Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Τα επιδόματα στο ΙΚΑ, προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια σε ιδιώτες!


ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΟΑΕΔ

Λουκέτο στον ΟΑΕΔ; Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «ξαφνικό θάνατο» του Οργανισμού. Τι προβλέπει το σχέδιο.
Σενάρια «ξαφνικού θανάτου» έχουν ζώσει τη λειτουργία του ΟΑΕΔ, με την κυβέρνηση να φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού βάσει των προτύπων που έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εδώ και ένα δίμηνο περίπου, με τον υπουργό, που έχει βαλθεί να «ξεχερσώσει» οποιαδήποτε δημόσια δομή δρα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα μη υπολογίζοντας το σχετικό κόστος.
Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται και αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας κ.λπ.) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι και θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε ιδιώτες. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο σύνολο των κρατών-μελών της χειμαζόμενης από την κρίση Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διατεθούν μέσα στην επόμενη τριετία περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Γιατί θέλουν να τον κλείσουν
Οι θιασώτες του «ξαφνικού θανάτου» θεωρούν ότι ο ΟΑΕΔ έχει αποτύχει να επιτύχει αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του οργανισμού γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Από την άλλη, οι ίδιοι «επαΐοντες» θεωρούν ότι ακριβώς επειδή ο ΟΑΕΔ δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ (το ΙΚΑ εισπράττει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές για τον ΟΑΕΔ και στη συνέχεια -όποτε το θυμηθεί- αποδίδει τα χρήματα αυτά), θα είναι εξαιρετικά απλό και εύκολο η επιδοματική πολιτική να ασκηθεί από το ΙΚΑ το οποίο και θα αναλάβει να χορηγεί τα επιδόματα ανεργίας και τις λοιπές παροχές σε άνεργους και εργαζόμενους, κάτι που τώρα επιτελεί ο ΟΑΕΔ. Μάλιστα, όπως λένε οι υποστηρικτές του σχεδίου κατάργησης του ΟΑΕΔ στα πρότυπα της ΕΡΤ, θα υπάρξει και μείωση κόστους, αφού το ΙΚΑ λαμβάνει αμοιβή ύψους 30% για τις υπηρεσίες είσπραξης που παρέχει στον ΟΑΕΔ. Αλλωστε ο υπουργός Γ. Βρούτσης έχει πειστεί ότι με τη θέση σε ισχύ του συστήματος ­ΑΤΛΑΣ (σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας αναμένεται να τεθεί στις αρχές του 2017) δεν θα χρειάζεται να απασχολούνται υπάλληλοι του ΙΚΑ στις συνταξιοδοτήσεις, αφού η ασφαλιστική ιστορία κάθε εργαζόμενου θα υπάρχει εντός του ηλεκτρονικού συστήματος ΑΤΛΑΣ.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι ο… κύβος για τον ξαφνικό θάνατο του ΟΑΕΔ έχει ριχτεί και το σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή.
Στην «Bild» η είδηση…
Ηδη η γνωστή και μη εξαιρετέα γερμανική «Bild» δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επίκειται ο διαμελισμός του ΟΑΕΔ, με κάποιες από τις υπηρεσίες του να περνούν σε ιδιώτες-επενδυτές. Το σχετικό δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να υπάρξει διάψευση από πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο, αναλύοντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο έτερος κυβερνητικός εταίρος έχει ήδη αποφασίσει το μέλλον του ΟΑΕΔ. «Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης είναι η προστασία του δημοσίου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που μάλλον στόχο έχει να καταδείξει την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε όσα έχει αποφασίσει ο κ. Βρούτσης και σύμφωνα με πληροφορίες τυγχάνουν της θετικής έγκρισης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γ. Χαρδούβελη, ο οποίος εκφράζει την πλευρά των τραπεζών στην κυβέρνηση.
Στην ελληνική πολιτική σκηνή το θέμα ήρθε μέσω δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Dealnews» και επέφερε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, που διαβλέπουν πίσω από τα δημοσιεύματα κυβερνητικό δάκτυλο για την έγερση του περιβόητου κοινωνικού αυτοματισμού (η ομάδα εργαζομένων να εγκαλείται ώστε να εγερθούν φαινόμενα επιτίμησης από τις υπόλοιπες ομάδες), πολιτική που άσκησε με ιδιαίτερο ζήλο ο… ευλογημένος από την ΕΡΤ τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος ανακοίνωσε τον «ξαφνικό θάνατο» της Δημόσιας Τηλεόρασης κατηγορώντας τους εργαζομένους της.
«Πυρά» εργαζομένων κατά διοικητή, υπουργού, κυβέρνησης
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση, με αιχμές στο πρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, είναι η απάντηση των συνδικαλιστών του ΟΑΕΔ στα κυβερνητικά σχέδια. «Καλούμε την κυβέρνηση να μη μετατρέψει το δικαίωμα της εργασίας σε εμπόρευμα! Οι μεσάζοντες που προωθούν τη διάσπαση θα πουλάνε και θα αγοράζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας…» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη. Οι συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ καλούν τον υπουργό Γιάννη Βρούτση να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κόστους-οφέλους που αφορούν τη σύμπραξη-συνεργασία με ιδιώτες στον τομέα της εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ διατείνονται ότι δεν δίνονται τα στοιχεία αυτά διότι είναι σαφώς εις βάρος των ανέργων.
«Δεν κατανοούμε την πρεμούρα της εκχώρησης των προγραμμάτων απασχόλησης στους ιδιώτες, αυξάνοντας το κόστος κατά τα τεράστια κέρδη που θα εκχωρηθούν στα ολιγοπώλια» είναι η αιχμή των συνδικαλιστών του ΟΑΕΔ προς το πρόσωπο του κ. Βρούτση. Με αυτά τα δεδομένα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ καλεί:
- Τον διοικητή του ΟΑΕΔ να σταματήσει να νίπτει τας χείρας του και να αναφέρει ποιες είναι οι προτάσεις που κάνουν οι ομάδες εργασίας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού.
- Την κυβέρνηση να σταματήσει την υποταγμένη στο μεγάλο κεφάλαιο, στην τρόικα και στους τοκογλύφους πολιτική και να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης των ανέργων.
- Να αποδοθούν άμεσα στον ΟΑΕΔ οι εισφορές που παρανόμως παρακρατούνται από το ΙΚΑ (ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ).
- Να αποδίδονται εφεξής απευθείας στον ΟΑΕΔ και στο σύνολό τους οι εισφορές που παρακρατούνται υπέρ του Οργανισμού χωρίς τη μεσολάβηση του ΙΚΑ (το οποίο σήμερα παρακρατεί 30% των εισφορών).
- Να σταματήσει η αποστελέχωση του ΟΑΕΔ από έμπειρα και ικανά στελέχη.
Σχετικά θέματα:
Του Τζώρτζη Ρούσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου