Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γιατί όποιος δεν μοιραστεί την μάχη είναι σίγουρο ότι θα μοιραστεί την ήττα

Συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο του συνδυασμού "Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου". Από εδώ.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, βρίσκει την αριστερά σε πολλούς δήμους και περιφέρειες πολύ κοντά στη διεκδίκηση την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.  Ήδη, από τον πρώτο γύρο, η παρουσία της στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων έχει αυξηθεί κατά πολύ και το  τοπίο στην αυτοδιοίκηση φαίνεται να αλλάζει.  Ζητήσαμε από τον υποψήφιο δήμαρχο με τον συνδυασμό «Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου», Σίμο Ρούσσο, να μας πει τι οδήγησε στην εκλογική ενίσχυση αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος και ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε περίπτωση εκλογικής νίκης.
1.       Η «Αντίσταση με τους Πολίτες Χαλανδρίου» είναι ίσως ο πιο πολυσυλλεκτικός συνδυασμός της αριστεράς. Βοήθησε αυτό στο να αναπτυχθεί αποτελεσματικά η  δράση της παράταξης και πως;
Η Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου είναι ένα πρωτότυπο πείραμα, ίσως το παλαιότερο στον χώρο της Αττικής. Συσπειρώνει αριστερούς ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, υπάρχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του σχεδίου Β, των Οικολόγων Πράσινων, ανένταχτοι πολίτες, όπως εγώ. Συμμετέχουν κυρίως άνθρωποι των κινημάτων της πόλης που συναντήθηκαν σε όλους τους αγώνες των προηγούμενων χρόνων: από τις κινήσεις για την ένταξη του Πεύκου Πολίτη στο σχέδιο πόλης, από την υπεράσπιση της Ρεματιάς, του Νομισματοκοπείου, του κτήματος Δουζένη, την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και των ελεύθερων χώρων, ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, άνθρωποι που αντιστάθηκαν σε όλες τις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων των χώρων του δήμου και που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην τρόικα, τα μνημόνια, τον φασισμό και την κυβερνητική πολιτική.Πιστεύουμε βαθιά ότι το εύρος των προβλημάτων της χώρας και της πόλης είναι τέτοιο που μόνο η συμπόρευση όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων του λαού μας μπορεί να δώσει λύση. Άλλωστε την ιστορία του ΕΑΜικού κινήματος που αποτελεί την κοινή μας μήτρα την τιμούμε όχι ως εικόνισμα αλλά ως οδηγό καθημερινής δράσης. Γιατί όποιος δεν μοιραστεί την μάχη είναι σίγουρο ότι θα μοιραστεί την ήττα. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα.
2.       Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας σε περίπτωση που εκλεγείτε, και πως θα τις υλοποιήσετε σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση;
Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να φτιάξουμε στην εποχή των μνημονιακών δεσμεύσεων στον χώρο της  αυτοδιοίκησης ένα γαλατικό χωριό, έναν τελείως διαφορετικό δήμο. Αυτό χρειάζεται ευρύτερες αλλαγές για τις οποίες παλεύουμε. Θεωρούμε τον εαυτό μας τμήμα ενός ευρύτερου ρεύματος ανατροπής στον χώρο της αυτοδιοίκησης και της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν θα είναι για εμάς ένα άλλοθι για να συμβιβαστούμε και να εφαρμόσουμε το μνημόνιο στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Αντίθετα μπορούμε  να υποσχεθούμε, να παλέψουμε και να δεσμευθούμε, ότι θα προκαλέσουμε ρήγματα στην εφαρμογή του μνημονίου στον χώρο μας, ότι θα αλλάξουμε τις προτεραιότητες στην πόλη. Προτεραιότητα της δικής μας δημοτικής αρχής είναι ότι θα παλέψουμε ώστε κανένας πολίτης να μην μείνει χωρίς το σπίτι του, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί πεινασμένο. Άλλωστε ήδη από το 2011 υποβάλλαμε στο δημοτικό συμβούλιο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, που η διοίκηση του κ Κουράση αγνόησε επιδεικτικά. Το ίδιο επιδεικτικά αγνόησε όλες τις προτάσεις μας  για ανακατανομή των ανταποδοτικών τελών υπέρ των ανέργων και σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων που στεγάζονται στην πόλη μας.
Υπενθυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια στο Χαλάνδρι, το τέλος ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ αυξήθηκε το 2011 από 1 εκατομμύριο ευρώ σε 2.400.000 και το 2012 τα συνολικά προϋπολογιζόμενα έσοδα, επαναδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 4.500.000 ευρώ. Είναι μια πολιτική αφαίμαξης των δημοτών του Χαλανδρίου, που γίνεται ακόμα προκλητικότερη, ειδικά αν σκεφθεί κανένας ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις του δήμου μας (πάνω από 200 τμ) μειώθηκαν περισσότερο από 22%. Δηλαδή σε μια εποχή τεράστιας κρίσης, που χτυπάει όλα τα νοικοκυριά του δήμου, η δημοτική αρχή επέλεξε να μειώσει τα δημοτικά τέλη για τους κολοσσούς, όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, την Panafon, τις τράπεζες, τα διαγνωστικά κέντρα, τις μεγάλες κατασκευαστικές και ασφαλιστικές  εταιρείες και να αυξήσει την επιβάρυνση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις κατοικίες. Αυτό θα το ανατρέψουμε άμεσα.
3.       Οι πρωτοβουλίες όπως το «Σβήστε τους» και το «Μαζί να τα φάμε» τι ρόλο έπαιξε στην ενδυνάμωση του συνδυασμού σας; Αρκούν  αυτές οι δομές για να καλύψουν τις συνέπειες της κρίσης στο Χαλάνδρι;
3)Το Μαζί να τα Φάμε είναι μια πλατιά δομή αλληλεγγύης που λειτουργεί στην πόλη μας περισσότερο από 1.5 χρόνο τώρα. Είμαστε περήφανοι για την καθοριστική συμβολή πολλών από μας στην δημιουργία και την επιτυχία του, ταυτόχρονα όμως υπερασπιζόμαστε την αυτονομία του. Συντηρεί σε μόνιμη βάση 100 οικογένειες, 220 ανθρώπους μαζί με τα παιδιά, με μηδενικό κόστος σε δημόσιο χρήμα, ξεκίνησε σαν  ένα δίκτυο χωρίς μεσάζοντες στην πόλη και εξελίσσεται σαν μια μεγάλη γιορτή κάθε γειτονιάς του Χαλανδρίου όπου διεξάγεται. Ταυτόχρονα σε ένα πολιτιστικό γεγονός όπου παίρνουν μέρος εκατοντάδες γονείς με τα παιδιά τους και δίνουν το παράδειγμα ενός κέντρου, πολιτισμού και αλληλεγγύης της πόλης.Η αντιφασιστική πρωτοβουλία νέων σβήστε τους,η ενισχυτική στα σχολεία,οι συνεταιριστικές πρωτοβουλίες ,το λαικό ηλεκτρολογείο,το στέκι της αβέρωφ 7Α είναι πολυποίκιλες δραστηριότητες που διατηρούν την αυτονομία τους παρά το γεγονός ότι σε αυτές συμμετέχουν ενεργά μέλη της αντίστασης.Αυτός πιστεύουμε ότι είναι ο ασφαλής και αποτελεσματικός δρόμος για την ενότητα και την κινητοποίηση, ευρύτερων της αντίστασης, λαικών δυνάμεων.Εχουμε συναίσθηση ότι καμία δομή δεν είναι από μόνη της επαρκής για την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο,αλλά επιμένουμε επίσης ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της επιβίωσης, η αποτροπή της εξαθλίωσης είναι όρος για την αποτελεσματική κινητοποίηση των λαικών δυνάμεων.
4.       Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της δημοτικής αρχής για την προστασία της κοινωνίας από τους πλειστηριασμούς, τα χαράτσια και την διάλυση των κοινωνικών υποδομών;
Πριν από μερικές μέρες δόθηκε στο Χαλάνδρι μια μεγάλη μάχη με θετικό αποτέλεσμα. Ήταν η πρώτη προσπάθεια για πλειστηριασμό σπιτιού πρώτης κατοικίας στην Αθήνα. Με την άμεση και μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης μας καταφέραμε μια νέα γυναίκα και η μητέρα της να κρατήσουν για περισσότερο καιρό το σπίτι τους. Στο βαθμό που οι πολίτες μας εμπιστευθούν για τη διοίκηση του Δήμου θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε κανένας πολίτης να μη χάσει το σπίτι του και θα συμβάλλουμε σε κάθε κινηματική διαδικασία σε αυτή την κατεύθυνση.Η ενίσχυση των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών του κινήματος μπορεί επίσης να συμβάλλει αποφασιστικά στην μείωση των επιπτώσεων από την διάλυση των κοινωνικών υποδομών.
5.       Το σύνθημά σας είναι «Μαζί θα τους σταματήσουμε». Ποια θα είναι η συμμετοχή των πολιτών και του τοπικού κινήματος σε περίπτωση που βρεθείτε στη θέση του δημάρχου;
 Στην μνημονιακή λαίλαπα, που ζούμε τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατανοητό και στον τελευταίο άνθρωπο αυτής της χώρας, ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε στους πολίτες  της πόλης, είναι ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, ότι η δύναμή τους βρίσκεται στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά, όλοι μαζί και ότι πρέπει να γυρίσουν σελίδα, να πάρουν απόφαση να απαλλαχθούν από το πολιτικό προσωπικό, που οδήγησε την χώρα και την πόλη, σε αυτά τα αδιέξοδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε αυτό τον αγώνα, με την όποια γνώση και την εμπειρία μας και να τον δώσουμε μαζί, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, μέχρι το τέλος.Οι συνελεύσεις των κατοίκων,οι εκλεγμένες επιτροπές γειτονιάς ,οι θεσμοί δημόσιας διαβούλευσης και ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση και ενίσχυση του αποφασιστικού ρόλου του κινήματος των κατοίκων.
6.       Σε ποιες πολιτικές δυνάμεις και ψηφοφόρους απευθύνεστε για το δεύτερο γύρο
Στις 18 Μαιου εγινε μονο η αρχη.Για πρωτη φορα,μεταπολιτευτικα στην πολη μας, η αριστερα μπηκε στον δευτερο γυρο και διεκδικει με αξιωσεις την νικη.Στις επομενες μερες θα απευθυνθουμε στο 73% των συμπολιτων μας που απερριψε την διοικηση Κουραση,σε ολους οσους πιστευουν οτι το Χαλανδρι χρειαζεται αλλαγη πορειας,ακομη και σε οσους δεν μας εμπιστευθηκαν,εχουν ενστασεις,αντιρρησεις και διαφωνιες με την πολιτική μας φυσιογνωμία αλλα βλεπουν με συμπαθεια τις παρεμβάσεις μας και  το ενωτικο μας εγχειρημα.Πεποίθησή μας είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου