Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

«Καυτό» εξάμηνο για επαγγελματίες

Το σχόλιο από το συνάδελφο Γ Γαργάλα...
"Ποιος να τους φοβηθεί πια. Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του? Απλώς θα μας βοηθήσουνε να κλείσουμε τα επαγγέλματα μας μια ώρα αρχύτερα , γιατί και αυτό που περνάμε είναι μίζερο και καταθλιπτικό. Ας το τραβήξουνε το σκοινί ακόμα παραπέρα να τελειώνουμε. Ίσως με μας τελειώσουνε και αυτοί, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν γίνει πια το φθηνότερο εργατικό δυναμικό(η πλειοψηφία τους) που ερωτοτροπεί με την ανεργία. Κι αν περιμένει κάποιος ότι θα χτυπήσουνε τους μεγαλοκαρχαρίες (μεγαλοεργολάβους, πολυεθνικές, μεγαλοστελέχοι και μέτοχοι μεγαλοεπιχειρήσεων, μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους ) είναι πολλαπλά γελασμένοι γιατί το μνημόνιο σε αυτούς στηρίζεται, στην δικιά τους οικονομική ανάπτυξη, γιατί ουσιαστικά αυτοί υλοποιούν το μνημόνιο αφού σχεδόν όλοι τους πια έχουν νομιμοποιήσει με ποικίλους νόμους και διατάγματα τα παράνομα εισοδήματα τους . Αντιπολίτευση στη βουλή δεν υπάρχει. Μας έχει μείνει μόνο η αντιπολίτευση στους δρόμους. Ας το αναλογιστεί ο καθένας-μια και ας πράξει κατά το δοκούν."

yp_oikonomikon.jpg

Υπουργείο Οικονομικών
Αν οι μηχανισμοί του υπ Οικονομικών καταφέρουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, τότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ελαφρύνσεις, ή με τη μορφή μείωσης φόρου ή με την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων.

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, υδραυλικοί και γενικότερα ελεύθεροι επαγγελματίες εισέρχονται στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο κύκλος των καλοκαιρινών ελέγχων, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προαναγγέλλουν ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι «καυτοί» για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.
Κάτι το οποίο έχει ξεκάθαρο στόχο να εγκατασταθεί στην αγορά «κλίμα φοροελέγχων», ώστε επαγγελματίες και επιχειρηματίες να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 
Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, Γ. Πιτσιλής, κατέστησε σαφές ότι οι επόμενοι που θα βρεθούν στα δίχτυα των φοροελεγκτικών μηχανισμών θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο πλαίσιο αυτό παράγοντες της ΓΓΔΕ αναφέρουν πως η υπηρεσία έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο χιλιάδων ελέγχων, που θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο.
Οπως διευκρινίζουν, μόλις κλείσει η τουριστική περίοδος, το ενδιαφέρον της ΓΓΔΕ θα στραφεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτά, αλλά και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι η ΓΓΔΕ έχει ήδη διαμορφώσει τα κριτήρια με τα οποία θα προχωρήσει στους ελέγχους των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορούν να είναι τα ίδια με εκείνα με βάση τα οποία επιλέγονται άλλες κατηγορίες ελεγχόμενων (όπως για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τη διασκέδαση). Από την «ανάλυση κινδύνου» που έχει εκπονήσει η ΓΓΔΕ έχουν προκύψει και τα πρώτα συμπεράσματα για την κατεύθυνση των ελέγχων. 
Βασικό κριτήριο είναι η «επικινδυνότητα» του κάθε κλάδου ή της κάθε ομάδας επαγγελματιών.
Στη συνέχεια, αξιοποιούνται τα στοιχεία από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν τα προηγούμενα έτη, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια που έχουν λάβει οι επαγγελματίες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στον προσδιορισμό των κριτηρίων, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων και της χρήσης των ηλεκτρονικών πληροφοριακών συστημάτων έχουν συμβάλει με την τεχνογνωσία τους στελέχη της γαλλικής και αγγλικής δημόσιας διοίκησης. 
Στα τέλη Μαΐου, στελέχη της ΓΓΔΕ βρέθηκαν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν σεμινάρια που αφορούσαν αποκλειστικά τους ελέγχους των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με εκπροσώπους της διοίκησης της Μεγάλης Βρετανίας.
Παράλληλα, σημαντική είναι και η τεχνική βοήθεια από τους θεσμούς. 
Το ζητούμενο για τη ΓΓΔΕ είναι να εγκατασταθεί στην αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες μια κουλτούρα πληρωμής των φόρων που αναλογούν στον καθέναν.
Οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είναι πολλοί και διαρκώς αυξανόμενοι, οπότε η επιτυχία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής –έστω και μέρους της– εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αντίβαρο στη σκληρή φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται.
Και αυτό γιατί αν οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών καταφέρουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, τότε θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποιες ελαφρύνσεις, είτε αυτές λάβουν τη μορφή μείωσης φόρου είτε μέσω της υλοποίησης κοινωνικών δράσεων.
Αλλωστε, δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες δράσεις δεν υπάρχουν και ο μοναδικός δρόμος για να στηριχθούν τέτοιου είδους πολιτικές είναι μέσω περικοπής δαπανών ή ενίσχυσης εσόδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου