Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ενημέρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Στη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή 24-04-2015 στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών για το ζήτημα του ασφαλιστικού, σε σχέση κυρίως με τρέχοντα θέματα, έγιναν αρκετές τοποθετήσεις οι οποίες κατέληξαν σε μια πρόταση για άμεση δράση.
Από παρουσία συναδέλφων τις προηγούμενες ημέρες στο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ της οδού Κολοκοτρώνη είναι κοινή διαπίστωση πως επικρατεί ένα μπάχαλο στα ταμεία του 1ου ορόφου με εξευτελιστικές διαδικασίες για τους συναδέλφους μηχανικούς ή για τους εκπροσώπους αυτών.
Αρχικά για τη νέα ρύθμιση οφειλών της νέας κυβέρνησης (Εγκύκλιος για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4321/2015:
Το ταμείο μέσω της Δ/νσης εισφορών έχει βγάλει μόνο μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του
με την οποία καλεί τους συναδέλφους, αν θέλουν να ενημερωθούν για το νέο νόμο ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών, να περάσουν από τα ταμεία του ΤΣΜΕΔΕ!!!! Αποτέλεσμα αυτού είναι να επικρατεί το αδιαχώρητο στους διαδρόμους και στα κλιμακοστάσια του κτιρίου και οι περισσότεροι να αποχωρούν αδυνατώντας ακόμα και να ενημερωθούν.
Για όσους περάσουν από αυτό το μαρτύριο και φθάσουν τελικά σε κάποιο ταμείο αρχίζει η ρώσικη ρουλέτα να προσπαθεί να καταλάβει κανείς τις παγίδες της εφαρμογής της νέας ρύθμισης. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, δηλαδή από το αν είναι κάποιος ασφαλισμένος πριν ή μετά το 1993, από τη χρονική περίοδο της οφειλής, από το ποσό της οφειλής και από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει εφαρμόζονται και διαφορετικά σενάρια που είναι θέμα τύχης εάν ο εκάστοτε υπάλληλος θα ενημερώσει πλήρως τον ενδιαφερόμενο.
Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένες από τις παγίδες της διαδικασίας αυτής:

Νο1: Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και αναδρομικά από την ημερομηνία ψήφισης του σχετικού νόμου ύστερα και από την αρνητική απάντηση της προσφυγής του ΤΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αυξημένες εισφορές έχουν εφαρμοστεί κανονικά σε όλους τους ασφαλισμένους αλλά για λόγους μηχανογραφικού συστήματος και μόνο δεν αποτυπώνονται στο σύστημα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου και ανάλογα με την κάθε περίπτωση στη σχετική εκτύπωση της ανάλυσης της οφειλής του ασφαλισμένου αναγράφονται και οι αυξημένες εισφορές του μνημονιακού νόμου.
Νο2: Ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει κάποιος για να υπαχθεί στη ρύθμιση υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί και προκαταβολή π.χ. για οφειλές Δεκεμβρίου 2014.
Νο3: Το ποσό της δόσης που προκύπτει για την κάθε περίπτωση δεν είναι μια απλή μαθηματική πράξη όπου αφαιρεί ο ενδιαφερόμενος την (αντίστοιχη με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει) έκπτωση των προσαυξήσεων και διαιρεί με τον αριθμό των δόσεων αλλά επιβαρύνεται με ετήσια προσαύξηση 3% για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Η επιπλέον αυτή επιβάρυνση ενδεχομένως να γίνεται με μεγαλύτερο επιτόκιο καθώς όπως αναφέρει η εγκύκλιος «οι εκπρόθεσμες τρέχουσες εισφορές επιβαρύνονται με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται στην παρ.11, της υποπαρ.ΙΑ2 της παρ. ΙΑ΄ του Ν.4152/2013» δηλαδή του μνημονιακού νόμου.
Νο4: Δεν υπάρχει από το ταμείο καμία ανακοίνωση για την ημερομηνία λήψης της νέας ρύθμισης και ενώ η εγκύκλιος που έστειλε το υπουργείο προς τα ταμεία έχει ημερομηνία 24-03-2015 αναφέρει «ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η 30η Απριλίου 2015».
Νο5: Εάν καταφέρει κάποιος τελικά να ενταχθεί στη ρύθμιση για να παραμείνει σε αυτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών δηλαδή έως τις 30-04-15 θα πρέπει να καταβληθεί το Α εξάμηνο του 2015 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους το ειδοποιητήριο δεν υπάρχει ακόμα στην ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ.
Νο6: Εάν δεν ενταχθεί ο οφειλέτης στη νέα ρύθμιση κινδυνεύει άμεσα με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών του Κ.Ε.Α.Ο. το οποίο έχει ήδη στείλει ειδοποιητήρια με δικαστικούς επιμελητές στις κατοικίες των οφειλετών μηχανικών.
Τέλος και όσον αφορά τη γενικότερη συζήτηση για το ασφαλιστικό είναι δεδομένο πως καλούμαστε και πάλι να πληρώσουμε οφειλές και μάλιστα πολλαπλάσιες των αρχικών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη εάν είχαμε εισοδήματα και πόσα για το διάστημα που δημιουργήθηκαν οι οφειλές αυτές και μάλιστα για παροχές υγείας που δεν τις δικαιούμασταν ως ανασφάλιστοι. Επίσης είναι δεδομένο πως χιλιάδες συνάδελφοι την τρέχουσα περίοδο είναι χωρίς εργασία ή υποαπασχολούνται, είναι οφειλέτες στο ταμείο και βρίσκονται εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (όποια έχει απομείνει πλέον).
Συμπερασματικά και επειδή μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, το υπουργείο, οι διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ, αλλά τα προβλήματα των μηχανικών παραμένουν τα ίδια και χειρότερα αποφασίσαμε να δώσουμε το παρόν συλλογικά για μια ακόμη φορά στο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Κολοκοτρώνη ειδικά την εβδομάδα από τη Δευτέρα 27-04-15 έως την Πέμπτη 30-04-2015 (ημερομηνία λήξης της νέας ρύθμισης και των ειδοποιητηρίων Α εξαμήνου 2015) όπου αναμένεται να συμβεί το αδιαχώρητο δίνοντας ένα μικρό, συνοπτικό φυλλάδιο στους συναδέλφους μηχανικούς και στους αντιπροσώπους αυτών με τα βασικά τρέχοντα αιτήματα μας σχετικά με το ασφαλιστικό, καλώντας τους να δώσουμε μια συλλογική απάντηση στα συλλογικά μας προβλήματα με την παρουσία μας στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα στις 04-05-2015.
Επειδή η ανοιχτή συνέλευση μηχανικών λειτουργεί πρωτοβουλιακά καλούμαστε οι συμμετέχοντες σε αυτή να δώσουμε το παρόν στο κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ την εβδομάδα 27 έως 30 Απριλίου ενημερώνοντας τους συναδέλφους και μοιράζοντας το φυλλάδιο μας, αλλά και τη Δευτέρα 04 Μαΐου στις 15.00 να δώσουμε συλλογικά και συγκροτημένα το παρόν στη συνεδρίαση της νέας διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ στην οποία θα θέσουμε τα αιτήματά μας τα οποία απαιτούμε να υλοποιηθούν άμεσα.
Η συγκεκριμένη παρέμβασή μας είναι ένας κόμβος δράσης, από το μέτωπο των δράσεων και των διεκδικήσεων που πρέπει να οργανώσουμε και να στηρίξουμε συλλογικά το επόμενο χρονικό διάστημα μαζί με τα σωματεία των μηχανικών για τα επαγγελματικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου