Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Αυθαιρετούν με τα αυθαίρετα

Φαίνεται ότι περίμεναν οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος την αρνητική απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4014/2011, και απάντησαν με νέα ρύθμιση για την τακτοποίησή των αυθαιρέτων

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

Με νέα νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα επιχειρήσει να απαντήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην απόφαση-βόμβα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία επικυρώθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ενώ η άποψη που μειοψήφησε ήταν ακόμα πιο σκληρή, αφού ζητούσε να κριθεί ο νόμος 4014/2011 τριπλά αντισυνταγματικός!

Ολα δείχνουν ότι το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη γνώριζε για την αρνητική εξέλιξη και φαίνεται πως αυτός είναι ο βασικός λόγος που παρουσίασε πριν από δεκαπέντε ημέρες το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ακόμα πιο γενναιόδωρες παροχές προς τους αυθαιρετούχους. Ισως ποντάρει στο γεγονός ότι το νέο νομοθέτημα θα περάσει από τον έλεγχο του ΣτΕ σε μια διετία και ελπίζει σε αυτό το διάστημα να έχει πείσει τους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στο ταμείο, καταβάλλοντας από 4 έως και 9 δισ. ευρώ συνολικά. Είναι έσοδα που έχουν ενταχθεί στα μνημόνια και σε περίπτωση απώλειας θα καλυφθούν με νέα χαράτσια, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολεοδομικές παρανομίες έχουν… αυτοκαρφωθεί στις υπηρεσίες.

Πολιτική ήττα

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν υποστεί μια πολιτική ήττα. «Είναι μια επικίνδυνη πολιτική που πρέπει να ανατραπεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις συνεχείς επιβραβεύσεις των πολεοδομικών παραβάσεων σε βάρος του περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα για να εφαρμόσει τις επιταγές της τρόικας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ποντάρει στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που έχει ολοκληρωθεί από τα τέλη Μαρτίου, αλλά ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Φιλοδοξεί με αυτό να ξεκαθαρίσει με τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε καταπατημένη δασική γη, όπως άλλωστε προτείνουν και οι εισηγήσεις τής Task Force, που καλούν τους αρμόδιους να ξεμπλέξουν γρήγορα με αυτές τις «λεπτομέρειες». Αν δεν τηρηθούν όμως οι προδιαγραφές του νόμου 977/1977 για τον χαρακτηρισμό η μη μιας έκτασης ως δασικής, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει νέα απόφαση-καταπέλτης από το ΣτΕ.

Τα «πειραματόζωα» είναι οι περίπου 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ήδη ενταχθεί στη διαδικασία τακτοποίησης και έχουν καταβάλει 800 εκατ. ευρώ, ενώ χρωστούν άλλα τόσα από τις υπολειπόμενες δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο όσοι έχουν εξοφλήσει όλες τις δόσεις τους ή θα σπεύσουν να το κάνουν στο διάστημα μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.

Πάγωσαν τις δηλώσεις

Εξαιρούνται σαφώς οι περιπτώσεις ακινήτων που πριν ενταχθούν στις διαδικασίες του νόμου 4014/2011 είχαν καταδικαστικές αποφάσεις από δικαστήρια ή δασαρχεία. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται και οι τρεις υποθέσεις, από το Μαρούσι, τη Λαμία και την Ηγουμενίτσα, για τις οποίες εκδόθηκε η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ.

Οι δηλώσεις έχουν παγώσει από τις αρχές Απριλίου, εν αναμονή των νέων και πιο ελκυστικών πακέτων. Το ίδιο ισχύει για τις περίπου 160.000 περιπτώσεις που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία τακτοποίησης. Διευκρινίζεται ότι δεν θίγονται οι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες που είχαν τακτοποιήσει παρανομίες σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές κ.λπ. με τον νόμο 3843/2010, που είχε κριθεί από το ΣτΕ οριακά συνταγματικός.

Αργά χθες το μεσημέρι το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε μια «ακαδημαϊκή» ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί κινούνται μέσα στο πλαίσιο της νομολογίας του ΣτΕ και αποτρέπουν τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων, όταν είναι γνωστό ότι οι πολεοδομικές παρανομίες συνεχίζονται και θα ήταν πολύ περισσότερες αν δεν υπήρχε η οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να διασαφηνίσει ότι ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου θα αποδεικνύεται μόνο από αεροφωτογραφίες και όχι από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, όπως προβλέπουν διατάξεις μεταγενέστερες του 4014/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου