Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Βιαιοπραγίες εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. κατά την άσκηση των Υπηρεσιακών τους καθηκόντων.


Κρούσματα βίας & πρόταση επανεξέτασης του βαθμού ποινικοποίησης του επαγγέλματος του μηχανικού

Την επανεξέταση του βαθμού ποινικοποίησης του επαγγέλματος του μηχανικού προτείνει η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. με παρέμβασή της προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών με αφορμή τα κρούσματα βιαιοπραγιών εις βάρος διπλωματούχων μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων Ο.Τ.Α. κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

Προς :
1) Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο
2) Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα

Κοιν :
1) Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2) Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Βιαιοπραγίες εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. κατά την άσκηση των Υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Κύριοι Υπουργοί,

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Με την παρούσα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα βίας εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.

Αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βίας το οποίο έλαβε χώρα στη Ρόδο με θύμα Διπλωματούχο Μηχανικό υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσων Α' του Υπουργείου Οικονομικών. Ο εν λόγω συνάδελφος, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά του, διενεργώντας αυτοψία σε παράνομη καντίνα σε παραλία της Δ.Ε. Αφάντου στη Ρόδο, δέχθηκε επίθεση από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος του άσκησε σωματική βία.Μετά τη λήξη του περιστατικού, το οποίο ευτυχώς δεν επέφερε σοβαρό τραυματισμό στο συνάδελφο, κατατέθηκαν μηνύσεις από την υπηρεσία και από το θύμα. Δυστυχώς όμως η υπόθεση ενδέχεται να μην έχει σταματήσει εκεί. Προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 07.11.2019, ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο του συναδέλφου, από την οποία καταστράφηκε ολοσχερώς το όχημα και γειτονικό αυτού (συγγενικού προσώπου του συναδέλφου), ενώ τρίτο όχημα (της συζύγου του συναδέλφου) υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου απεφάνθη ότι πρόκειται περί εμπρησμού. Οι αρχές της Ρόδου ερευνούν την υπόθεση και υπάρχει πεποίθηση ότι θα διαλευκανθεί.

Σαφώς και μέχρι της απόδοσης ευθυνών και εκδίκασης της υπόθεσης δεν θέλουμε να προδικάσουμε και να προβούμε σε λαϊκό δικαστήριο. Σημειώνουμε όμως την σύμπτωση, που μας παραπέμπει άμεσα σε πιθανή σύνδεση των δύο περιστατικών. Οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες για την εξιχνίαση της υπόθεσης και σε συνδυασμό με την ελληνική Δικαιοσύνη, είμαστε βέβαιοι ότι ο/οι υπαίτιος-οι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Να επισημάνουμε εδώ ότι, πέραν των δύο προαναφερθέντων περιστατικών, στην υπηρεσία που εργάζεται ο συνάδελφος έγινε απόπειρα εμπρησμού (άνευ επιτυχίας ευτυχώς) στις 4 Ιουλίου του 2019.

Στη Ρόδο έχουν συμβεί κατά το παρελθόν διάφορα περιστατικά και στη Δ/νση Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου. Τα περιστατικά αυτά ήταν φραστικές επιθέσεις με προσβλητικές εκφράσεις, σωματική βία, δολιοφθορά σε αυτοκίνητα συναδέλφων (οξύ στο αμάξωμα) κ.α. Ποτέ όμως έως σήμερα δεν υπήρξε συνέχεια στα περιστατικά αυτά. Στην αντίληψή μας έχουν υποπέσει επίσης μεμονωμένα περιστατικά βίας πανελλαδικά, κατά υπαλλήλων Σ.Δ.Ο.Ε. και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών κατά τη διενέργεια ελέγχων.

Εάν επαληθευτεί ότι ο εμπρησμός των οχημάτων συνδέεται με αντίποινα στην άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων από τον Μηχανικό, γίνεται αντιληπτό ότι το φαινόμενο βιαιοπραγιών παίρνει άλλη διάσταση και σοβαρότητα. Τα περιστατικά βιαιοπραγιών κατά δημοσίων λειτουργών είναι ένα φαινόμενο, το οποίο έχει αρχίσει να διογκώνεται.

Το επάγγελμα του Μηχανικού όπως γνωρίζετε είναι πλήρως ποινικοποιημένο. Οι καταγγελίες και οι κατηγορίες απευθύνονται προσωπικά σε Μηχανικούς, οι οποίοι βρίσκονται συχνά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αμέλεια της Πολιτείας. Τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις είναι αθωωτικές, οι συνάδελφοι απαλλάσσονται, αλλά η αγωνία και το άγχος κατά τη διάρκεια και μέχρι τη λήξη της υπόθεσης αφήνουν συχνά τα σημάδια τους. Σε αυτό το βάρος έρχεται να προστεθεί τελευταία η απειλή της βιαιοπραγίας από τον ελεγχόμενο. Οι συνάδελφοι Μηχανικοί θα φοβούνται πλέον να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να υποβάλουν κυρώσεις στους παρανομούντες.

Ως ΔΣ της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. θεωρούμε επιβεβλημένη, με αφορμή το προαναφερθέν περιστατικό, την προστασία των μελών μας πανελλαδικά κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων. Η θεσμοθέτηση μέτρων από την πολιτεία θα μπορούσε να αμβλύνει το φαινόμενο των εν λόγω βιαιοπραγιών. Ενδεικτικά προτείνουμε τη θεσμοθέτηση αστυνομικής συνοδείας κατά τη διενέργεια αυτοψιών – ελέγχων σε αυθαίρετες κατασκευές, καταπατήσεων, κ.ο.κ., την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς που βιαιοπραγούν κατά των δημόσιων λειτουργών εν ώρα υπηρεσίας κ.α. Βέβαια στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι θα ήταν χρήσιμη και η επανεξέταση του βαθμού ποινικοποίησης του επαγγέλματος του μηχανικού.

Κύριοι Υπουργέ,

Η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. θεωρεί ότι η βιαιοπραγία κατά δημόσιων λειτουργών κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων είναι ένα σοβαρότατο φαινόμενο, το οποίο γίνεται όλο πιο συχνό και έντονο και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αγνοηθεί από την Πολιτεία. Αναμένουμε ενέργειες προς την αντιμετώπιση του φαινομένου που προαναφέρθηκε.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία – διευκρίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου