Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Η πραγματικότητα για την τράπεζα που ... άντλησε δις από Δημόσια Ταμεία και ιδιώτες, αλλά θα πωληθεί σε ... επενδυτές


Έχουμε πρόεδρο !

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε άλλος ένας κύκλος επεισοδίων του σίριαλ «Μοίρασμα θέσεων στη τράπεζα Αττικής» που χαρακτηρίστηκε από έντονο σασπένς και πολλές σεναριακές ανατροπές. Μετά από κλήση σε εταιρεία υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου βρέθηκε ο αριθμός του τηλεφώνου του προτεινόμενου προέδρου και μπόρεσε τελικά να ειδοποιηθεί, ενώ τα φημολογούμενα προβλήματα υγείας θεραπεύτηκαν μονομιάς όπως στις βιβλικές παραβολές. Κατόπιν αυτού, το διοικητικό κενό καλύφθηκε και μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την πορεία μας προς τη νέα ψηφιακή εποχή.



Με την εξέλιξη αυτή έληξε και η περίοδος της ερμαφρόδιτης προεδρίας, όπου τα

δύο καρπούζια είχαν χωρέσει στην ίδια μασχάλη και οι «διακριτοί ρόλοι» είχαν μπει στο γύψο (*)
Με τον τρόπο της, έστω κι από σπόντα, συνέδραμε και η ηγεσία της ΟΤΟΕ η οποία, ματαιώνοντας την προκηρυγμένη απεργία της 20/03, έβγαλε τον πρόεδρο από ένα μεγάλο υπαρξιακό δίλημμα στο οποίο ο φλογερός σοσιαλιστής συνδικαλιστής (**) ερχόταν σε σύγκρουση με το νέας κοπής τραπεζίτη. Αν μη τι άλλο, μπορεί πλέον να υπογράφει και πάλι ο ίδιος τις ανακοινώσεις που γράφει, απαλλάσσοντας από αυτό το άχαρο καθήκον τα ταλαίπωρα μέλη του προεδρείου του ΣΥΤΑ.

Βέβαια, όπως κάθε σαπουνόπερα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η δική μας δεν πρόκειται να κλείσει εδώ. Ήδη παίζεται το τρέιλερ για τον επόμενο κύκλο με το πρώτο επεισόδιο να εκτυλίσσεται στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, τακτική ή έκτακτη. Η αγωνία στρέφεται τώρα στο αν θα παραιτηθεί ο συμπρωταγωνιστής. Εμείς τολμούμε να προβλέψουμε ότι, παρά τις πιέσεις και τις αντιξοότητες, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το θεόπνευστο έργο της σωτηρίας της Τράπεζας και ορμώμενος από ανιδιοτελή κίνητρα, τελικά θα μας κάνει τη χάρη να παραμείνει. Αν καταφέρουμε δε να προσελκύσουμε και τον Διευθυντή Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ μετά από την επικείμενη αποπομπή του, τότε πλέον θα μιλάμε για ένα πανίσχυρο διοικητικό τιμ.

Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν (και σε μεγάλο βαθμό είναι) φαιδρά, εμείς δε βρίσκουμε και πολλούς λόγους να χαμογελάμε. Επειδή πέρα από τις ίντριγκες και τα κουτσομπολιά, όλοι οι προαναφερόμενοι, σε όποιο στρατόπεδο και αν ανήκαν, είτε φίλα προσκείμενοι στη κυβέρνηση είτε στο περιβάλλον του διοικητή της ΤτΕ, μπορεί μεν μεταξύ τους να είχαν άκρατο ανταγωνισμό, σε ό,τι αφορούσε όμως τους εργαζόμενους -στις «εθελούσιες», στις μειώσεις μισθών, στις εξοντωτικές μεταθέσεις, στην εξωτερίκευση των εργασιών κλπ.- η σύμπνοια ήταν απόλυτη και η ενότητα αρραγής. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και το δελτίο της εταιρικής παρουσίασης που παραμένει αναρτημένο στο intranet, όπου ομόφωνα πανηγυρίζουν για την απώλεια 277 από τις 871 θέσεις εργασίας και τη μείωση των αμοιβών προσωπικού κατά 35% τη διετία 2016-2018.

Το ίδιο μας δείχνει άλλωστε και το κύκνειο άσμα του προηγούμενου διοικητικού σχήματος, ο νέος κανονισμός απολύσεων που μας άφησαν αμανάτι. Τώρα πλέον που οι «κοινωνικοί εταίροι» ξαναβρήκαν τους διακριτούς τους ρόλους και μπορεί να στηθεί και πάλι η παράσταση της «σκληρής διαπραγμάτευσης», εκτιμούμε πως έχει έρθει η σειρά του ΛΑΚ-εφάπαξ (***), με μια διευθέτηση που αφενός θα απαλλάσσει την Τράπεζα από την παροχή οποιασδήποτε εγγύησης και αφετέρου θα λειτουργήσει ως μέσο πίεσης για περαιτέρω αποχωρήσεις εργαζομένων (εντός ή εκτός προγράμματος εθελούσιας). Άλλωστε παρά τα ευχολόγια και τις αερολογίες των εργατοπατέρων, οι τραπεζίτες βλέπουν τα πράγματα πολύ πιο ξεκάθαρα: εκχώρηση εργασιών συνεπάγεται και απόσχιση κλάδων, μαζί με τα δάνεια θα φεύγουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Μετά από αυτό ίσως πάρουν σειρά και τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια για ιδιωτικοποίηση (****) που προς ώρας δεν μπορούν ακόμα να υλοποιηθούν. Δεδομένου ότι οι αυτοαποκαλούμενοι επενδυτές γενικά απεχθάνονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη, για να έχει κερδοσκοπικό ενδιαφέρον η Τράπεζα θα περιμένουν πρώτα αυτή να απαξιωθεί περαιτέρω, μαζί φυσικά με τους εργαζόμενους της.

Τέλος, κόντρα στις τάσεις της εποχής που θέλουν όποιον κατέχει μια οποιαδήποτε θέση να γαντζώνεται σε αυτή, εμείς θα προχωρήσουμε στην πάγια και δεσμευτική για εμάς εναλλαγή αντιπροσώπων στα θεσμικά όργανα. Έτσι, στο εξής την εκπροσώπησή μας στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου αναλαμβάνει η συν/φισα Κλειώ Σαρρή ενώ ο συν/φος Βίκτορας Τσακίρης θα συνεχίσει να συμμετέχει στο γενικό συμβούλιο της OTΟE.




Από την συνδικαλιστική παράταξη "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Εργαζομένων τράπεζας Αττικής"




Υπόμνημα - διευκρινίσεις : 
* δύο καρπούζια σε μια μασχάλη : καθώς ο πρόεδρος Εργαζομένων διατέλεσε σε παγκόσμια πρώτη ΚΑΙ πρόεδρος της τράπεζας ...
** φλογερός σοσιαλιστής συνδικαλιστής : Αθανάσιος Σταθόπουλος (που μετά από παρατρεχάμενος του Τσοχατζόπουλου έγινε παρατρεχάμενος των Στουρνάρα, Δραγασάκη, Σπίρτζη κλπ) και γι αυτό ανέλαβε προσωρινά και την προεδρεία της τράπεζας των Μηχανικών ... (την Αττικής)
*** ΛΑΚ : ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ λογαριασμός, το ΟΜΑΔΙΚΟ ασφαλιστικό συμβόλαιο των Εργαζομένων με την την Εθνική Ασφαλιστική
**** μεγαλεπήβολα σχέδια για ιδιωτικοποίηση : με άλλα λόγια, αφού πήραμε όσα εκατοντάδες εκατομμύρια € μπορούσαμε από τα Δημόσια Ταμεία (και από αλλού) και αφού ξεφορτωθήκαμε σε funds όσα σαβουροδάνεια δίναμε σε κάθε αρεστό, ημέτερο και κόμματα "πλάτες", θα την ... πουλήσουμε σε ιδιώτες ...


Κι ένα "αστεράκι" ... bonus. Σαν τα αγαπημένα του προέδρου Εργαζομένων της τράπεζας Αττικής. 
Όσα δεν συνέβησαν επί των προηγούμενων Μνημονιάκηδων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) συμβαίνουν τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (σ.σ. ΝΑΙ, εξακολουθούν να είναι μαζί παρά τις εμφανείς ... κόντρες) σε έναν εργασιακό χώρο που, ΠΛΗΝ των ακριβοπληρωμένων στελεχών, όλοι οι άλλοι βλαστημάνε κάθε ώρα και στιγμή ...
Είτε διότι -ανθρώπινα- φοβούνται, είτε διότι αηδιάζουν καθημερινά, ελέω Τραπεζιτών, δηλαδή των ιδιοκτητών της τράπεζας - Δημόσιων ΤαμείωνΤΣΜΕΔΕ - ΕΦΚΑ κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου