Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Πωλητήρια σε νησιά και παραλίες



Η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων δίπλα στο κύμα, αλλά «ΘΑ» προστατεύει και το περιβάλλον
Του Μάριου Χριστοδούλου από την ΕφΣυν
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και τσουχτερά πρόστιμα για όσους έχουν χτίσει στην άκρη στο κύμα προβλέπει νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία που θα καταθέσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αξιοποίησης χιλιάδων στρεμμάτων χερσαίας γης για επενδυτικούς και εμπορικούς σκοπούς.

Ερημικές παραλίες χιλιάδων χιλιομέτρων αλλά και εκατοντάδες ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών και βραχονησίδες που παραμένουν ακατοίκητες, ήγγικεν η ώρα να μπουν στον «χάρτη» των επενδύσεων.

Μεγαθήρια

Ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά θέρετρα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αθλητικά κέντρα θα μπορούν να οικοδομηθούν σε όλες αυτές τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην παραλιακή ζώνη.

Σήμερα δεν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει αιγιαλός. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει πρώτα να χαραχθεί αιγιαλός και να ακολουθήσει η επενδυτική δραστηριότητα.

Ηδη, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή ένα από τα μεγαλύτερα project χαρτογράφησης του αιγιαλού, με τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας αλλά και με σύγχρονους περιβαλλοντικούς και οικιστικούς κανόνες, που θα επιτρέψουν την ήπια αξιοποίηση από ιδιώτες, χωρίς να παραβιάζουν τις επιταγές του Συντάγματος.

Η Ελλάδα έχει 14.880 χιλιόμετρα ακτογραμμής, δηλαδή περισσότερα από τη μισή περίμετρο της Αφρικής ή της Αυστραλίας. Στην πράξη όμως, αιγιαλός έχει χαραχτεί μόνο για το 8% της ακτογραμμής στις θάλασσες του Αιγαίου, του Ιονίου και κάποιων νησιών.

Στο υπόλοιπο 92% κομμάτι της ακτογραμμής δεν υπήρχε αιγιαλός. Επί της ουσίας δεν υπήρχαν κανόνες για το πού μπορούσε να χτίσει κάποιος, με αποτέλεσμα στη διάρκεια εργασιών χάραξης του αιγιαλού να βρίσκουν οικόπεδα, κτίσματα, αποθήκες και εξοχικές κατοικίες μέχρι εκεί που «σκάει» το κύμα.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι νομικά ο όρος «αιγιαλός» προσδιορίζεται ως το σημείο της παραλίας όπου φτάνει τον χειμώνα το κύμα της θάλασσας.

Μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες στα ελληνικά νησιά. Αρκετά από αυτά βρίσκονται σε νησιωτικά συμπλέγματα, ενώ ακατοίκητες νησίδες έχουν τεράστια περιβαλλοντική ή αρχαιολογική σημασία (π.χ. η Δήλος, η Δοκός στον Αργοσαρωνικό με προϊστορία 5.000 χρόνων, παραλίες αναπαραγωγής απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών κ.λπ.).

Και εκεί θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο, επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας. «Επίσης θα πρέπει να λυθούν προβλήματα ιδιωτικότητας των νησιών αυτών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, να ξέρει ο επενδυτής τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι» επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας.

Την άναρχη αυτή κατάσταση δόμησης, που παρατηρείται στο παραλιακό μέτωπο, θα προσπαθήσει μετά από χρόνια καθυστέρησης να βάλει σε τάξη η κυβέρνηση εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα εισπρακτικά της σχέδια.

Υπόσχονται κατεδαφίσεις

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό. Ειδικό κλιμάκιο θα πραγματοποιεί αυτοψία και εν συνεχεία θα συντάσσει έκθεση στην οποία θα εξηγούνται αναλυτικά οι λόγοι της κατεδάφισης του κτίσματος.

Εναλλακτικά στο υπουργείο Οικονομικών έχει κατατεθεί πρόταση νομιμοποίησης αυτών των κτισμάτων με την καταβολή ενός υψηλού χρηματικού ποσού. Η πρόταση αυτή τελεί ακόμη υπό εξέταση. Πάντως η διαδικασία αυτή πρόκειται να ακολουθηθεί για όλα τα σπίτια ή τις κατοικίες που δεν βρίσκονται δίπλα στο κύμα, πλην όμως εμπίπτουν στις διατάξεις για τα αυθαίρετα που χειρίζεται το αρμόδιο υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου