Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Ανακοίνωση Αραγές για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων του ΤΕΕ





Στις εκλογές του ΤΕΕ στις 3/11/2019 αποτυπώθηκε η αναμενόμενη κυριαρχία του συντηρητικού μπλοκ και εντός του Επιμελητηρίου. Η άνοδος των μνημονιακών συνοδοιπόρων της ΔΚΜ (ΔΗΣΥΜ, ΔΗΠΑΜ) και η ταύτιση των επίδοξων «αντιπολιτευτών» (Συμμαχία, ΔΕΣΜΗ, Ανασυγκρότηση) σε κεντρικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΤΕΕ, κάνει την επόμενη ημέρα ακόμη πιο δύσκολη για τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα Επιμελητήριο προνομιακό συνομιλητή της πλέον νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, πρωτοπόρο στην προστασία των Επενδυτών και στην καταβαράθρωση του περιβάλλοντος, του δημοσίου ελέγχου, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του ΤΕΕ το επιβεβαιώνουν πικρά και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας την προώθηση του επαγγελματικού ταμείου, νέα Μητρώα και πιστοποιήσεις κοκ.

Το ΤΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε στο πλευρό των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμβουλος και στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών. Με ευθύνη των καθεστωτικών παρατάξεων που συγκρότησαν την ηγεσία του, προώθησε σειρά πολιτικών ενάντια στα συμφέροντά τους. Το ΤΕΕ σήμερα δεν είναι πλέον ούτε καν το ΤΕΕ της μειοψηφίας του 30% των διασωθέντων από την κρίση μηχανικών που παρακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά μετατρέπεται με ταχύτητα σε παρακυβερνητικό βραχίονα με στόχο την παράκαμψη του επίσημου κράτους και την προώθηση της ασυδοσίας κάθε επιχειρηματικής επέλασης στο δημόσιο χώρο και τον δημόσιο πλούτο, με αποφυγή κάθε νομικής συνέπειας για το κράτος και τους άρπαγες «επενδυτές».

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 3/11/2019 δίνει δυστυχώς την δυνατότητα στην κυρίαρχη παράταξη του νυν προέδρου Στασινού, να επιχειρήσει να δράσει με όρους κυριαρχίας υποβαθμίζοντας την λειτουργία των συλλογικών οργάνων του ΤΕΕ στο ελάχιστο. Έτσι οι παραπάνω πολιτικές αυτές εκτιμούμε ότι θα δούμε να ξεδιπλώνονται με όρους πρωτοφανείς ακόμα και για όσους ασκήσαμε κριτική στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που πήρε η λειτουργία του ΤΕΕ τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Σε αυτό το φόντο των εξελίξεων, είναι αυτονόητο ότι από την σκοπιά των αριστερών, αγωνιστικών παρατάξεων που από ριζοσπαστικές θέσεις και απέναντι σε κάθε λογική (συν)διαχείρισης, το επόμενο διάστημα σκοπεύουν να αντιπολιτεύονται τις επιλογές της διοίκησης που θα επιλέξει να αναδείξει η παράταξη της ΔΚΜ, να διεκδικήσουν την μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης και ειδικά στο κεντρικό όργανο της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του ΤΕΕ.

Την απόπειρα αυτή, δηλαδή της κοινής καταγραφής για την ανάδειξη κοινού εκπροσώπου στην ΔΕ που μαζί με την προσπάθεια κοινής καταγραφής στις επιστημονικές επιτροπές, ως εγχείρημα μετρά ήδη 10 χρόνια και 3 θητείες, την αποτιμούμε απολύτως θετική ως προς τους στόχους πάνω στους οποίους ξεδιπλώθηκε. Θεωρούμε επίσης ότι σε όλες τις φάσεις αυτής της διαδρομής παρά τις επί μέρους πολιτικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων που υποστήριξαν την επιλογή αυτή, έγινε εφικτό να λειτουργεί ο κοινός εκπρόσωπος όντως ως κοινός, ενημερώνοντας και αποφεύγοντας να προκαταλαμβάνει θέσεις σε ζητήματα που δεν είχαν αυτονόητη απάντηση. Ο σκοπός της παρούσης ανακοίνωσης δεν είναι να κάνει εκτενή απολογισμό αυτής της επιλογής αλλά να καλέσει στη βάση των εξελίξεων που προαναφέρθηκαν, τις παρατάξεις του κεντρικού ψηφοδελτίου και των επιστημονικών επιτροπών που συνεργάστηκαν στο παρελθόν, για μια κοινή στάση ενόψει των αρχαιρεσιών που εκκινούν το τριήμερο της 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να προχωρήσουμε στην εκλογή κοινού εκπροσώπου στο όργανο της ΔΕ του ΤΕΕ αλλά και ευρύτερα για την διερεύνηση πεδίων συνεργασίας στην νέα θητεία των οργάνων του ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου