Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Μπήκες καραντίνα; Κάνε απλήρωτες υπερωρίες


Μπήκες καραντίνα; Κάνε απλήρωτες υπερωρίες
efsyn.gr

Δωρεάν υπερωρίες-δώρο στους εργοδότες ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα μέτρα υποχρεωτικής καραντίνας για τους εργαζομένους.

Πρώτα τα έριξαν όλα στην ατομική ευθύνη, μετά ήρθαν οι «νουθεσίες» προς τους νέους και οι απειλές για αποβολές προς τους μαθητές. Τώρα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση με τον κορονοϊό και ετοιμάζεται να φορτώσει τα υποχρεωτικά υγειονομικά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να περάσει από τη βουλή αύριο, δίνει στους εργοδότες «δωράκι» υπερωρίες, αναγκάζοντας ορισμένους εργαζομένους να δουλέψουν επιπλέον ώρες δωρεάν.

Οι διατάξεις προβλέπουν πως όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα επτά ή δεκατεσσάρων ημερών, εφόσον δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους μέσω τηλεργασίας, θα κληθούν να… αναπληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες τις εργατοώρες τις οποίες το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να χάσουν. Αυτό αφορά όσους νοσήσουν ή βρεθούν θετικοί στον ιό, ή έλθουν σε επαφή με άτομα που έχουν βγει θετικά στον ιό.

Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ, με το μέτρο αυτό, αρκετοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα κληθούν να εργαστούν έως και έντεκα ώρες, δηλαδή έως και τρεις ώρες παραπάνω καθημερινά για να καλύψουν τις ώρες που… χρωστούν. Μάλιστα για τις ημέρες της υπερωρίας ο εργαζόμενος δεν δικαιούται προσαύξησης ή αμοιβής για πρόσθετη εργασία.

Μπορεί από την κυβέρνηση να ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να… προστατεύσει τους εργαζόμενους από περιπτώσεις αυθαιρεσίας, όπως υποχρεωτικές άδειες αναψυχής ή άδειες άνευ αποδοχών, όμως το μέτρο αυτό δεν παύει να αποτελεί κατάφωρη παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου