Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αποκλεισμένες από δημοπρατήσεις έργων οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες

erga-error imageΑποκλεισμένες από δημοπρατήσεις έργων οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες, επειδή το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ δεν εκδίδει εγγυητικές επιστολές τονίζει ο ΣΑΤΕ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, όπου αναλυτικά σημειώνεται ότι:
Τον έμμεσο, πλην, όμως, σαφή αποκλεισμό των μικρομεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων από τις δημοπρατήσεις έργων και την υπογραφή συμβάσεων σε όσες έχουν κηρυχτεί ανάδοχες, επισημαίνει ο ΣΑΤΕ, με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Στρατούλη. Όπως αναφέρει ο ΣΑΤΕ, η Δ/νση εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ αδυνατεί να προχωρήσει στην έκδοση εγγυητικών επιστολών προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, επικαλούμενη ανυπαρξία οργάνου διοίκησης. Σημειώνεται ότι στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ καταφεύγουν για την εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες και για την καλή εκτέλεση των έργων, το πλήθος των μικρών και μεσαίων τεχνικών εταιρειών, οι οποίες, ουσιαστικά, έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από τον τραπεζικό τομέα, που έχει επιλέξει να χρηματοδοτεί αποκλειστικά τις πολύ μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες.
Το «πάγωμα» έκδοσης εγγυητικών επιστολών από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, ήρθε ως συνέπεια της παράτυπης και εσπευσμένης υπογραφής (μετά την προκήρυξη των εκλογών) απόφασης του τέως υπουργού Εργασίας διορισμού νέων οργάνων διοίκησης του ΕΤΑΑ, που ουσιαστικά άφησε ακέφαλο τον ασφαλιστικό οργανισμό. Κατά της παράτυπης απόφασης έχουν εκφραστεί φορείς του τεχνικού κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο ΣΑΤΕ, ο οποίος, μάλιστα, έχει
αποφασίσει να κινηθεί με ένδικα μέσα για την ακύρωσή της. Ο ΣΑΤΕ ζητά από τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων την άμεση υπογραφή νέας σύννομης Υπουργικής Απόφασης συγκρότησης των οργάνων διοίκησης του ΕΤΑΑ και των επιμέρους Τομέων του, προκειμένου να αρθεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τόσο στις εταιρείες του κλάδου, όσο και γενικότερα στον τομέα των κατασκευών. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης του ΕΤΑΑ εκπροσώπων από όλους τους φορείς, όπως, άλλωστε, καθορίζεται από το Ν. 3655/2008.
Πηγή: tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου