Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ρέμα Πικροδάφνης: θα κοπούν 776 από τα 1000 δέντρα...με απόφαση Περιφέρειας Αττικής





Δημοσιεύθηκε η απόφαση 279/2016 για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και μελέτης οριοθέτησης του έργου «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγμένης έως εκβολή», από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. 


Καταψήφισαν μονο 10 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι εξής:

Ι. Μανουσογιαννάκης, Χ. Αγγελονίδη, Ε. Ζαφειρίου, Ι. Πρωτούλης, από τη “Λαική Συσπείρωση”,

Δ. Κουτσούμπα, από την “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Στην Αττική, ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε Κυβέρνηση – Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.”,

Μ. Γιαννακάκη, από την “Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση”,

Μ. Κούκα, Α. Βασιλάκη, Φ. Νικολιδάκη, Α. Μαντάς, από τη “Δύναμη Ζωής”.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, σελ. 31, υπολογίζεται οτι στη συγκεκριμένη περιοχή του ρέματος υπάρχουν περίπου 1000 δέντρα, από τα οποία θα κοπούν 776! Αναλυτικότερα: 50 Ευκάλυπτοι, 199 Λεύκες, 444 Πλατύφυλλα (Μουριές, Μελιές κ.ά.), 28 Ελιές, 23 Πεύκα, 11 Εσπεριδοειδή, 21 Κυπαρίσσια!

Η απώλεια αυτών των δέντρων, εκτός όλων των άλλων, σημαίνει και καταστροφή της βιοποικιλλότητας, καταστροφή των ενδιαιτημάτων της πανίδας που ζει ή φιλοξενείται εποχιακά στο ποτάμι της Πικροδάφνης (αποδημητικά πουλιά). 

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στην Πικροδάφνη έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη πουλιών (ερωδιοί, βουτηχτάρια, καλαμοκανάς, γλάροι, γλαρόνια, κορμοράνοι, νυχτοκόρακας, δρεπανοσκαλίδρα, κοκκινολαίμης, θαλασσοσφυριχτής, τουρλίδες, γερακίνα, κουκουβάγια κ.ά.). Από αυτά, τα 12-15 είδη είναι προστατευόμενα.

Όμως, εκτός από τα πουλιά στην Πικροδάφνη ζουν βατράχια, ψάρια, σαύρες, χελώνες, σκαντζόχοιροι, σαλιγκάρια, πεταλούδες! Έχει και πιο σπάνιους επισκέπτες, τα χέλια!

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το λεύκωμα “Ανακαλύπτοντας την Πικροδάφνη, Μια Περιήγηση στη Φύση του ρέματος της Πικροδάφνης”, που γράφτηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου, το 2012.

Όταν στο Los Angeles είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν 1380 εκατομμύρια για να επαναφέρουν το ομώνυμο ποτάμι στη φυσική του μορφή, σπάζοντας τόνους τσιμέντου που έχουν μετατρέψει την κοίτη του σ΄ ένα τσιμεντένιο κανάλι, στη Σεούλ το 2005 απομάκρυναν αυτοκινητόδρομο πέντε χιλιομέτρων που είχε κτιστεί πάνω από τον ποταμό Cheonggyecheon στην καρδιά της πόλης και στη Γερμανία αποκαταστάθηκαν οχτώ χιλιόμετρα τσιμεντένιου καναλιού του ποταμού Ισαρ, στο κέντρο του Μονάχου, στην Αθήνα πληρώνουμε για να καταστρέψουμε το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής, από τα ελάχιστα που διατηρούνται ακόμη σε φυσική κατάσταση!

Οι παραπάνω αποκαταστάσεις ποταμών που είχαν τσιμεντοποιηθεί, δεν είναι οι μοναδικές στον κόσμο. Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο στο “Διαδικτυακό περιοδικό για το περιβάλλον”.


16 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό! Συνεχίστε να υποστηρίζετε την Πικροδάφνη.... Το τελευταίο καταφύγιο άγριας πανίδας απειλείται με αφανισμό, βορά στα συμφέροντα των εργολάβων. Είναι το επόμενο θύμα της Περιφέρειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το κοσμο ολοκληρο πληρωνουν για να επαναφερουν τη φυσική κατάσταση και εμεις πληρωνουμε απο το υστερημα μας κατι μονιμα κουτσουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ συνεργάζεστε, είστε απλώς αντιδραστικοί σε όλα! Να αφεθεί λοιπον το ρεμα ως έχει θέλετε? Δεν χρειάζεται διευθέτηση και διαμόρφωση μέσα στο αστικό περιβάλλον ένα ρέμα? Εχετε γνώση των προβληματων της περιοχής? Κανείς σώφρων δεν θέλει να μπαζώνονται ρέματα και ποτάμια, για πολλούς λόγους. Δεν χρειάζεται νάναι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Απλά λογικός, ξέροντας 5 πράγματα! Όμως τόσες δεκαετίες που μπαζώθηκαν τα πάντα δεν είδα καμμιά οικολογική οργάνωση να ξεσηκώνεται και να σταματάει τα εργα! Αν συνεργαστείτε υπάρχουν λύσεις.Θέστε λογικούς όρους, κάνετε προτάσεις εφικτές! Οι κορμοράνοι μπορούν να πάνε όπου θέλουν, το ίδιο κι οι αρουραίοι.. Οι ελιές δεν χρειάζονται μέσα στην πόλη εκτός κι αν είναι ήδη μνημεία φύσης, πλατάνια, μουριές να σωθούν πάσει θυσία, μεσογειακά είδη αειθαλή να φυτευτούν επιπλέον...Υπάρχουν λύσεις.. Με σωστό σχεδιασμό, στην σωστή κατεύθυνση,μπορούν να γίνουν θαύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι μονον δεν ειστε funny girl ,τραγική είστε .....
      δεν ανηκω στην αριστερη συσπειρωση....για να μην βιαστειτε να πειτε διαφορα...
      πιστευετε οτι διμορφωση και διευθετηση αλά γκρέκα δεν θα καταληξει σε μπετονποιηση....?
      ζειτε στην αθηνα ? ζειτε στην ελλαδα ?
      τι εχουν δει τα ματια ζας ?
      δεν σας προβμληματιζει οτι κατεληξαν στο συμπερασμα να κοπουν το 78% των δεντρων..?
      γραφετε ...Οι ελιές δεν χρειάζονται μέσα στην πόλη .....ειστε σοβαρη ? οι ελιες ειτε μικρες ειτε μεγαλες ειναι ,αν μη τι αλλο χαρμα ιδεσθαι ....σε αντιθεση με τις διαφημιστικες ταμπελλες για παραδειγμα...
      γραφετε...είδη αειθαλή να φυτευτούν επιπλέον...ναι ,οσο φυτευτηκαν και στο ολυμπιακο , οσο φυτευονται στις αυλες των σχολειων ...
      κοντολογις αν σοβαρολογειτε ειστε επονειδιστη και επικινδυνη για τη δημοσια υγεια......

      Διαγραφή
  4. πάνω σε φαύλο μοτίβο το σκεπτικό σας. ποτέ δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο με στείρα αντίδραση. Γι αυτό έγιναν όσα επικαλείστε, γιατί ποτέ δεν υπάρχει επικοδομητική συνεργασία κι όλα γίνονται στο πόδι, και κρυφά πολλές φορές...Βάζω στοίχημα ότι πάτε για έναν ακόμη Βοτανικό..τί κορμοράνοι, τι ελιές.. Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, μόνον για να πεί ότι είπε κάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να εξεταστεί η λύση με σαρζανέτ το εφαρμόζει η Ιταλία κυρίως ,με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζεται μέσα στην βλάστηση,σταθεροποιεί τα πρανή ,μειώνει την ταχύτητα του νερού , οι εργολάβοι βέβαια τα κατασκευάζουν όλα αυτά, το θέμα είναι η μελέτη και οι πολιτικές αποφάσεις ,με το να πετάμε ένα '' οι εργολάβοι φταίνε'' δεν είναι απάντηση στο πρόβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι απαράδεκτοι που θέλουν να χαλάσουν το το μέρος. Φαίνεται θα έχει και μίζα από πίσω. Εμείς οι απλοί πολίτες τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη γίνει αυτό το έγκλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά, κανείς δεν ξεφύλλισε τη μελέτη, ετσι; Το σημείο που λέει πως τα 776 δέντρα θα αντικατασταθούν με 900 με παρόμοια κατανομή και τη φύτευση επιπλέων 3500 θάμνων γιατί την αποσιωπείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ !!! ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΕΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ !!! ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΝΩΜΕΣ .ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΦΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ !! ΕΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΜΕ ΦΑΚΟ !! ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ !!! ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!!!

      Διαγραφή
    2. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ !!! ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΚΑΤΑΡΕΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ !!! ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΝΩΜΕΣ .ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΦΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ !! ΕΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΜΕ ΦΑΚΟ !! ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ !!! ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!!!

      Διαγραφή
  8. Στην περίπτωση του ρέματος Ραφήνας που είχε παιχτεί πάλι το ίδιο σενάριο, αρκετοί μηχανικοί μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, επιχειρηματολόγησαν ότι τα σαρζανέτια δεν λύνουν το πρόβλημα, ενώ η λύση ήταν πχ η διάνοιξη του ρέματος σε συγκεκριμένα σημεία και κυρίως η αποκατάσταση/διάνοιξη του φυσικού Δέλτα που χρειαζόταν απλά την παράχωρηση ενός μέρους του χώρου πάρκιγκ που είχε φτιάξει στην παραλία ο Δήμος. Μήπως η λύση κάποια φορά είναι να γκρεμιστούν και πέντε αυθαίρετα, παρά να πληρώνει ο τυχαίος φορολογούμενος της κρίσης, έξτρα λεφτά για να σώσουμε τα ακινητα των αυθαιρετούχων.




    Θα μου πεις τι λες τώρα, εδώ χθες άκουγα για ολόκληρα ΔΣ οργανισμών του Δημοσίου εξαναγκάζονται σε παραίτηση γιατι δεν τολμάμε να ξηλώσουμε επιτροπές που επανηλλειμένα τους έχουν πιάσει να τα παίρνουν, περιστολή κονδυλίων από την ΕΕ και δεν γίνεται τίποτα... Και συ λες να γκρεμιστεί αυθαίρετο... Σσσσσσσσσ...Εδώ βοηθάμε και την ανάπτυξη.




    αυτά σκέφτεται το απλοικό μυαλό μου, ως μη ειδικός και μπορέι φυσικά να κάνω λάθος και δεν το λέω ρητορικά...Μπορέι και όλα αυτά να είναι αβάσιμες φήμες και να μη συμβαίνουν στη χώρα μας.




    Επίσης η εμμονή του νέου περιφερειακού συμβουλίου στα σαρζανέτια είναι όντως κάπως "παρατηρήσιμη "στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Μπορεί όμως οι άνθρωποι να έχουν δίκιο και να τους κατηγορούμε από κεκτημένη ταχύτητα που είναι πολύ λάθος.

    Η αλήθεια είναι ότι εγώ σαν μη μηχανικός θα ήθελα από ένα μπλογκ μηχανικών να επιχειρηματολογήσει επι της ουσίας αν υποστηρίζει γιατί μπορέι και πρέπει ή να γίνει διαφορετική αποκατάσταση ή να μη γίνει πχ τίποτα.για τι διαφορετικά οι εικασίες 'όπως πχ οι δικές μου μπορέι κάλλιστα να είναι συκοφαντίες...

    Αλέξανδρος Παγουλάτος
    Οικονομικός αναλυτής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΑΡΑΖΑΝΕΤΙ? (πληροφορίες για όσους ρωτούν)
    Η ευρηματική ελληνική εργολαβική πιάτσα χρησιμοποίησε τις τελευταίες δεκαετίες τα «σαρζανέτια» για να «ντύσει» τα πρανή των ρεμάτων. Μάλιστα τα σχετικά έργα πλασαρίστηκαν στην αρχή και ως οικολογικά. Το αποτέλεσμα φαίνεται στη φωτογραφία. Σε αυτή απεικονίζεται ένα ρέμα στην Παλλήνη εγκιβωτισμένο με «σαρζανέτια». Η φύση του ρέματος, δηλαδή η πανίδα και η χλωρίδα του έχουν εξοριστεί οριστικά από αυτό. Το ρέμα αυτό έχει γίνει ένας οχετός, χωρίς καμία πλέον περιβαλλοντική αξία. Οι κάτοικοι των σπιτιών που είναι δίπλα του, σίγουρα θα επιθυμούν να κλείσει και από πάνω, έτσι ώστε να μην υφίστανται τις συνέπειες ενός οχετού δίπλα τους. Το ίδιο βέβαια θα επιθυμούν και τα εργολαβικά συμφέροντα που προώθησαν τον εγκιβωτισμό αυτού του ρέματος.
    Τα «σαρζανέτια» δεν υποβαθμίζουν απλά την πανίδα και την χλωρίδα ενός ρέματος, την καταστρέφουν πρώτα, οριστικά και αμετάκλητα. Όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία, τα βαρέα ερπυστριοφόρα οχήματα, που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτησή τους, πρέπει να κατέβουν στην κοίτη του ρέματος. Τα οχήματα αυτά ισοπεδώνουν τελείως την κοίτη. Άρα πριν καν τοποθετηθούν τα «σαρζανέτια» έχει εξαφανιστεί κάθε μορφή ζωής σε ένα ρέμα.
    Δυστυχώς υπάρχουν κάτοικοι, που απηυδισμένοι από την εγκατάλειψη των ρεμάτων και τη ρύπανσή τους, είναι έτοιμοι να «αγοράσουν» ένα έργο που υπόσχεται ότι θα τους απαλλάξει από τη δυσωδία που συχνά αντιμετωπίζουν καλύπτοντας τα πρανή ενός ρέματος με «σαρζανέτια». Όμως τα ποτάμια και τα ρέματα είναι απείθαρχα πράγματα. Θα εξακολουθήσουν να κατεβάζουν φερτά υλικά, τα οποία μαζί με σκουπίδια, θα σφηνώνονται στις ρωγμές που έχουν τα «σαρζανέτια» μετατρέποντάς τα σε εστίες ρύπανσης και δυσωδίας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://www.facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS/photos/a.766217463507009.1073741833.765561213572634/766217613506994/?type=3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΡΕΜΑ ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΑΡΑΖΑΝΕΤΙ
    https://www.facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS/photos/a.766217463507009.1073741833.765561213572634/766217580173664/?type=3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΑΡΑΖΑΝΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΘΙΑΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ
    https://www.facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS/photos/a.766217463507009.1073741833.765561213572634/766217576840331/?type=3 ΣΑΡΑΖΑΝΕΤΙ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στη σελίδα 31 της μπε δε λέει κάτι τέτοιο πάντως, εκτός κι κοιτάμε διαφορετική μπε: http://kipi.gr/wp-content/uploads/2016/03/%CE%9C%CE%A0%CE%95-12-12-2014.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αδέλφια μια ειρηνική διαδήλωση επι του μέρους που θέλουν να κόψουν τα δένδρα και συγκεντρωση υπογραφών δια μέσω του αβααΖ ......εδώ στην Σουηδία πριν απο δυο χρονια σταμάτησαμε ενα μεγαλο έργο σε ενα μεγαλο δάσος στην Γκότλαντ (νησί) με υπογραφές και με αλυσοδεματα επι των δένδρων που οι μπολντοζες προσπαθούσαν να ξεριζώσουν !😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αδέλφια μια ειρηνική διαδήλωση επι του μέρους που θέλουν να κόψουν τα δένδρα και συγκεντρωση υπογραφών δια μέσω του αβααΖ ......εδώ στην Σουηδία πριν απο δυο χρονια σταμάτησαμε ενα μεγαλο έργο σε ενα μεγαλο δάσος στην Γκότλαντ (νησί) με υπογραφές και με αλυσοδεματα επι των δένδρων που οι μπολντοζες προσπαθούσαν να ξεριζώσουν !😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή