Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ανατροπή στο ασφαλιστικό των μηχανικών! Δικαστική απόφαση – για πρώτη φορά – αποσυνδέει ασφαλιστικά δικαιώματα από ασφαλιστικές οφειλές


Άμα φτάνουμε στο σημείο τα δικαστήρια να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των ασφαλισμένων κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις (και τις "αριστερές")  που νομοθετούσαν αντίθετα...



Νέα δεδομένα για χιλιάδες διπλωματούχους και πτυχιούχους μηχανικούς, ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλής ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργεί νέα δικαστική απόφαση.


Η νέα δικαστική απόφαση για πρώτη φορά και επί της ουσίας αποσυνδέει πλήρως και κατηγορηματικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τις ασφαλιστικές οφειλές, όταν αυτές μάλιστα έχουν σωρευτεί λόγω οικονομικής αδυναμίας τα χρόνια της κρίσης.



Δικαίωση πολιτικού μηχανικού

Ειδικότερα με την απόφαση 5716/2018, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε πολιτικό μηχανικό, ο οποίος ζητούσε να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιοδότησης του, παρότι όφειλε εισφορές ύψους 34.644,35 ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που δικαιώνεται ανάλογη περίπτωση

Νομική τεκμηρίωση

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο μετά και το από 10/3/2017 υπόμνημα που κατέθεσε ο Δικηγόρος Τρικάλων Στέφανος Μάντζαρης, δέχτηκε ότι η άρνηση του Διευθυντή Συντάξεων και Ασφάλισης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, να χορηγήσει σύνταξη στον προσφεύγοντα, “αντίκειται στο άρθρο 22, παρ. 5 του Συντάγματος και στην αρχή της αναλογικότητας”, δεδομένου ότι “ο προσφεύγων κατέβαλε επί 38 έτη κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές”, κατοχυρώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ότι στη συνέχεια, λόγω του ότι περιήλθε σε οικονομική αδυναμία δεν είχε την δυνατότητα να καλύψει τα οφειλόμενα.

Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ είχε αρνηθεί να χορηγήσει σύνταξη στον ασφαλισμένο και να του δώσει την δυνατότητα να συμψηφίσει τις οφειλές του, επικαλούμενο σχετικό νόμο.

Δεδικασμένο

Η νέα δικαστική απόφαση ασφαλώς δημιουργεί δεδικασμένο για τους μηχανικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ αλλά και για το σύνολο των ασφαλισμένων όλων των κλάδων αυτοαπασχολουμένων, ιδίως των επιστημονικών παραγωγικών ειδικοτήτων,

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος, ώστε το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο ασφαλιστικός φορέας, με νέες σχετικές νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες τους να εναρμονιστούν με την ουσία και τις κατευθύνσεις της νέας δικαστικής απόφασης, ώστε να ανταποκριθούν σε ίδια είτε παρόμοια αιτήματα χιλιάδων ασφαλισμένων.

6 σχόλια:

  1. Πήγα στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ να δω τί εισφορές χρωστάω. Έχει κολλήσει το σύστημα στον Μάιο; Γιατί τον μου τον βγάζει ανεξόφλητο ενώ έχει πολύ καιρό που τον πλήρωσα μέσω ebanking. Έτσι με έχει μπερδέχει ποιους μήνες πλήρωσα καθώς δεν κρατούσα χαρτιά-αποδειξεις μέσω ebanking και όταν πληρώνουμε δεν φαίνεται ο μήνας, απλώς βάζουμε ένα ποσό σε έναν κουβά (όπως έλεγε κι ο Τσακαλώτος)αφού ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής είναι πάντα ο ίδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να κάνω και εγώ λάθος βέβαια γιατί οι εισφορές Μαϊου είχαν αργίσει πολύ λόγω και εκκαθάρισης για το προηγούμενο έτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι εισφορές Μαρτίου είχαν αργήσει λόγω εκκαθάρισης έκανα λάθος στο 2ο μήνυμα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά πήρα τηλέφωνο τον ΕΦΚΑ (ζητάνε και ΑΦΜ) 1555 και μου είπαν ότι αργεί να εμφανιστεί η ένδειξη "συμπεριλήφθηκε στην εξόφληση" αρκετές μέρες μετά από την κατάθεση. Επίσης δεν φταίει ότι είχε λήξει η εισφορά Μαΐου και την πλήρωσα μήνες μετά. Τέλος φαίνεται αμέσως ότι καταθέτουμε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ πάνω δεξιά αν πατήσουμε Υποχρεώσεις Κοινωνικής Ασφάλισης -> Καταβολές αλλά δεν τσεκαρίζεται αμέσως ότι "Συμπεριλήφθηκε στην Εξόφληση".

    Τέλος πιστεύω καλά έκανε η διαχείρηση του blog και κόβει τον κάθε πικραμένο "βαρύμαγκα" του πληκτρολογίου που επιτίθεται λεκτικά. Προσβάλει και το ίδιο το blog έτσι, αν δεν το κάνει επιτηδες κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή