Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Σωματείο ΚτΥΠ: Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα


    ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου  30 - Τ. Κ.  10438  Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 –  210.5272299 6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489  e-mail: somateio@ktyp.gr

                                                                                                                                                                                   Αθήνα 31/7/2019
                                                                                                                                                                                   Αρ. πρωτ. 1305
                                                           
                      
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα
 στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας


Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μία φορά τα εξής:
Το Σωματείο μας σταθερά και αταλάντευτα έχει αναδείξει την ανάγκη και αγωνίζεται ώστε να έχει το κράτος την αποκλειστική ευθύνη για παροχή Δημόσιων Δωρεάν Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολείων, Νοσοκομείων και άλλων Δημόσιων κτιρίων. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε θέσει κατ΄επανάληψη ως κρίσιμο ζήτημα την Αντισεισμική προστασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Προσεισμικό έλεγχο και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα δημόσια  κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα κτίρια με μεγάλη συνάθροιση κόσμου (δικαστήρια, υπουργεία κ.ά.). Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε τονίσει και επιμένουμε ότι  ο δημόσιος φορέας που εργαζόμαστε έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας αυτό το -ζωτικής σημασίας για την κοινωνία- έργο. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποδυναμώνουν συνεχώς τον φορέα -όπως έγινε και με την προ διετίας μετάταξη των 2/3 των μηχανικών- και προωθούν την τακτική «δεν κάνω ελέγχους γιατί μετά θα πρέπει να δώσω κονδύλια για τις αναγκαίες επισκευές και την κατασκευή νέων σχολείων», τακτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρωπινές ζωές.         
Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι μεθοδεύουν την πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση του μοναδικού τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους ο οποίος παράγει μελέτες, δημοπρατεί και εποπτεύει έργα και κάνει ελέγχους με ίδια μέσα και προσωπικό και τη διαμόρφωση μίας διαλυτικής κατάστασης με διάχυση της ευθύνης σε Περιφέρειες και Δήμους, ώστε το ευαίσθητο αυτό αντικείμενο να γίνει εύκολα λεία στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΣΔΙΤ και άλλων «χρηματοδοτικών εργαλείων» με πολλαπλάσια κόστη και αμφίβολη ποιότητα και χρόνο κατασκευής.  
Προειδοποιούμε για πολλοστή φορά ότι, αυτή η πολιτική και αυτές οι μεθοδεύσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που κάνουν χρήση των δημοσίων κτιρίων, αφού ζούμε σε μία περιοχή και μία περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου, με εκατοντάδες σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια κατασκευασμένα προ δεκαετιών και καταπονημένα, να παραμένουν χωρίς προσεισμικό έλεγχο και άλλα να έχουν ελεγχθεί αλλά να μην έχει σαφή εικόνα το κράτος αν έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές και άλλες παρεμβάσεις. Όπως επίσης τονίζουμε ότι το κράτος είναι υπεύθυνο ώστε, παράλληλα με τις σημαντικές ανάγκες για νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να αντικατασταθούν και εκατοντάδες λειτουργούντα παλιά και καταπονημένα!


Το Δ.Σ. του Σωματείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου