Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μετακίνηση συναδέλφου μας - Διαδικασία κρίσεων για την επιλογή Προϊσταμένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr             
                                                                                                                                         
Αθήνα, 17/7/2020
Αρ. Πρωτ. : 8239
                                                  Προς :   κ. Ι. Σάββα,
                                                               Συντονιστή Αποκεντρωμένης
                                                                     Διοίκησης Μακεδ. & Θράκης
                                                      Κοιν.:    ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης

Θέμα: Μετακίνηση συναδέλφου μας  - Διαδικασία κρίσεων για την επιλογή Προϊσταμένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης
                                                           
Κύριε Συντονιστή,
        Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με μέλη 19 Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ σε όλη τη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ΝΠΔΔ).
        Απευθυνόμαστε σε εσάς, σε συνέχεια πρόσφατης αναφοράς συναδέλφου μας σχετικά με απόφασή σας για μετακίνησή του από την Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί επί 17 έτη ως προϊστάμενος σε θέση προϊσταμένου Τμήματος άλλης Διεύθυνσης στην οποία δεν γνωρίζει το γνωστικό αντικείμενο.
                Οι τελευταίες κρίσεις για την επιλογή των Προϊσταμένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ΑΔ), όπως άλλωστε γνωρίζετε, έγιναν το 2009, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς προβλήματα ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής των Οργανισμών των ΑΔ για τον αδιαφανή τρόπο επιλογής των Προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης, όπως ειδικότερα έχουμε επισημάνει στο υπ΄ αριθμ. 8212/17-06-2020 πρόσφατο έγγραφο μας προς το ΥΠΕΣ. Για την εξέλιξη αυτή η αποκλειστική εύθυνη βαρύνει τη Διοίκηση της Αποκεντρωμένης.
        Προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία της Δημόσιας Διοίκησης και να αρθούν τα χρόνια προβλήματα δυσλειτουργίας των υπηρεσιών από τη μη διενέργεια κρίσεων για την επιλογή των Προϊσταμένων, κρίνουμε αναγκαία την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμ.πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54/2611/9356/25.06.2020, οποία αναφέρεται στο Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84-86 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει, και από τον Οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
        Όσον αφορά το συνάδελφο μας Γ.Τ., αυτός είναι Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΔΜΘ, Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης και αντιπρόσωπος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης στο 18ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Ως εκ τούτου προστατεύεται από το Ν.1264/82 και η μετακίνηση του, πρέπει να συνοδεύεται από τη σύμφωνη γνώμη του και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπεί, μια και τροποποιεί το εργασιακό του περιβάλλον. Πολύ περισσότερο όταν η «δικαιολόγηση» της είναι κάποιες «Υπηρεσιακές Ανάγκες» που φυσικά παραμένουν παντελώς ασαφείς και αδιευκρίνιστες.
    Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.





Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., καταγγέλλει τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ι. Σάββα ο οποίος κατά την προσφιλή του τακτική προχώρησε σε νέα δίωξη υπαλλήλου με πρόσχημα τις «υπηρεσιακές ανάγκες», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό υποταγμένων και τρομοκρατημένων υπαλλήλων. Αυτή τη φορά στόχος του είναι ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΔΜΘ, Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι η δίωξη αυτή έρχεται αμέσως μετά την καταγγελία του Συλλ. Εργαζομένων της Ανατ. Μακεδονίας -Θράκης, για τον Συντονιστή που δεν εξέδωσε, ως όφειλε, την προβλεπόμενη από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης απόφαση, με την οποία θα διασφαλίζονταν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των υπηρεσιών της ΑΔΜΘ.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προχώρησε εντελώς αιφνιδιαστικά και αναιτιολόγητα, επικαλούμενος γενικά και αόριστα «υπηρεσιακές ανάγκες» στη μετάθεση του συναδέλφου, από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης στο τμήμα Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου.

Ταυτόχρονα, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα, το πώς εξυπηρετείται η καλή διοικητική λειτουργία, όταν μεταθέτει υπάλληλο με ειδικότητα Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού από Υπηρεσία που υπηρετεί 17 χρόνια πάνω στο γνωστικό του αντικείμενο, εκ των οποίων τα 12 ως Προϊστάμενος στο Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών και τον τοποθετεί σε Τμήμα που δεν σχετίζεται με την επιστημονική του ειδικότητα, αλλά και την εργασιακή του εμπειρία. Και ποιες είναι στην πραγματικότητα οι «υπηρεσιακές ανάγκες» που τελικά οδηγούν στη δυσλειτουργία Υπηρεσιών δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών;

Η εκδικητική αυτή μετάθεση του συναδέλφου αποτελεί συνδικαλιστική δίωξη και είναι προφανές ότι ήρθε ως συνέχεια της έγκλησης, από τον συντονιστή προς τα μέλη του ΔΣ της ΟΣΕΑΔΕ, που είναι ταυτόχρονα και υπάλληλοι της ΑΔΜΘ, να απολογηθούν, γιατί τόλμησαν να καταγγείλουν τις επικίνδυνες για τη ζωή και τη δημόσια υγεία παραλείψεις του, εξ αιτίας των οποίων δεν εφαρμόζονταν με ενιαίο τρόπο στις υπηρεσίες της ΑΔΜΘ τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τον απαράδεκτο αυταρχικό και αυθαίρετο τρόπο «διοίκησης» που εφαρμόζει ο Συντονιστής ΑΔΜΘ, καταπατώντας τόσο τον υπαλληλικό όσο και τον συνδικαλιστικό νόμο. Καταγγέλλει τον Συντονιστή ΑΔΜΘ για τις αποφάσεις του με τις οποίες επιδιώκει να τρομοκρατήσει και να χειραγωγήσει τους υπαλλήλους του και να οδηγήσει στην ηθική και συνδικαλιστική τους εξόντωση.

Απαιτεί από τον Υπουργό Εσωτερικών, να μην παρέχει πολιτική κάλυψη στον Συντονιστή και να ανακαλέσει τώρα όλες τις τιμωρητικές αποφάσεις του, ώστε να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις που έχει εξαπολύσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.





Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου