Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Με ιδιώτες, θα «στεγάσουν» τη Δικαιοσύνη. Μέσω ΣΔΙΤ, ανέγερση και ανακατασκευή 12 δικαστικών κτηρίων


Με ιδιώτες, θα «στεγάσουν» τη Δικαιοσύνη. Μέσω ΣΔΙΤ, ανέγερση και ανακατασκευή 12 δικαστικών κτηρίων
8 Αυγούστου 2020




Στην ανέγερση έξι νέων δικαστικών μεγάρων, αλλά και στην ανακατασκευή άλλων έξι με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση. Τα 12 έργα θα προχωρήσουν μέσω τριών ξεχωριστών διαγωνισμών για ΣΔΙΤ, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα, στο πρώτο πακέτο έργο εντάσσεται η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Στο δεύτερο πακέτο ΣΔΙΤ, εντάσσεται η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Εδεσσα καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Στο τρίτο πακέτο, εντάσσεται η κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων σε Λαμίας και Βόλου και η ανακατασκευή των κτηρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Υπεύθυνη για την προώθηση των τριών διαγωνισμών έχει οριστεί η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Οι ανάδοχοι των τριών διαγωνισμών ΣΔΙΤ δεν θα αναλάβουν μόνο την κατασκευή των νέων κτιρίων ή την αναβάθμιση των υφιστάμενων. Μέσω πολυετών συμβάσεων θα αναλάβουν και τη συντήρηση των κτηρίων προκειμένου να αποφεύγονται οι εικόνες εγκατάλειψης που συναντούν σήμερα οι πολίτες σε πολλά δημόσια κτήρια.

Για να μην ξεχνάμε, οι εικόνες αυτές είναι αποτέλεσμα τόσο των μνημονιακών περικοπών που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και της πολιτικής αδιαφορίας του εκάστοτε υπουργού. Άλλωστε, η εσκεμμένη εγκατάλειψη, απαξίωση, υποβάθμιση κτλ. κάθε υπηρεσίας και κτηρίου που ανήκει στο Δημόσιο και δημιουργούν κοινωνικό αυτοματισμό και αγανάκτηση στους πολίτες είναι τα «όπλα» που χρησιμοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας ως δικαιολογία ακριβώς αυτό, ώστε να προχωρήσει αναίμακτα, χωρίς καμία αντίδραση, σε κεκαλυμμένη παραχώρησή τους προς τους ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ. Και βεβαίως, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκρύπτοντας πως δίνει πολλά περισσότερα σε ιδιώτες, μέσα από τα χρήματα του κρατικού κορβανά, από ό,τι να τα έφτιαχνε ή να τα εκμεταλλευόταν το Δημόσιο.

Κατά τ’ άλλα, οι τρεις νέοι διαγωνισμοί που αναμένεται να προκηρυχθούν τον επόμενο χρόνο έρχονται να προστεθούν σε έξι διαγωνισμούς για κτηριακά ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη, με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, για το κτήριο φοιτητικών εστιών και άλλες εγκαταστάσεις πανεπιστημίων σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία καθώς και για την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων σε Χανιά και Ρόδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου