Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Πεζοπορική διαδρομή στα χνάρια του Άρη Βελουχιώτη. Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, Δομνίστα Ευρυτανίας.


Στις 7 Ιουνίου του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης μπήκε στη Δομνίστα εξηγώντας τους στόχους και την ταυτότητα αυτής της πρώτης, ολιγομελούς ομάδας. Δείτε εδώ σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Μπάμπη Κλάρα, αδερφού και συντρόφου του Άρη, όπου περιγράφεται η είσοδος στο χωριό και οι συνομιλίες με τους κατοίκους. Φέτος 70 χρόνια από τον θάνατο του Άρη και 110 από τη γέννηση του επιλέξαμε να τιμήσουμε αυτή την επέτειο με έναν χαρακτήρα ανάτασης, ελπίδας, και χαράς στη Δομνίστα Ευρυτανίας. Θέλουμε να γιορτάσουμε την Ελεύθερη Ελλάδα που «έχτισε» ο ΕΛΑΣ. Θέλουμε να γιορτάσουμε τον αντιφασιστικό αγώνα των ανταρτών.

Βασιζόμενοι σε αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε ως οικογένεια του Μπάμπη Κλάρα να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση για μια πεζοπορική διαδρομή σε όσους θέλουν να τιμήσουν τον Άρη και την Εθνική Αντίσταση στα βουνά. Με αφετηρία τη Δομνίστα, όπου κάθε χρόνο η τοπική κοινότητα τιμά την Εθνική Αντίσταση, το Σάββατο 6 Ιουνίου θα ξεκινήσουμε και θα κατευθυνθούμε προς το γειτονικό χωριό, τους Σταύλους. Αφού φτάσουμε στους Σταύλους και ξεκουραστούμε θα πάρουμε το δρόμο για το γυρισμό.

Μερικές λεπτομέρειες για τη διαδρομή:

Εδώ η διαδρομή σε χάρτη.

Ο δασικός δρόμος που ενώνει Δομνίστα-Σταύλους
Ο δασικός δρόμος που ενώνει Δομνίστα-Σταύλους

Η πεζοπορία μας θα διαρκέσει συνολικά γύρω στις 6 ώρες (3 ώρες πήγαινε, 3 ώρες επιστροφή).

Άποψη του Βελουχιού από τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε
Άποψη του Βελουχιού από τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε



Θα περπατήσουμε σε έναν δασικό δρόμο μέσα στο ελατόδασος που ενώνει τα δυο χωριά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη, σχετικά εύκολη, χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές, και χωρίς σημεία αυξημένης δυσκολίας ή επικινδυνότητας. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι να έχει διάθεση να περπατήσει το σύνολο των ωρών που απαιτείται και σχετική πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων που διέπουν μια τέτοια πεζοπορία (π.χ. ο  ρυθμός περπατήματος δεν θα έχει ιδιαίτερες αποκλίσεις, τηρούμε τις στάσεις που έχουν κανονιστεί, δεν απομακρυνόμαστε από την ομάδα και δεν ανεξαρτητοποιούμαστε από αυτή όσο είμαστε στο δάσος κ.τ.λ.). Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην πεζοπορία, συμπληρώστε αυτή τη φόρμα και στείλτε τη μας με mail και τίτλο «Συμμετοχή στη πεζοπορία» στο familyklaras@gmail.com. Για την καλύτερη οργάνωση της εκδρομής, παρακαλούμε πολύ να στείλετε τη φόρμα συμμετοχής μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουνίου.

Πλησιάζοντας στο χωριό Σταύλοι
Πλησιάζοντας στο χωριό Σταύλοι

Για την πεζοπορία θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας:

πεζοπορος

  1. Παπούτσια πεζοπορίας
  2. Ένα σακίδιο που θα περιέχει:
    • Παγούρι τουλάχιστον 1 lit για νερό
    • Αλμυρή και γλυκιά τροφή (snacks, σοκολάτες, ξηροί καρποί)
    • Μέσα προστασίας από τον ήλιο (καπέλα, αντιηλιακά, γυαλιά ηλίου)
    • Μια αλλαξιά (κάλτσες, μπλούζα)

Μερικές λεπτομέρειες για τη διαμονή:


Στην Δομνίστα και τα γύρω χωριά (Κρίκελο, Σταύλοι) υπάρχουν αρκετά δωμάτια προς ενοικίαση.

Επιπλέον, μετά από συνεννόηση με την τοπική κοινότητα μας παραχωρήθηκαν:

  • το κτίριο του σχολείου για διανυκτέρευση με sleeping bag και υποστρώματα

Το σχολείο της Δομνίστας που έχει παραχωρηθεί από την τοπική κοινότητα για τη διαμονή μας
Το σχολείο της Δομνίστας που έχει παραχωρηθεί από την τοπική κοινότητα για τη διαμονή μας

  • ένας χώρος στην περιοχή Αϊ-Λιας, στην άκρη του χωριού και πίσω από το κτίριο του σχολείου για κατασκήνωση. Η τοποθεσία είναι πανέμορφη.
    Χώρος για τη κατασκήνωση στην άκρή του χωριού, πίσω από το σχολείο
    Χώρος για τη κατασκήνωση στην άκρη του χωριού, πίσω από το σχολείο

    Ο χώρος της κατασκήνωσης από άλλη οπτική

Η παροχή νερού και οι υποδομές τουαλέτας στο σχολείο θα είναι υποστηρικτικές για την κατασκήνωση μας. Όσοι επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε μέσα στο κτίριο του σχολείου, είτε να κατασκηνώσετε εκτός θα πρέπει να συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα και να μας τη στείλετε με mail και τίτλο «Κατασκήνωση» στο familyklaras@gmail.com.

Μερικές λεπτομέρειες για την μετακίνηση:


Με στόχο την εξυπηρέτηση όσων θέλουν να έρθουν, αλλά δεν έχουν μέσο μετακίνησης και δεδομένου ότι τα ΚΤΕΛ για τα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας είναι ιδιαιτέρως σπάνια (δυο φορές την εβδομάδα) μπορούν όσοι θέλουν να προσφέρουν/ζητήσουν κάποια θέση για συνεπιβάτη σε Ι.Χ. αυτοκίνητο. Σε αυτή την περίπτωση, παρακαλούμε, συμπληρώστε αυτή την φόρμα και στείλτε την με mail και τίτλο «Προσφορά/ζήτηση (ανάλογα με την περίπτωση) … (αριθμός) θέσεων σε Ι.Χ. αυτοκίνητο» στο familyklaras@gmail.com.

Σημειώνουμε ότι η υπεύθυνη οδήγηση και συμπεριφορά των συνεπιβατών στο αυτοκίνητο κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι αυστηρή προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα προσφοράς-ζήτησης θέσεων στο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου