Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Λαθρεπιβίβαση, τζαμπατζήδες & ΜΜΜ – Μέσα Μαζικής(?) Μεταφοράς

Οι Μπάρες

Οι μπάρες τοποθετήθηκαν και πέραν των προβλημάτων που προέκυψαν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, υπόσχονται μείωση της λαθρεπιβίβασης. Σύμφωνα με τον κ.Τσατσάνη (πρόεδρος ΟΑΣΑ) περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ στην Αθήνα και περίπου το 15-20% δεν κόβουν εισιτήριο.
Διερωτόμαστε λοιπόν. Η υπολειτουργία των ΜΜΜ τα χρόνια της κρίσης, oi ελλείψεις σε προσωπικό, το “κλείσιμο” γραμμών λεωφορείων, η αραίωση των δρομολογίων, η κακή ποιότητα των λεωφορείων κτλ, οφείλονται σε αυτό το 15 με 20% τζαμπατζήδων; Τα θέματα που αντιμετωπίζουμε σαν επιβάτες και απαιτούν λύση είναι η εγκατάσταση μπαρών;
Οι τζαμπατζήδες
Όπως ήδη αναφέρθηκε ένα 15-20% δεν κόβει εισιτήριο. Πέρα από τα στατιστικά του ΟΑΣΑ θέλουμε να σταθούμε και σε κάποια επιπλέον στοιχεία. Το 1999 το εισιτήριο του λεωφορείου κόστιζε 75 δρχ (0,22€) με βασικό μισθό 170.000δρχ (500€). Το 2017 το ενιαίο εισιτήριο κοστίζει 1,4 € (477 δρχ) και η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών 30€ (10.223 δρχ) ενώ ο βασικός μισθός είναι στα 496€ (169.012) και στα 431€ (146.863 δρχ) για τους κάτω των 25 ετών. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία 17 χρόνια η τιμή του εισιτηρίου σχεδόν επταπλασιάστικε, ο βασικός μισθός μειώθηκε, ενώ στην αγορά εργασίας ο μισθός είναι ακόμα παρακάτω. Επίσης για κάποιον που βγάζει 496 € τον μήνα η κάρτα των 30 € αποτελεί το 6% του μισθού του. Ας σκεφτούμε λοιπόν τι γίνεται και σε ακόμα μικρότερα εισοδήματα.
Η ιδιωτικοποίηση
Είναι γνωστή η μνημονιακή πολιτική αποκρατικοποιήσεων και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ καραδοκεί ακόμα και για το ξεπούλημα οργανισμών όπως ο ΟΑΣΑ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ κτλ. Η απαξίωση κάθε τι δημόσιου προς όφελος ενός «καλύτερου» και πιο «ποιοτικού» ιδιωτικού “παίζει” και θα “παίξει” στο μέλλον και με τα ΜΜΜ.

Ιδιωτικά ΜΜΜ όμως σημαίνει κέρδος για κάποιον επιχειρηματία (δεν θα τα αγοράσει από την καλή του την καρδιά). Σημαίνει ανεξέλεγκτες τιμές στα εισιτήρια καθώς επίσης και αναίρεση των παροχών, γιατί πχ στο μέλλον να μην δίνουν οι άνεργοι 1 € την μέρα για την μετακίνησή τους. Σημαίνει επίσης “ζώνες” και αποκλεισμό περιοχών. Για παράδειγμα, αν στο μέλλον θέλεις να πας από τα νότια προάστια στα βόρεια γιατί να δίνεις 1,40 € και όχι 3 ή 4 €.

Ένα παράδειγμα
Στην Πάτρα τα ΜΜΜ είναι ιδιωτικά. Έχει αυτό βοηθήσει κάπου τους επιβάτες; Τα λεωφορεία είναι παμπάλαια και άρα επικίνδυνα (ειδικά όταν υπερφορτώνονται). Το εισιτήριο κοστίζει 1,40 € και 0,70 € για μια μόνο διαδρομή. Δεν υπάρχει επίσης δυνατότητα έκδοσης μηνιαίας κάρτας απεριόριστων διαδρομών. Η είσοδος γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα για να ελέγχεται το εισιτήριο (ακόμα και αν έξω βρέχει ή έχει κίνηση).
Σε εμάς που καθημερινά χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ δεν μας φταίνε οι συνεπιβάτες μας για την εδώ και χρόνια υποτίμηση των ΜΜΜ ή για τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. Αντίθετα, η εμπειρία των τελευταίων χρόνων μας λέει πως οι τιμές των εισιτηρίων όλο και θα αυξάνονται. Πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις όλο και θα ξεπουλάνε. Πως το δικαίωμά μας στην φτηνή μετακίνηση θα φθίνει όλο και περισσότερο.
Αυτές είναι οι αίτιες που υποβαθμίζουν την λειτουργία των ΜΜΜ καθημερινά και απέναντι σε αυτές διεκδικούμε σαν νέοι και νέες:
-Άμεση μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Ποιοτικές και φθηνές μετακινήσεις για όλους!
-Ελεύθερη μετακίνηση σε οικονομικά ασθενέστερους και ανέργους.
-Καμία ανοχή στον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιβάλουν! Όχι στους μυστικούς αστυνομικούς στα ΜΜΜ και στην ασυδοσία των Ελεγκτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου