Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019

Θεματικές συζητήσεις Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων


Α΄ κύκλος συζητήσεων (άνοιξη 2019)

1η συζήτηση (4/4/2019)

Οι ιδεολογικές αφηγήσεις που σχετίζονται με τις εξορύξεις (ανάπτυξη, πλούτος, ευημερία, ανεξαρτησία κλπ.). Οι αιτίες του ενεργειακού «παροξυσμού», οι τάσεις στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων. Η οικολογική πτυχή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής.

2η συζήτηση (23/5/2019)

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στον ελλαδικό χώρο, στο πλαίσιο των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών, που έχουν συντελεστεί και συντελούνται. Ο ιδιαίτερος ρόλος της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους εταιρικούς και κρατικούς σχεδιασμούς. Συσχέτιση με τους υποτιθέμενους εναλλακτικούς σχεδιασμούς στους τομείς του φ.α., των ΑΠΕ και των δικτύων μεταφοράς.3η συζήτηση (4/6/2019)

Η γεωστρατηγική των υδρογονανθράκων, οι διεθνείς ανταγωνισμοί και η θέση της Ελλάδος στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

4η συζήτηση 

Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το νομικό καθεστώς τους, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, τα οικονομικά ανταλλάγματα.

5η συζήτηση 

Τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων έρευνας και εξόρυξης Υ/Α, η πρακτική του fracking. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων, από τη φάση των ερευνών ως το τελικό στάδιο. Αξιολόγηση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας εμπειρίας.

6η συζήτηση 

Οι βασικές αρχές μιας άλλης αντίληψης στον τομέα της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας. Κωδικοποίηση πρακτικών που μπορούν να λειτουργήσουν και άμεσα και στο μεταβατικό στάδιο. Περιγραφή ενός πλαισίου κοινής αναφοράς των συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται στα διάφορα «μέτωπα» της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου