Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Φοροεπιδρομή 3,7 δις € μέσω ΕΝΦΙΑ

Από την Ίσκρα και την Ελευθεροτυπία


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (3,7 ΔΙΣ), ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ(1,5 ΔΙΣ), ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ, ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

Βόμβα Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έσκασε στα χέρια των νοικοκυριών και  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς η εκκαθάριση του φόρου βγάζει σύμφωνα με πληροφορίες βεβαίωση εσόδων στο αστρονομικό ύψος των 3,7 δισ. ευρώ (3,2 δις υπολόγιζε το Υπουργείο).


Ο λογαριασμός των 3,7 δισ. ευρώ είναι ασύλληπτα βαρύς. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους, σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Αυγούστου, ενώ στο ίδιο διάστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος και περίπου 1,5 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας.

Οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι το ύψος του ενιαίου αυτού φόρου ισοδυναμεί στην ουσία με δόσεις για την επαναγορά των ακινήτων στη χώρα, αφού σε μια δεκαετία, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς καμμία εξαίρεση, θα έχουν πληρώσει περίπου το ¼ του ΑΕΠ για τα ακίνητά τους.

Ειδικότερα, είναι από κάθε άποψη αδύνατον να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και οι οποίες θα κινδυνεύσουν να πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι είναι αδύνατον μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στη συνολική φοροεπιδρομή μέχρι τέλος του έτους, πράγμα που, αν συνυπολογίσουμε και σειρά άλλων δυσμενών παραγόντων, θα πυροδοτήσει, κατά πάσαν πιθανότητα, από τις αρχές του Φθινοπώρου μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ «ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ»

Το ανέκδοτο με το Χότζα και το φτωχό χωρικό με την καλύβα του θυμίζουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης όσον αφορά τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, τα εκκαθαριστικά σημειώματα του οποίου έχουν ξεκινήσει και αποστέλλονται στους εκατομμύρια φορολογουμένους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να προλάβει τη γενική κατακραυγή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα είχε ξεσπάσει, κατέφυγε σε έναν επικοινωνιακό ελιγμό και ισχυρίστηκε ότι με το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων πρόκειται να εισπραχθούν το μέγιστο 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα προϋπολογισθέντα (3,2 δισ. ευρώ).

Με βάση αυτό το «μαξιλαράκι», η κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους περίπου 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με το οικονομικό επιτελείο να διαρρέει στον Τύπο διάφορα σενάρια φοροελαφρύνσεων, ειδικά για τις πιο αδύναμες οικονομικά κατηγορίες φορολογουμένων.

Φυσικά πρόκειται για μία εξαπάτηση, αφού φέτος καλούνται να πληρώσουν βαρύ χαράτσι στα ακίνητα όσοι πέρυσι δεν είχαν υποχρέωση (κάτοχοι χωραφιών και οικοπέδων). Για το μέγεθος της ληστείας σε βάρος της μικρής και μεσαίας ακίνητης ιδιοκτησίας, αρκεί να αναφερθεί ότι στον κρατικό προϋπολογισμό οι εισπραχθέντες φόροι στην περιουσία το 2012 έφτασαν τα 2,86 δισ., το 2013 τα 2,99 δισ. ευρώ ενώ για φέτος έχουν προϋπολογιστεί να χρεωθούν με 3,98 δισ. ευρώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι από τα περίπου 4 δισ. ευρώ μόνο ένα μέρος θα καταλήξει στο δημόσιο ταμείο και πιο συγκεκριμένα οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα καταφέρουν να εισπράξουν ένα ποσοστό 70% - 75%. Έτσι προκύπτει το προαναφερθέν ποσό των 3,2 δισ. ευρώ.

Για όσους δεν καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, η κυβέρνηση δρομολογεί κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας. Το ποσοστό των νοικοκυριών που θα οδηγηθούν στη χρεωκοπία και την οικονομική εξόντωση φτάνει το 25% - 30%.

Με το νέο φόρο μάς αποτελειώνουν


«Βαρύ» είναι το εκκαθαριστικό για όσους τα προηγούμενα χρόνια τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και τους δήλωσαν


Σε αδιέξοδο έχουν έρθει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που μέσα στον Αύγουστο καλούνται να πληρώσουν την πρώτη «λυπητερή» από τον παραφουσκωμένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο «λάθος» υπολογισμός της κυβέρνησης θα στοιχίσει στους φορολογουμένους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ περισσότερο, καθώς η εκκαθάριση έβγαλε ότι τα συνολικά έσοδα από το φόρο θα φτάσουν τουλάχιστον τα 3,8 δισ. ευρώ, από τα 3,25 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει αρχικά η κυβέρνηση.
Πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπαίνοντας στο TAXIS για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβάνονται ότι ο «φθηνότερος» φόρος στα ακίνητα που θα ετοίμαζε η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα, ήταν λόγια του αέρα.
Ηδη όσοι από τους ιδιοκτήτες έσπευσαν να ενημερωθούν για το ποσό που τους ζητεί η Εφορία να πληρώσουν για τα ακίνητά τους, είδαν, στη συντριπτική πλειονότητά τους, ότι χρωστούν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Τα «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι έως και πέρυσι πλήρωναν μόνο ΦΑΠ, εάν η συνολική ακίνητη περιουσία τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Αντίθετα από φέτος θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο.

Αντίστοιχα στους μεγάλους χαμένους συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν ένα οικόπεδο χωρίς να έχουν εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, καθώς θα φορολογηθούν και για το κτίσμα που υπάρχει στο οικόπεδο αλλά και για το υπόλοιπο του οικοπέδου.
«Βαρύ» είναι το εκκαθαριστικό και για όσους την προηγούμενη χρονιά τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και τους δήλωσαν στο Ε9. Από φέτος ο φόρος που θα πληρώσουν θα είναι υψηλότερος καθώς θα υπολογιστεί με βάση την αυξημένη επιφάνεια του ακινήτου.
Τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώσουν και όσοι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης πιλοτής ως πάρκινγκ, ενώ κανονικά θα πληρώσουν το «φουσκωμένο» φόρο και όσοι διαθέτουν ανοίκιαστα ή «κενά» ακίνητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτη που είδε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και δεν το πίστευε είναι φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του οικόπεδο 500 τ.μ. στον Χολαργό και ένα διαμέρισμα 96 τετραγωνικών, ηλικίας 40 ετών, πρώτου ορόφου, στην περιοχή της Κυψέλης, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται καθώς είναι ξενοίκιαστο.
Ο φετινός λογαριασμός για το φόρο ακινήτων του ήρθε 1.332 ευρώ, δηλαδή 750 ευρώ για το οικόπεδο, 359 ευρώ για το διαμέρισμα και 223 ευρώ συμπληρωματικός φόρος (επειδή η συνολική αξία των ακινήτων ξεπερνά τα 300.000 ευρώ).
Ωστόσο, ο ίδιος ιδιοκτήτης πέρυσι είχε πληρώσει μόλις 488 ευρώ. Δηλαδή η επιβάρυνσή του για φέτος είναι της τάξης των 844 ευρώ ή 173%!
Κερδισμένοι από το φετινό ΕΝΦΙΑ είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος στην περιοχή των Βριλησσίων διαθέτει δύο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 140 τετραγωνικών μέτρων, πρώτου ορόφου και ηλικίας 21 ετών, μαζί με δύο αποθήκες και δύο θέσεις στάθμευσης που είναι βοηθητικοί χώροι συνολικής επιφάνειας 42 τετραγωνικών. Πέρυσι για αυτά τα ακίνητα πλήρωσε συνολικά 1.300 ευρώ. Αντίθετα φέτος καλείται να πληρώσει 916 ευρώ, δηλαδή 384 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το χαράτσι του 2013.
Η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μείωση του φόρου, όπως ακούστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και η μόνη σκέψη που υπάρχει, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα, είναι να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τις πέντε στις επτά, έως και τον Φεβρουάριο του 2014.
Πλέον αυτό που αναμένεται μόνο είναι η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, με την οποία θα ορίζονται οι διαδικασίες για την απαλλαγή από το φόρο των νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Με αυτή θα προβλέπεται έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.
Η απαλλαγή είναι πλήρης για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.
Μηδενικός είναι ο συντελεστής του νέου φόρου και στα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες και στάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου