Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Υπεύθυνος για τη Φουκουσίμα ο Ιδιωτικός Ενεργειακός Κολοσσός TEPCO

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!
 ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΟΤΟ ΚΑΝ!
Τη διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electricity Power (TEPCO) καταγγέλλει ως υπαίτια για το πυρηνικό ατύχημα τον Μάρτιο του 2011 στον Σταθμό Πυρηνικής Ενέργειας της Φουκουσίμα η νέα, τελική έκθεση που συντάχθηκε από κυβερνητική επιτροπή και είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η νέα έκθεση ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της προκαταρκτικής έκθεσης της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία το πυρηνικό ατύχημα οφείλεται «σαφώς σε ανθρώπινα λάθη», αλλά και στην «κουλτούρα σιωπής» που επικρατούσε στην επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «ανεπαρκή» μέτρα ασφάλειας έναντι φυσικών καταστροφών στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού ενεργειακού κολοσσού και «ακατάλληλη» αντιμετώπιση του έκτακτου περιστατικού.
Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι ακόμη και μετά από έναν χρόνο από το πυρηνικό ατύχημα η εταιρεία δεν έχει προβεί σε «αποφασιστικές δράσεις» για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος, ώστε να εξασφαλιστεί κατάλληλη πρόληψη για παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον.


Η έκθεση επίσης επιρρίπτει ευθύνες στον τότε πρωθυπουργού της χώρας, Ναότο Καν, καθώς όπως αναφέρει η παρέμβασή του μετά το ατύχημα προκάλεσε σύγχυση στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Το μέλλον της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία πάντως κρίνεται «αβέβαιο», ενώ προτείνεται να πραγματοποιηθούν εκτενείς έλεγχοι ανάλυσης κινδύνου σε όλες τις εγκαταστάσεις των εταιρειών διαχείρισης πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Εν μέσω του έντονου κλίματος διαμαρτυρίας των πολιτών κατά των πυρηνικών, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει μέσα στον επόμενο μήνα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για τη βιομηχανία πυρηνικών. Η απόφαση που πρέπει να ληφθεί θα προβλέπει είτε εξολοκλήρου εξάλειψη του τομέα πυρηνικής ενέργειας στη χώρα είτε συρρίκνωσή του στο 15% (ή το πολύ στο 20-25%) της σημερινής του ισχύος μέχρι το 2030.
Όποια και αν είναι τελικά η απόφαση, θα σημάνει στροφή 180 μοιρών από την κατεύθυνση στην οποία κινούταν η προηγούμενη πολιτική για την ενέργεια, στόχος της οποίας ήταν η ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας, ώστε να καλύπτει τουλάχιστον κατά το ήμισυ όλες τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας ως το 2030.
Κι ενώ οι διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης συνεχώς διογκώνονται και φέρονται υπέρ μιας λύσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών, ο σημερινός πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επιμένει ότι χωρίς την πυρηνική ενέργεια είναι βέβαιο ότι η οικονομία και η ίδια η χώρα θα υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα(!!!)
. «Θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει η χώρα, σε περίπτωση που αποφασιστεί η εξολοκλήρου κατάργηση της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας» δήλωνε ο Νόντα τον προηγούμενο μήνα, λαμβάνοντας σαφώς θέση υπέρ των ιδιωτικών ενεργειακών κολοσσών οι οποίοι λειτουργώντας με γνώμονα το κέρδος αγνοούν κάθε μέτρο ασφάλειας και οδηγούν σε ανυπολόγιστες οικολογικές και κοινωνικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου