Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018

Η ώρα της απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία


italy-gefira.jpg

AP Photo
Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται, πλέον, τα στελέχη της Atlantia, της εταιρείας που ελέγχει πολλούς από τους αυτοκινητόδρομους της Ιταλίας, καθώς κορυφαίοι Ιταλοί αξιωματούχοι τους βάζουν στο κάδρο των ευθυνών για την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς στη Γένοβα.
Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ντανίλο Τονινέλι δήλωσε ότι οι διευθυντές της εταιρείας θα πρέπει να παραιτηθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι, λόγω σημαντικών λαθών, το υπουργείο έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των αυτοκινητόδρομων που έχει η Atlantia.
Προανήγγειλε, μάλιστα, και πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν έως και τα 150 εκατ. ευρώ.
AP Photo
Η Atlantia, η εταιρεία που ελέγχει την Autostrade SRL, δέχθηκε ισχυρά πλήγματα την Τρίτη στο χρηματιστήριο με τη μετοχή της να κλείνει στο -5,4% και τη ζημία να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο. 
Από την πλευρά της η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με τις ιταλικές αρχές για να διευκρινιστούν τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ανθρώπων. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγορεί την εταιρεία για ελλιπή συντήρηση της γέφυρας σημειώνοντας «αντί να επενδύουν χρήματα στη συντήρηση μοιράζουν τα κέρδη και για τον λόγο αυτό έπεσε η γέφυρα». 
AP Photo
Η Autostrade ελέγχει περίπου 3.020 χλμ ιταλικών αυτοκινητόδρομων. 
Παράλληλα, ο εισαγγελέας της Γένοβας ανακοίνωσε ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη επικεντρώνεται στην συντήρηση της γέφυρας, ενώ απέφυγε να χαρακτηρίσει την τραγωδία ως ατύχημα. 

Ετοιμάζονται κατεδαφίσεις κτιρίων

Οι εργασίες των σωστικών συνεργείων ξεκίνησαν εκ νέου το μεσημέρι της Τετάρτης, όμως, ο υπουργός Υποδομών της χώρας εξέφρασε την άποψη ότι ίσως χρειαστεί να κατεδαφιστούν και σπίτια που βρίσκονται στο σημείο όπου κατέρρευσε η γέφυρα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 630 άνθρωποι ζουν σε διαμερίσματα που, ουσιαστικά, βρίσκονται κάτω ή δίπλα στην οδογέφυρα και έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 
Ο Ντάριο Τονινέλι ανακοίνωσε ότι θα βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους ανθρώπους αυτούς, όμως τα σπίτια τους αναμένεται να κατεδαφιστούν, ενώ η επανακατασκευή της κεντρικής αρτηρίας θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

4 σχόλια:

 1. Ενημερωτικά: Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από την γέφυρα Morandi, έτσι λεγόταν ο Μηχανικός που την σχεδίασε, ήταν κτισμένα από την δεκαετία του 1950 πριν από την κατασκευή της γέφυρας. Πρόκειται για λαϊκές κατοικίες που δίνονταν αντί ενοικίου, με την διαδικασία που υπήρχε τότε στην Ιταλία, με την οποία δινόταν οι λαϊκές κατοικίες σε όσους είχαν ανάγκη, δηλαδή στα πιο φτωχά στρώματα. Για το λόγο αυτό και δεν δόθηκε σ' αυτούς καμιά αποζημίωση για τα προβλήματα που δημιούργησε η γέφυρα Moarandi, που κατασκευάστηκε 1964-67. Στην δεκαετία του 70 στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ιταλίας η μελέτη της συνοικίας αυτής για τα προβλήματα που δημιούργησε η γέφυρα δινόταν σταθερά σε αρκετά μαθήματα με Πολεοδομικό περιεχόμενο. Και αυτό που έντονα ζητούσαν τότε οι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής ήταν να μελετηθεί η συμπεριφορά του κεφαλαίου στην χρήση των πόλεων, και που θα οδηγήσει αν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί. Η γέφυρα είχε πολλά προβλήματα από την κατασκευή της, που επιβαρύνθηκαν και από την αύξηση της κυκλοφορίας με βαριά οχήματα (νταλίκες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενημέρωση πολύ σημαντική. Αισθάνομαι την ανάγκη να σε ευχαριστήσω Architetto. Εδώ για το θέμα αυτό δεν γράφουν τίποτε. Να είσαι καλά.

   Διαγραφή
 2. Την απορία για το πότε κτίστηκαν τα κτίρια που είναι κάτω από την γέφυρα την είχα από την ημέρα που έπεσε η γέφυρα. Και πουθενά δεν έβρισκα κάτι σχετικό. Να είσαι καλά Architetto που μας ενημέρωσες. Δεν μας λες όμως που μπορούμε να βρούμε πληροφορίες, ούτε που τις βρήκες εσύ. Αν μπορείς γράψε μας κάποιο site.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ότι η γέφυρα πέρασε πάνω από κατοικίες είχε τότε δημιουργήσει μεγάλο θέμα. Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Ιταλίας, γίνανε πολλές εργασίες για το θέμα αυτό. Έγραψα ότι θυμάμαι από την εποχή αυτή. Είναι άλλο να το βλέπεις σε φωτογραφία και άλλο να το ζεις από κάτω. Δεν βρήκα κάποιο site ελληνικό. Βρήκα αυτό το ιταλικό site. https://www.lettera43.it/it/articoli/cronaca/2018/08/17/genova-ponte-morandi-case-anno-costruzione/222770/ Παραπάνω δεν ξέρω πως να βοηθήσω.

   Διαγραφή