Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Κυβέρνηση – ΕΕ – Εργοδοσία προωθούν αντιδραστικές τομές στα εργασιακά δικαιώματα


Κυβέρνηση – ΕΕ – Εργοδοσία προωθούν αντιδραστικές τομές στα εργασιακά δικαιώματα 

Για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο γύρο επιδρομής στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου βίαιων μετασχηματισμών υπέρ του κεφαλαίου. Μέσα στους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προωθήσει αλλαγές –αντίστοιχες με τον εργασιακό νόμο κόλαφο της Γαλλίας - που θα αφορούν καθολικής έκτασης και βάθους αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί με χοντροκομμένα ψέματα να επαναφέρει τις γνωστές κοροϊδίες περί «κόκκινων γραμμών» και «σκληρής διαπραγμάτευσης», ενώ έχει συμφωνήσει και υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και τις συμφωνίες των Eurogroup, όπου με σαφήνεια καταγράφονται οι δεσμεύσεις της.

Μάλιστα η «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» έπιασε ήδη… δουλειά, σε έναν δήθεν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σήριαλ που έχουμε δει τόσες και τόσες φορές πριν από κάθε βάρβαρη αντιλαϊκή μεταρρύθμιση.

Γίνεται σαφές πως προετοιμάζονται κομβικά μέτρα γενικευμένης και καθολικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας με στόχο την αντιδραστική ανατροπή όλων όσων ίσχυαν μέχρι τώρα.

Συζητούν και σχεδιάζουν μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα, όπως: 

Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα 

Θέσπιση και προώθηση της γενικευμένης ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις δηλαδή παραπέρα θεσμοθέτηση όλων των «νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης εργασίας (πχ γενίκευση των συμβάσεων ενός μήνα, μίας μέρας, των κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης, του δελτίου παροχής υπηρεσιών κ.ά.) 

Μειώσεις στον κατώτατο μισθό, αποδοχές χαμηλότερες από τις Συμβάσεις Εργασίας (Γενική, κλαδική, οποιαδήποτε!) μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίες, δικαίωμα του εργοδότη για παράκαμψη των Συλλογικών Συμβάσεων. Κατάργηση της μετενέργειας όλων των ΣΣΕ. 

Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Απολύσεις χωρίς κανένα ποσοτικό και ποσοστιαίο όριο. 

Νομοθετική κατάργηση όλων των προσαυξήσεων – επιδομάτων – προϋπηρεσιών. 

Κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, περιορισμός στο δικαίωμα της απεργίας, κατάργηση προστατευτικών διατάξεων για τη συνδικαλιστική δράση. Επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out). 

Μείωση του κόστους των υπερωριών και της εργασίας το σαββατοκύριακο, αλλά και ελαστικοποίηση του πλαισίου διευθέτησης του χρόνου εργασίας (αυξομείωση ωραρίου). 

Προωθούν θεσμικό πλαίσιο και μέτρα ίδια και παράλληλα με αυτά που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και για το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. 

Αυτές είναι οι λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές» στην ΕΕ και με βάση αυτά δεσμεύτηκαν να πορευθούν! Τα παραπάνω αποτελούν βασικές κατευθύνσεις και στόχους του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου, βασικές πολιτικές της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη, με ή χωρίς μνημόνια.

Κάποια από τα μέτρα θα προωθηθούν άμεσα, στο πλαίσια της «δεύτερης αξιολόγησης», και κάποια θα συζητηθούν τώρα ώστε να αποτελέσουν βάση για ναολοκληρωθούν σε επόμενες αξιολογήσεις.

Δεν πρόκειται για μια απλή ρύθμιση ή νομοθετική παρέμβαση, αλλά για μια βαθιά και συνολική αντιδραστική αντεργατική τομή στα εργασιακά με βασικό στόχο την ανάταξη των κερδών του κεφαλαίου μέσα από:

• την δραστική μείωση του εργατικού κόστους, συμπιέζοντας την αξία της εργατικής δύναμης κάτω από τα όρια.

• την ακύρωση όλων των κατακτήσεων και την αντιδραστική αναμόρφωση όλων των δικαιωμάτων-ελευθεριών, για τον περιορισμό της δυνατότητας του αγώνα, της συλλογικής οργάνωσης και της διεκδίκησης.
Εξάπλωση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής και των ατομικών συμβάσεων

Στις εταιρείες του κλάδου ήδη εφαρμόζονται οι μορφές ελαστικής απασχόλησης, με κύριο το δελτίο παροχής υπηρεσιών για τους μισθωτούς τεχνικούς αλλά και τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (voucher κλπ). Οι εργαζόμενοι τεχνικοί βαφτίζονται «συνεργάτες», μέσω ατομικών συμφωνητικών, παρότι έχουν εξαρτημένη εργασία. Έτσι η εργοδοσία αυξάνει την κερδοφορία της στερώντας από τους εργαζόμενους ένα κομμάτι του μισθού τους (ασφαλιστικές εισφορές, αποζημίωση απόλυσης, επιδόματα, κάλυψη ασθένειας ή εγκυμοσύνης κλπ). Η εργοδοσία και οι μεγάλοι όμιλοι προωθούν ατομικές Συμβάσεις που περιλαμβάνουν απαράδεκτους όρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία BIOSAR UK του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που επιχείρησε να προωθήσει ατομικές συμβάσεις με καταχρηστικούς όρους αγγλικού εμπορικού δικαίου. Μάλιστα ο όμιλος εκδικητικά απέλυσε εργαζόμενη μηχανικό με μπλοκάκι, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει αυτήν την ατομική σύμβαση. Παρά την δικαίωση της εργαζόμενης από την επιθεώρηση εργασίας, έπειτα και από τις επίμονες κινητοποιήσεις του σωματείου η εργοδοσία αρνείται την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

Οι συμβάσεις εργασίας με μπλοκάκι συνοψίζουν το εφιαλτικό μέλλον των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που θέλουν να επιβάλλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και εξοντωτικές εισφορές

Ο νέος ασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να ολοκληρώσει την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, αφού από το 2017 θα εκτοξεύσει, τις ήδη υπέρογκες εισφορές, στο 38,75% του εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Ακόμα και οι άνεργοι, ασφαλισμένοι σε ΤΣΜΕΔΕ ή ΟΑΕΕ καλούνται να πληρώσουν εισφορές 2.830 ευρώ ετησίως, για να εξασφαλίσουν υγειονομική κάλυψη. Ο κλάδος της ειδικής προσαύξησης καταργείται και η κυβέρνηση σχεδιάζει την κλοπή αυτών των εισφορών, ενώ η μελλοντική σύνταξη μειώνεται κατά 50%. Παράλληλα ισοπεδώνονται οι συντάξεις, ανοίγει ο δρόμος στην ιδιωτική ασφάλιση και επιταχύνονται οι κατασχέσεις μέσω του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομιμοποιεί το «μπλοκάκι» ως βασικό τρόπο αμοιβής της εξαρτημένης εργασίας. Στον ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται συμμετοχή των εργοδοτών στην ασφάλιση των εργαζομένων με μπλοκάκι με καταβολή του 13,3% απ' το 38,75% των εισφορών. Το ποσό αυτό θέλουν να μετακυλήσουν οι εργοδότες στις απολαβές των εργαζόμενων, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση μισθών. Η κυβέρνηση ως πιστός εκφραστής όλων των μνημονίων θέλει να επιβάλλει τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του νόμου Ν.3986/11. Συνοδοιπόροι της οι «πρόθυμοι» σε ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ. Η επιβάρυνση κυμαίνεται από 3.000 έως 4.000 ευρώ. Η πρώτη δόση των αναδρομικών (ειδοποιητήρια του 1ου 6μηνου 2016) είναι 240 €, για κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ, που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα καθώς οι άνεργοι μηχανικοί δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας!
Συσπείρωση των εργαζομένων για να διεκδικήσουμε τις ζωτικές ανάγκες και δικαιώματα

Η κυβέρνηση δεν δυσκολεύτηκε να βρει συνεργό στα σχέδια της. Οι ηγεσίες του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ που ενστερνίζονται την λογική των «κοινωνικών διαλόγων» και του κοινωνικού εταιρισμού έσπευσαν να νομιμοποιήσουν σαν συνομιλητές την «Διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Εργασιακά» και την κυβέρνηση. Όμως για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες μας πρέπει να υπερβούμε το «συνδικαλισμό» της ταξικής συνεργασίας. Με συνδικάτα και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων. Με αγώνες σύγκρουσης και όχι «διαμαρτυρίας». Με κοινή δράση και συντονισμό όλων των μαχόμενων δυνάμεων για να ανατρέψουμε την νέα επίθεση. Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους τεχνικούς, σε συσπείρωση για μάχη. Οι ανάγκες μας σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους στόχους του ΣΕΒ και του κεφαλαίου για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία. Να παλέψουμε από τη σκοπιά των αναγκών και συμφερόντων όλων των εργαζομένων και των ανέργων.
Να μην περάσουν τα νέα αντιδραστικά σχέδια για τα εργασιακά και την συνδικαλιστική δράση 
Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και των ατομικών συμβάσεων. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. 
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και στην ελαστική εργασία.. 
Αυξήσεις μισθών-αποδοχών για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Με συλλογικές συμβάσεις, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν και μείωση των ωρών εργασίας. 
Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, καμία σκέψη για περιστολή του δικαιώματος της απεργίας. 
Να καταργηθεί ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό και κάθε αντιασφαλιστικός νόμος. Δραστική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Να επιστραφούν τα κλεμμένα. Έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής. Άμεσα κατάργηση του ΚΕΑΟ. Καμιά κατάσχεση σε εργαζόμενο με αφορμή τις ασφαλιστικές εισφορές. 
Κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντεργατικών νόμων 

Όλοι στην ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σωματείου

Πέμπτη 14/7/2016, 7μμ, αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος)

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας Δευτέρα 18 Ιούλη 2016, 9.30 πμ,
με στάση εργασίας ως τις 12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου