Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Τροπολογία με τίτλο προσθήκη Συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων στον Ν. 4387/2016

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ. : 7882                                                                      Αθήνα,   20/08/2019
                   Προς:   A’Βάθμιες Ενώσεις

Θέμα: Τροπολογία με τίτλο προσθήκη Συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων στον Ν. 4387/2016  

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών και ψηφίστηκε, δε ρυθμίζεται μόνο το ανώτατο ποσό της μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων, αλλά αποδέχεται και καθιερώνει το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης πατώντας στο Ν. 4387/16 του Κατρούγκαλου. 

Όπως αναφέρεται στις επιμέρους ρυθμίσεις, η τροπολογία θίγει και τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και τους Δημόσιους Υπαλλήλους. 

· Αναφέρει ότι στόχος της τροπολογίας είναι «να μην θιγεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του συστήματος» κατ’ εφαρμογή, όπως αναγράφει, του Ν.4387/16. Πλην όμως αυτό δεν ισχύει, αφού ακόμη και ο Νόμος Κατρούγκαλου, στο άρθρο για τον υπολογισμό της σύνταξης με σαφήνεια αναφέρει στην παράγραφο β, ότι για το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης γίνεται ο υπολογισμός με κριτήρια αφ’ ενός μεν τις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος στη βάση των συντάξιμων αποδοχών του και αφ’ ετέρου στα ποσοστά αναπλήρωσης, που ορίζονται στο άρθρο 8 του ιδίου νόμου. Ο νόμος Κατρούγκαλου στον υπολογισμό των συντάξεων δεν τολμούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές επικαλούμενος την προϋπόθεση που χρησιμοποιεί η παρούσα τροπολογία της κυβέρνησης δηλαδή, τον γενικό όρο «να μην θιγεί ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του συστήματος». 

· Στο σημείο 1 των Γενικών Παρατηρήσεων, εμμέσως πλην σαφώς, ελέγχεται η συνταγματικότητα της τροπολογίας και για το λόγο αυτό προτείνεται από την ολομέλεια για να είναι συμβατή με το άρθρο 73 παρ. 2 εδαφ. β του Συντάγματος, να περιληφθεί σε αυτοτελές νομοθέτημα και να ενταχθεί σε διακριτό κεφάλαιο νομοθετήματος, το οποίο να περιλαμβάνει τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στην τροπολογία. Η Ολομέλεια δηλαδή αναγνωρίζει ότι το θέμα είναι μείζονος συνταγματικής σημασίας και αναρωτιέται αν είναι νέα διάταξη στον νόμο Κατρούγκαλου ή αν πρόκειται για τροποποίηση υφιστάμενης διάταξης του. 

· Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου Κατρούγκαλου από την 1.1.2017 ανά τριετία θα πρέπει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή να εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες να επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. Μετά απ’ αυτές τις αναλογιστικές μελέτες, θα πρέπει με ειδικό νόμο, να ανακαθορίζονται οι συντάξεις. Κατά συνέπεια, ρύθμιση όπως η παρούσα με την τροπολογία, παραβιάζει ακόμη και τον Νόμο Κατρούγκαλου και βέβαια τη διαδικασία που έχει θεσμοθετηθεί για την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, τις αναλογιστικές μελέτες και την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. 

· Η Κυβέρνηση επικαλείται την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου, να θεραπευτούν οι ανισότητες στις συντάξεις που επέβαλε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Μάλιστα επικαλείται τον τρόπο διόρθωσης μέσω της ενίσχυσης της ανταποδοτικής σχέσης Εισφορών προς Παροχές. Είναι πραγματικό γεγονός ότι ο Ν.4387/16 καταργώντας την αυτονομία του ΕΤΑΑ, συνέτριψε και εξαφάνισε τον λόγο Εισφορών προς Παροχές, που έφτανε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ποσοστά 20% για την Κύρια Σύνταξη. Όχι μόνο στην Κύρια σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και στο Δημόσιο, ο λόγος Εισφορών προς Παροχές ήταν υψηλός, ιδιαίτερα στην περίπτωση για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο Δημόσιο. Η μεγαλύτερη αδικία λοιπόν εντοπίζεται ιδιαίτερα στους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου, αφού έχουν καταβάλλει και καταβάλλουν, υπέρογκες εισφορές σε συνάρτηση με τις παροχές. Οι μηχανικοί του Δημοσίου έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές επί 35 ή και 40 χρόνια. 

· Τα συμπεράσματα αυτά έχουν προκύψει από αναλογιστικές μελέτες του ΤΣΜΕΔΕ από το 1990 μέχρι και το 2015. Τόσο ο Ν.4387/16, όσο και η τροπολογία Βρούτση που κατατέθηκε στη Βουλή, ουδόλως λαμβάνουν υπόψη τους τις παραπάνω αναλογιστικές μελέτες και βέβαια η Αναλογιστική Αρχή ποτέ δεν προχώρησε στη σύνταξη αντίστοιχης αναλογιστικής μελέτης. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή, καταθέτουν νόμους και τροπολογίες αναφερόμενοι γενικά στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων πετσοκόβοντας τις συντάξεις. Με τον τρόπο αυτό, παραβιάζουν ακόμη και δικούς τους ψηφισμένους νόμους που προβλέπουν να προηγούνται του νομοθετήματος αναλογιστικές μελέτες. 

· Επίσης, με τα νομοθετήματα τους, οι αδικίες προβλέπεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες εις βάρος των νέων συνταξιούχων που συνταξιοδοτούνται μετά της 13 Μαΐου 2016. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα συναδέλφου Δημοσίου Υπαλλήλου Διπλωματούχου Μηχανικού, του οποίου η σύνταξη αν υπολογιζόταν για 35 χρόνια στο Δημόσιο με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1.580,00 ευρώ ενώ με το Νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1.020,00 ευρώ. Ομοίως Δημόσιος Υπάλληλος Διπλωματούχος Μηχανικός ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ, ενώ θα έπαιρνε το 2010 από την Κύρια σύνταξη παροχή 950,00 ευρώ το μήνα, με τον Ν.4387/16 (θα) παίρνει περίπου 700 ευρώ (ο μισθωτός). Δημιουργούνται έτσι συνταξιούχοι «πολλών ταχυτήτων». 

· Δυστυχώς καμία θετική εξέλιξη –παρά τις διακηρύξεις- δεν έχουμε ακόμα δει στο τεράστιο θέμα της απαράδεκτης καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει τα 3 χρόνια, αφήνοντας χιλιάδες συναδέλφους με τις πενιχρές «προσωρινές» συντάξεις. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποδεικνύεται ότι ήταν σωστή και τεκμηριωμένη η θέση που είχαμε για την αυτονομία του ΕΤΑΑ και του ΤΣΜΕΔΕ από τον ΕΦΚΑ. Σήμερα γίνεται πάλι επίκαιρο το θέμα της αυτονομίας περισσότερο παρά ποτέ. Παραμένουμε σε αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το θέμα και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς Νόμους για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την αποκατάσταση των συντάξεων, την επιστροφή των αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές στους συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου