Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό: Λαμπράκηδες Αιγάλεω, Περιστερίου και Πετρούπολης

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό: Λαμπράκηδες Αιγάλεω, Περιστερίου και ΠετρούποληςΠηγή
Με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και τις πορείες ειρήνης που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, δημοσιεύουμε παρακάτω σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την συμμετοχή των δυτικών προαστίων σε εκείνες τις πορείες.
Περιοχές με έντονη την παρουσία του δημοκρατικού στοιχείου και της νεολαίας των Λαμπράκηδων, τα δυτικά προάστια έδωσαν βροντερό παρών στις πορείες ειρήνης που διοργανώνοντας τις χρονιές μετά την δολοφονία του αγωνιστή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.
Η Α' Μαραθώνια πορεία ειρήνης πραγματοποιείται στις 21 Απριλίου 1963. Την ημέρα εκείνη γραφόταν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κινήματος ειρήνης με την πραγματοποίηση της πρώτης Μαραθώνιας Πορείας, της οποίας ηγήθηκε ο θαρραλέος αγωνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής της Αριστεράς στην Α' Πειραιά (συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ), πολυβαλκανιονίκης και υφηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Με το πανό αυτό στα χέρια του (δείτε την παραπάνω φωτογραφία), ο Γρ. Λαμπράκης κατέβηκε τα σκαλιά του Τύμβου του Μαραθώνα, ώρα 8 το πρωί της 21ης Απριλίου 1963, για να ξεκινήσει την πορεία του προς την Αθήνα.
Η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης αποτέλεσε την αφορμή να εκδηλωθεί ένα ευρύ διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και ειρήνη.
Έναν μήνα μετά (22 Μαΐου 1963) ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το φασιστικό παρακράτος, με τη συνενοχή και του επίσημου κράτους αστυνομίας κ.ά.).
Η δολοφονία του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και λαϊκό ξεσηκωμό σ' όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα από την ελληνική νεολαία. Έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατική Κίνηση Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που ιδρύθηκε αρχές Ιουνίου του 1963 με πρωτοβουλία του Μίκη Θεοδωράκη.
Στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, τις αμέσως επόμενες χρονιές διοργανώθηκαν πορείες ειρήνης. Το 1964 διοργανώθηκε η Β' Μαραθώνια πορεία ειρήνης, ενώ στις 23/5/1965 πραγματοποιήθηκε η Β' Μαραθώνια πορεία ειρήνης.
Στην πορεία ειρήνης είχαμε συμμετοχή από τους Λαμπράκηδες του Αιγάλεω

aigaleo

aigaleo
Επίσης υπήρξε συμμετοχή από τους Λαμπράκηδες Περιστερίου
peristeri2
peristeri-poreia
αλλά και από τους Λαμπράκηδες Πετρούπολης
petroupoli1
Στα αρχεία του ΑΣΚΙ βρήκαμε φωτογραφικό υλικό και από την Δ' Μαραθώνια πορεία ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στις 22/5/1966
peristeri-d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου