Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εκκίνηση Κλαδικών Κινητοποιήσεων ενάντια στις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις και την απαξίωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

 Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 20/10/2020

Αρ. Πρωτ. :

Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις

(για ενημέρωση των μελών)


Θέμα: Εκκίνηση Κλαδικών Κινητοποιήσεων ενάντια στις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις και την απαξίωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην πρόσφατη συνεδρίασή του (16/10/2020) και σε συνέχεια προηγούμενων δράσεων, αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις εναντίωσής μας στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συνόλου του Τεχνικού Έργου. Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα έχουμε να αντιμετωπίσουμε:

Α. Την εφαρμογή του Ν.4674/20 αλλά και του Ν.4735/20 με τους οποίους δύναται να εκχωρηθούν τόσο οι λειτουργίες της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και της Υπηρεσίας Δόμησης κάθε Δήμου στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που λειτουργούν χωρίς κανόνες Δημοσίου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα υπογραφής στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που προσλαμβάνεται με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να ασκούν καθήκοντα που μέχρι σήμερα ήταν αποκλειστικής υποχρέωσης μηχανικών του Δημοσίου. 

Β. Την Υποχρεωτική σύσταση και λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης σε κάθε Δήμο από την 1/11/2020 με το Ν.4735/20. Και επειδή οι ελλείψεις σε προσωπικό των Δήμων είναι γνωστές σε όλους και τις επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία, είναι προφανές ότι η πρόβλεψη αυτή (χωρίς να προηγηθεί επαρκής συζήτηση ή να εξετασθούν άλλες εναλλακτικές, όπως η αξιοποίηση των Περιφερειών) θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ανάθεση της λειτουργίας της ΥΔΟΜ σε ιδιώτες μηχανικούς και την υπογραφή Διοικητικών Πράξεων έκδοσης αδειών από τους Δημάρχους με ό,τι σημαίνει αυτό, όπως επισημάναμε από την πρώτη στιγμή. 

Γ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα απόπειρα εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες με την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για «Μητρώο Ιδιωτών Επιβλεπόντων», το οποίο θα αναιρέσει και τα τελευταία ψήγματα Τεχνικής εργασίας και αρμοδιότητας των Διπλωματούχων Μηχανικών, θα ενισχύσει τη διαπλοκή των ιδιωτών με το Δημόσιο και θα αποβεί σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος όπως με στοιχεία έχουμε αποδείξει ότι έγινε διαχρονικά με τις ιδιωτικοποιήσεις 

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ επιχειρεί να συντονισθεί και με άλλες εμπλεκόμενες Ομοσπονδίες εργαζομένων (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΟΣΥΑΠΕ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, ΟΣΕΑΔΕ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ) ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων για την υπεράσπιση του Δημοσίου Συμφέροντος, του περιβάλλοντος και των Δημόσιων Υπηρεσιών ενάντια στη γενικευμένη απαξίωση και υποκατάστασή τους. 

Η πρότασή μας είναι σε συνεργασία μαζί τους να επανεκκινήσουμε τις κινητοποιήσεις με τη μορφή της Απεργίας – Αποχής από Επιτροπές και Συμβούλια στις αρχές του Νοέμβρη. Σε κάθε περίπτωση ως ΕΜΔΥΔΑΣ θα αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές με το παρακάτω πλαίσιο: 

«Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει ομόθυμα την έντονη διαμαρτυρία του για τις συνεχιζόμενες πολιτικές υποστελέχωσης, υποβάθμισης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, υποτίμησης των Διπλωματούχων Μηχανικών και ποινικοποίησης της εργασίας τους. 

Οι πολιτικές αυτές είχαν και θα έχουν συντριπτικές επιπτώσεις στο Δημόσιο συμφέρον, στο περιβάλλον και στα κοινωνικά δικαιώματα. Αποφασίζουμε να εκκινήσουμε διαδικασία ενημέρωσης των συναδέλφων αλλά και της κοινωνίας για τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, που είναι ήδη ορατά, και να εκκινήσουμε διαδικασίες κινητοποιήσεων για την αποτροπή τους με κεντρικά αιτήματα: 

Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας σε επικαιροποιημένα Οργανογράμματα Υπηρεσιών. 

Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, όχι στην ιδιωτικοποίηση. 

Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών» 

Οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις που θα σηκώσουν το βάρος της ενημέρωσης και της κινητοποίησης, σε αυτές τις δύσκολες –λόγω πανδημίας – συνθήκες, οφείλουν: 

Α) Να συνεδριάσουν το συντομότερο δια ζώσης ή με Τηλεδιάσκεψη, ώστε να συζητήσουν τα παραπάνω αλλά και ό,τι άλλο προκρίνουν διεκδικητικά. 

Β) Να μεταφέρουν τις απόψεις - προτάσεις τους σε Τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, όπου πρέπει να υπάρχει συμμετοχή όλων των Α’ Βάθμιων Ενώσεων 

Γ) Να ενημερώσουν τους συναδέλφους μας με κάθε πρόσφορο τρόπο (ειδικά ηλεκτρονικό), να διοργανώσουν περιοδείες και ενημερωτικές συζητήσεις για τα παραπάνω θέματα και να προετοιμάσουν τον κλάδο. 

Κάθε παρατήρηση, συμπλήρωση και γνώμη επί των παραπάνω είναι ευπρόσδεκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου