Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Big business με ακίνητα ιδρυμάτων αξίας 14 δισ.

Big business με ακίνητα ιδρυμάτων αξίας 14 δισ.– Δίκτυο μεσιτών και για ομογενείς

Του Φώτη Κόλλια από εδώ
Στήνεται δίκτυο μεσιτών για τους ομογενείς. Στο στόχαστρο και η περιουσία, ύψους 14 δισ., των κοινωφελών ιδρυμάτων. Τα επόμενα 5 χρόνια περισσότερες από τις μισές πωλήσεις θα αφορούν ακίνητα με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους.
Εξελιγμένες και πιστοποιημένες υπηρεσίες προς τους ομογενείς του εξωτερικού που διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, προς τους οργανισμούς των εθνικών κληροδοτημάτων (με ακίνητη περιουσία που εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ) και τις σχολάζουσες κληρονομιές (αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ) επιχειρεί να προσφέρει ένα νέο δίκτυο (cluster) μεσιτών.
Το δίκτυο, που αναπτύσσεται υπό την αιγίδα της Μονάδας Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, περιλαμβάνει μεσιτικά γραφεία από ολόκληρη την Ελλάδα, πιστοποιημένους εκτιμητές, αλλά και μηχανικούς κάθε ειδικότητας (σε συνεργασία με το γραφείο Σαμαράς και Συνεργάτες).
Όπως εξήγησε χθες ο σύμβουλος ακινήτων Νίκος Μανομενίδης, που συντονίζει τη λειτουργία του cluster, στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών που είναι πιστοποιημένες σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων απαιτεί μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη διαχείριση.
Όπως υποστηρίζουν οι μεσίτες που συμμετέχουν στο δίκτυο, οι Έλληνες ομογενείς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν από την πλευρά του πωλητή λόγω της φθίνουσας εγχώριας αγοράς ακινήτων, είτε από την πλευρά του επενδυτή λόγω των ευκαιριών που δημιουργούνται, έχουν συνηθίσει σε ένα άλλο μοντέλο παροχής υπηρεσιών από τα μεσιτικά γραφεία. Ειδικά τώρα που η διαχείριση ενός ακινήτου στην Ελλάδα, εξαιτίας φορολογικών και άλλων ρυθμίσεων (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό) έχει γίνει πολύ δύσκολη, ειδικά για κάποιον που μένει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οι μεσίτες υποστηρίζουν πως τα επόμενα 5 χρόνια περισσότερες από τις μισές πωλήσεις θα αφορούν ακίνητα με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων θα γίνονται με την ενεργή εμπλοκή των τραπεζών, οι οποίες θα κρίνουν κάθε ρύθμιση και κάθε οριστική διευθέτηση ξεχωριστά για κάθε ιδιοκτήτη με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, την ίδια στιγμή που κάποιες περιουσίες προστατεύονται και κάποιες δεν προστατεύονται από το κράτος.
Στόχος του cluster είναι να παρέχει στους ιδιοκτήτες μια συντονισμένη, μιας στάσης και διαφανή υπηρεσία, να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες μεσίτες στα σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές, να τυποποιήσει και να πιστοποιήσει την υπηρεσία και τους παρέχοντες αυτή, να συντονίζει τις διαδικασίες παροχής και να ελέγχει την έγκυρη υλοποίηση και την απόδοση.
Εκτός από τους ομογενείς, η πρόσφατη νομοθεσία για τα εθνικά κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές ανοίγει την αγορά διαχείρισης ακινήτων και επιτρέπει την πρόσληψη επαγγελματιών διαχειριστών.
Σήμερα, με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών της χώρας ξεπερνά τις 15.000 και αποτελείται από περίπου 12.000 κληροδοτήματα και περίπου 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται περίπου 70 νέες υποθέσεις. Σήμερα είναι άγνωστος ο τρόπος αξιοποίησης και η απόδοση των ακινήτων που ανήκουν στα συγκεκριμένα ιδρύματα.
Οι εκπρόσωποι του δικτύου των μεσιτών υποστήριξαν χθες πως από μια έρευνα που έγινε τον Απρίλιο εντοπίστηκαν τα στοιχεία 285 μικρών και μεσαίων κληροδοτημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διενέργεια κάποιων πρώτων εκτιμήσεων. Προκύπτει πως το εύρος αξίας ανά φορέα κυμαίνεται μεταξύ 11.000 και 8.500.000 ευρώ. Η ετήσια απόδοση ακινήτων (ως μισθώματα επί της αξίας ακινήτων) υπολογίζεται στο 3% με εύρος από 0% (που σημαίνει πως τα ακίνητα είναι αναξιοποίητα) έως 16%.
Με βάση τον νόμο 4182/2013 (κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις), καθιερώνεται Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, με σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες.
Παράλληλα οργανώνεται μητρώο προσώπων, φυσικών και νομικών, τα οποία θα έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, εκτελεστών, διοικητών και διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών. Επιπλέον, εισάγονται σύγχρονα εργαλεία χρηματοοικονομικής διαχείρισης των κοινωφελών περιουσιών, με στόχο τη μεγιστοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο της περιουσίας.
Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν πως το «Δίκτυο Συντονισμένης Διαχείρισης Απομακρυσμένων και Διάσπαρτων Ακινήτων», όπως ονομάζεται το cluster, θα επεκτείνει τις υπηρεσίες του και προς άλλους τομείς όπως οι τράπεζες. Οι τελευταίες διαθέτουν, επίσης, τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που είναι διάσπαρτο στην Ελλάδα και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το διαχειριστούν αποδοτικότερα, υποστηρίζουν.
Χθες παρουσιάστηκαν και τεχνολογικές εφαρμογές μέσω Διαδικτύου που επιτρέπουν σε πελάτες και μεσίτες να διαχειρίζονται με εξαιρετικά διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο τις πληροφορίες γύρω από ένα ακίνητο που βρίσκεται προς πώληση. Τέτοιες εφαρμογές λειτουργούν ήδη σε γειτονικές χώρες της Βαλκανικής από δίκτυα μεσιτών και σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου