Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ανάγκη άμεσης ρύθμισης σε σχέση με την απαίτηση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας

Το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη αναφέρεται στην «ανάγκη άμεσης ρύθμισης σε σχέση με την απαίτηση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας επιλεκτικά από τους διπλωματούχους μηχανικούς για την άσκηση ιδιωτικού έργου». Στην επιστολή αναλυτικά σημειώνεται: 

Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστή η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των διπλωματούχων μηχανικών με την πρωτοφανή ανεργία και την μετανάστευση σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, ως συνέπειες των πολιτικών που οδήγησαν στην εκμηδένιση της οικοδομικής και εν γένει κατασκευαστικής δραστηριότητας και στη συσσώρευση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε λίγες εταιρείες.
Στο δυσμενέστατο αυτό πλαίσιο, το ασφαλιστικό μας σύστημα, αντί να στέκεται προστατευτικά υπέρ των μελών μας, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την απόγνωση των διπλωματούχων μηχανικών, συνεχίζοντας να οδηγεί χιλιάδες συναδέλφους εκτός επαγγέλματος και δίνοντας στην άθλια κατάσταση χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο για τους ασφαλισμένους μηχανικούς όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους. Εκτός από τις μνημονιακές ρυθμίσεις που αύξησαν υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και οδήγησαν το 68% των διπλωματούχων μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών στην αδυναμία καταβολής των εισφορών τους, υπάρχουν και άλλες ξεπερασμένες ρυθμίσεις στα πλαίσια του ασφαλιστικού, που επιτείνουν την σημερινή δύσκολη συγκυρία, θέτοντας επιπλέον προσκόμματα στην άσκηση του επαγγέλματος. Μεταξύ αυτών και η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 7 του Α.Ν. 2326/1940 (ΦΕΚ 145 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 27 του Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α') που αναφέρει ότι «6. Δεν επιτρέπεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και κοινοτήτων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προβλέπονται από το άρθρο 12 του π.δ.178/2000 (ΦΕΚ165Ά), η θεώρηση ή έγκριση μελετών, προϋπολογισμών, εκθέσεων, γνωματεύσεων, που εκδίδονται από μετόχους του Ταμείου, αν δεν προσαχθεί η κατά την παράγραφο 5 βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.» και η οποία δεν επιτρέπει στους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ να εργαστούν ως μηχανικοί ακόμα και για έργα που αφορούν σε συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (όπως π.χ. η έκδοση οικοδομικής άδειας), αν δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Η συγκεκριμένη διάταξη δίνει επίσης την δυνατότητα για επιλεκτική μεταχείριση σε βάρος των διπλωματούχων μηχανικών έναντι άλλων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο ίδιο πεδίο, οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και για την περίπτωσή τους οι αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης δεν ζητούν να την υποχρεωτική προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση. Στα πλαίσια αυτά δημιουργούνται αδικαιολόγητες συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, άλλα και άνισης μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων στο ίδιο πεδίο.
Οι μεν διπλωματούχοι μηχανικοί υποχρεώνονται σε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν εξωθούμενοι στην ανεργία, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει ανάλογη απαίτηση για άλλες επαγγελματικές ομάδες με πολύ χαμηλότερες ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το θέμα απασχολεί έντονα και εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τους διπλωματούχους μηχανικούς που συναλλάσσονται με τις Υπηρεσίες Δόμησης και παρά την εφαρμογή του νεότερου και ειδικότερου νόμου Ν.4030/2011-‘’Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις’’, ο οποίος σαφώς δεν προβλέπει την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας για την έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης, πολλές Υπηρεσίες Δόμησης επικαλούμενες ασαφείς απαντήσεις υπερκείμενων υπηρεσιών σε τεθέντα ερωτήματα, συνεχίζουν στηριζόμενες στην ανωτέρω διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 7 του Α.Ν. 2326/1940 (ΦΕΚ 145 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 27 του Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α') να απαιτούν αποκλειστικά και μόνον από τους συναλλασσόμενους διπλωματούχους μηχανικούς την προσκόμιση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για την έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης ή και άλλων πράξεων.
Το θέμα χρήζει άμεσης νομοθετικής παρέμβασης και για τον λόγο αυτό ζητούμε να συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», ρύθμιση η οποία
θα καταργεί την διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 7 του Α.Ν. 2326/1940 (ΦΕΚ 145 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 27 του Ν. 3518/2006 (ΦΕΚ 272 Α'), προκειμένου αφενός να εξαλειφθούν αδικαιολόγητες συνθήκες άνισης μεταχείρισης σε βάρος των διπλωματούχων
μηχανικών αλλά και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους που πλήττονται από την ανεργία και την κρίση να έχουν πρόσβαση σε εργασία και εισόδημα για να αποκτήσουν και την δυνατότητα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου