Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Φοιτητής κλήθηκε σε Πειθαρχικό για απολογία λόγω «αφισορύπανσης» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Φοιτητής κλήθηκε σε Πειθαρχικό για απολογία λόγω «αφισορύπανσης» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει την «άκρως επιθετική και αυταρχική στάση των καθηγητών Μπλέτσα, Σαμολαδά και κοσμήτορα Καρυστικού, και την απειλή πειθαρχικής διώξης με κατηγορία την 'αφισορύπανση', απέναντι σε φοιτητές.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει ως αποκορύφωμα την αποστολή mail με πρόσκληση σε «απολογία» σε ενεργό συνδικαλιστή στους φοιτητικούς συλλόγους Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ενιαίου Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και τον πρόεδρο του πρώτου εξ αυτών. Οι παραπάνω καθηγητές καταγγέλλονται πως κατέβασαν και κατέστρεψαν τις αφίσες της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που αφορούσαν την ενημέρωση του συλλόγου για την διαδικασία της Συγκλήτου στις 13/10 με θέμα τον έλεγχο στις εισόδους, η οποία καλέστηκε μετά από πίεση των Φοιτητικών Συλλόγων.

Μάλιστα ο κ. Μπλέτσας φέρεται παρά τις αντιδράσεις των φοιτητών, να απειλεί ζητώντας τα ονόματα των παρευρισκομένων, φωνάζοντας «Ασφάλεια είμαι, ότι θέλω κάνω», «Θα σε διώξω από το Πολυτεχνείο», «Θα φας πειθαρχικό και θα σε στείλω σπίτι σου 6 μήνες», ενώ λίγη ώρα μετά το περιστατικό στάλθηκε μήνυμα σε φοιτητή από το κοσμήτορα.

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος κάνει ακόμα λόγο για «οξυμένο αυταρχισμό» και «χουντικές λογικές», ενώ καλεί όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να καταδικάσουν την προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης σε βάρος φοιτητών και εκλεγμένων συνδικαλιστών.

Αντίστοιχη απόφαση καταδίκης έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, όπως ενδεικτικά Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ (Φιλοσοφική, Νομική, Φυσικό, Μαθηματικό), Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ (Ιστορικό, Αρχιτεκτονικη, Πληροφορική, Μαθηματικό, Γαλλικό, Νομική, Παιδαγωγικό), Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης (Φυσικό, Ιατρικής, Βιολογικό, CSD, Ψυχολογία, ΠΤΔΕ).

To Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών κάνει με τη σειρά του λόγο για «αυταρχικό κατήφορο χωρίς τέλος», ο οποίος «εχει ως ξεκάθαρο στόχο την αναίρεση των δημοκρατικών κατακτήσεων λαού και νεολαίας από την μεταπολίτευση και έπειτα», καταγγέλλοντας πως «η κυβέρνηση στόχευσε στα Πανεπιστήμια: τον χώρο που οι δημοκρατικές κατακτήσεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν χώρο πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου, αγωνιστικής συλλογικής δράσης».

«Η κυβερνητική πολιτική, που συμπυκνώνεται στον αυταρχικό νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη (τι συμβολισμός η κατάθεση νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ με το όνομα του Υπουργού ‘Προστασίας του Πολίτη’!), έχει κηρύξει τον πόλεμο στο ζωντανό Πανεπιστήμιο μέσα από τα σχέδια τόσο για την αστυνόμευση του, όσο και για την απονέκρωση του», συμπληρωνει. «Στον ίδιο αυταρχικό παροξυσμό κινούνται απαράδεκτες ενέργειες που καταγγέλλονται ότι έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ και, μαζί του, ο Κοσμήτορας απειλούν με φοιτητή του συνδικαλιστικού σχήματος των ΕΑΑΚ εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του για την πολιτική του δράση!».

Προσθέτει πως «η απειλή πειθαρχικής δίωξη συνδικαλιστή, μέλους ΔΣ φοιτητικού συλλόγου, για μια τόσο στοιχειώδη πρακτική πολιτικής δράσης είναι εξωφρενική και δείκτης αυταρχικού παροξυσμού, από οποιονδήποτε φορέα την κινεί» ενώ τα «Πανεπιστήμια και η ελληνική κοινωνία έχουν ξεμπερδέψει με αυτές τις αυταρχικές αντιλήψεις και πρακτικές από την μεταπολίτευση».

Καταλήγει πως «η κυβέρνηση επιδιώκει να ανασύρει από το σκοτεινό ντουλάπι του παρελθόντος, σκελετούς που έθαψαν εκεί οι δημοκρατικοί αγώνες της κοινωνίας και τής εκπαίδευσης», όμως «βρήκε, βρίσκει και θα βρίσκει απέναντι της το φοιτητικό κίνημα, τους δημοκράτες καθηγητές και καθηγήτριες, το προσωπικό των ιδρυμάτων, αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη που παλεύει να μπει φρένο στον αυταρχικό κατήφορο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου