Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η Αστυνομία δεν «πάει» πανεπιστήμιο. Μια πρώτη νίκη της νεολαίας, του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος

Η Αστυνομία δεν «πάει» πανεπιστήμιο. Μια πρώτη νίκη της νεολαίας, του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος

Στις καλένδες οι προσλήψεις αστυνομικών
28 Μαΐου 2021


«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας η Πανεπιστημιακή Αστυνομία που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος και της αγωνιζόμενης νεολαίας. Πρόκειται για ένα ακόμη άδειασμα κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, όπως του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Νίκης Κεραμέως.

Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων ότι αστυνομικοί θα άρχιζαν να εγκαθίστανται στα ΑΕΙ από τον περασμένο Απρίλιο κανένα ίχνος τους δεν φάνηκε, πλην των επεμβάσεων της ΕΛΑΣ, σε περιπτώσεις καταλήψεων σε μεγάλα ιδρύματα ακριβώς για να μην προχωρήσει το σχέδιο

Σύμφωνα με Τα Νέα, η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας εντός των ανώτατων ιδρυμάτων δεν αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, για λόγους που επίσημα διατυπώνονται ως διεκπεραιωτικοί: καθυστερήσεις στην πρόσληψη απαιτούμενων αστυνομικών, ψυχολόγων, αλλά και διεκπεραίωσης των τυπικών διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν της εφαρμογής του θεσμού.

Έτσι προς το παρόν το θέμα παγώνει και μετατίθεται αργά το φθινόπωρο ή και τον νέο χρόνο.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr που επικαλείται πηγές των ΑΕΙ, πρυτάνευσε τελικά η άποψη ότι πρέπει να περιφρουρηθεί η ειρήνη στο εσωτερικό των ιδρυμάτων, ειδικά σε μια ακαδημαϊκή χρονιά που είναι πιθανόν να ξεκινήσει με εντάσεις, με 20.000 – 25.000 άτομα να μένουν εκτός πανεπιστημίων, τμήματα που θα κλείσουν και με έναν δύσκολο νόμο – πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση να συντάσσεται.

Προκειμένου, λοιπόν να μη γίνουν τα ΑΕΙ η εστία εντάσεων, η φύλαξή τους θα γίνεται σε πρώτη φάση από τις διοικήσεις τους – κατόπιν αποφάσεων των ίδιων.

Ομάδες φύλαξης που υπάγονται στις Πρυτανείες

Έτσι θα λειτουργήσουν κανονικά μόνο οι ομάδες φύλαξης των ΑΣΕ που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφαλείας Πανεπιστημίου, ενώ προχωρούν οι απαραίτητες κινήσεις για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εσόδων και τον εξόδων των εγκαταστάσεών τους.

Τα περισσότερα ΑΕΙ μάλιστα έχουν προχωρήσει την προμήθεια και την εγκατάσταση των συγκεκριμένων συστημάτων.

Μια διαδικασία που επίσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αργά το φθινόπωρο ή προς της αρχή του επόμενου έτους.

Πηγές: rosa.gr, tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου