Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Μάχες παρασκηνίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών-Συσκέψεις και παζάρια

Κάτι ετοιμάζουν, πίσω από την πλάτη μας...για άλλη μια φορά



Κόντρες παρασκηνίου βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), του υπουργείου Υποδομών και των φορέων που εκπροσωπούν ειδικότητες των μηχανικών προκειμένου να ολοκληρωθεί - καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης – ο οδικός χάρτης των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος.

Παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε ήδη στο «και πέντε», οι διάφορες ειδικότητες επιχειρούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα όσον αφορά τις νομοθετικά κατοχυρωμένες αποκλειστικές δραστηριότητες των διπλωματούχων μηχανικών.

Και ας αποδέχονται σχεδόν όλοι στην αγορά πως το σημερινό καθεστώς είναι παρωχημένο και ευνοεί συγκεκριμένες ειδικότητες, σε βάρος ειδικοτήτων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως η κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (οδικό χάρτη με κατευθύνσεις και βασικές αρχές) για την οριστική επίλυση του θέματος που «σέρνεται» επί χρόνια.

Τους τελευταίους έξι μήνες διεξήχθη στο ΤΕΕ διακλαδικός διάλογος με εκπροσώπους των φορέων που εκπροσωπούν τις ειδικότητες (Σύλλογοι, Πολυτεχνικές Σχολές, κλπ).

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κοινή θέση του Επιμελητηρίου προς το υπουργείο, μολονότι από τους συντονιστές του διαλόγου υπεβλήθη εισήγηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ. Τουλάχιστον δεν είναι γνωστή καθώς εκτιμάται πως έπρεπε προηγουμένως να συνεδριάσει η Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου. Είναι, πάντως, γνωστό πως από το διάλογο αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των Αρχιτεκτόνων και των Τοπογράφων Μηχανικών, ενώ διαφοροποιήθηκαν οι εκπρόσωποι των Χημικών Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών.

Γι' αυτό και προκάλεσε εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Σαμιωτάκη, που εκπροσωπούσε το υπουργείο Υποδομών σε πρόσφατη σύσκεψη (20 Μαϊου) που έγινε στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία όλες οι ειδικότητες (πλην των Χημικών Μηχανικών), συμφώνησαν με την εισήγηση των συντονιστών του ΤΕΕ στον διακλαδικό διάλογο.

Ο ίδιος επιχείρησε στη συγκεκριμένη σύσκεψη να λάβει τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του Υπ. Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των θεσμών, αλλά η προσπάθεια δεν απέδωσε λόγω διαφωνιών ιδιαίτερα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μηχανικοί που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως κοινή θέση του ΤΕΕ δεν υπήρξε, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών στην πρόσφατη σύσκεψη.

Υπενθυμίζουν πως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός έστειλε στις 11 Μαϊου επιστολή προς τους εκπροσώπους των ειδικοτήτων να αποστείλουν τελικά κείμενα για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, προκειμένου η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ να τοποθετηθεί. Δηλαδή δεν αποδέχθηκε την εισήγηση, όπως υποβλήθηκε από τους συντονιστές του διαλόγου.

Οι ίδιοι θεωρούν πως επιχειρείται να επιβληθεί παρασκηνιακά ένας οδικός χάρτης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των ειδικοτήτων. Προσθέτουν, δε, πως «εφόσον σε διάφορα επίπεδα, κυκλοφορούν κείμενα με αναφορά στο ΤΕΕ, πρέπει να συνοδεύονται από τις θέσεις και απόψεις τουλάχιστον των ειδικοτήτων, που έχουν διαφοροποιηθεί από την εισήγηση των συντονιστών του διαλόγου».

Φώτης Κόλλιας
fotisk2@euro2day.gr

2 σχόλια:

  1. αφου ειχαν συμφωνήσει σχεδον ολοι στα ΠΔ (εκτός Χ.Μ.) γιατί δεν προχώρησαν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή το ΤΕΕ πρεπει να ακολουθήσει τον 4254 και το ΕΠΠ, οχι τις εκθέσεις ιδεών... οπότε κόπηκαν από τροικα...
      Ασε που προταση πρεπει να κανει η παγωμένη επιτροπή κυριτσάκη και το ΤΕΕ απλά να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Οι σύλλογοι απλά λενε τι θελουν. Μεχρι εκει

      Διαγραφή