Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Αναδρομικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 5-1-2017
Αρ. Πρωτ. : 7044
Προς: Τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο
Κοιν: 1. Γενική Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Στυλιανή Βρακά
2. Διοικητή και Δ.Σ. Ε.Φ.Κ.Α.
3. Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.
Θέμα : Αναδρομικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης.
Κύριε Υφυπουργέ,
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, σας ενημερώνουμε σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με την επιβολή αναδρομικών αυξήσεων εισφορών στον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης του ΤΣΜΕΔΕ για τους προ 93 ασφαλισμένους μονοσυνταξιούχους μισθωτούς μηχανικούς του Δημοσίου.
Όπως πληροφορηθήκαμε από πολλούς συναδέλφους, το ΤΣΜΕΔΕ - χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση και κατόπιν εντολών του Υπουργείου – εξέδωσε ειδοποιητήρια αναδρομικών οφειλών για τον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης, λόγω της εφαρμογής του Ν.3986/11, σε όλους τους προ 93 ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ. Να σημειώσουμε εδώ ότι ειδοποιητήρια εκδίδονταν μονάχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι για τους μισθωτούς, με αποτέλεσμα οι ξαφνικές αυτές οφειλές να καταστούν ληξιπρόθεσμες από την 1/1/2017 χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση στους μισθωτούς υπόχρεους, με συνέπεια εκατοντάδες συνάδελφοι να κινδυνεύουν να χάσουν την ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος της Ειδικής Προσαύξησης καταργήθηκε με τον πρόσφατο Ν.4387/16, οπότε θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να δημιουργούνται εκ των υστέρων αναδρομικές οφειλές για αυτόν με πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους διπλωματούχους μηχανικούς.

Σας καλούμε να καταργήσετε τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11 και ειδικά αυτές της Ειδικής Προσαύξησης καθώς και να κάνετε αποδεκτό το αίτημαχιλιάδων μηχανικών καθώς και της ΔΕ του ΕΤΑΑ (βλέπε συννημένο έγγραφο) για επιστροφή ή συμψηφισμό των εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης των μετά το 93 ασφαλισμένων μηχανικών. Για το παραπάνω θέμα παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση σας ώστε να επιλυθεί με θετικό τρόπο για τους ασφαλισμένους μισθωτούς μηχανικούς του Δημοσίου.

1 σχόλιο:

  1. "Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές αναπροσαρμόζονται στο ποσό των ασφαλίστρων που ισχύουν για κάθε Ταμείο κατά το χρόνο καταβολής τους (Ν.2556/97 αρ.20)". Αυτό ισχύει τόσα χρόνια για όλα τα Ταμεία: αν δεν πλήρωσε κάποιος στην ώρα του, πληρώνει αργότερα με την τρέχουσα τιμή. Η τρέχουσα τιμή της Ειδικής προσαύξησης είναι ΜΗΔΕΝ! Σε διακανονισμό οφειλών, το Ταμείο οφείλει να τις υπολογίσει με τις τρέχουσες τιμές.
    Εξάλλου η Ειδ. Προσ. δεν είναι κλάδος ασφάλισης, αλλά πρόσθετη εισφορά και πρόσθετη σύνταξη (Ν.3518/06). Η επιπλέον παροχή στη σύνταξη υπολογίζεται για όσους κατέβαλλαν εισφορές υπέρ αυτής(Ν4387/16). Όποιος δεν κατέβαλε δεν έχει λαμβάνειν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή