαιρέτων) συμβουλεύει στους συναδέλφους να εργαστούν μετά τη 1 τη νύχτα!

3. Έμειναν στα χαρτιά όλες οι αποφάσεις που πήραμε στην Αντιπροσωπεία σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο και τον έλεγχο των καταγγελιών, αλλά και η διεκδίκηση για πρόγραμμα γέφυρα που θα ελάφρυνε το παρόν πρόγραμμα.

Έτσι θα βγουν τα νούμερα (αναλογία αιτήσεων/εντάξεων) και θα βαπτιστεί πετυχημένο το πρόγραμμα; Αποκλείοντας τη δυνατότητα να κάνουν όσοι θέλουν την αίτηση τους; Μια από τα ίδια στις πλάτες των μηχανικών που δεν ήταν αρκετά γρήγοροι σε συστήματα που δε λειτουργούν;


Σαμδάνης Κώστας, μέλος της Α ΤΕΕ της παράταξης ΑΡΑΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου