Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Η οριστική κατάργηση 13ου, 14ου μισθού θα επεκταθεί παντού


Τρία σχόλια μας για κάποια από τα επερχόμενα μέτρα

Το μεγάλο κόλπο της αξιολόγησης και οι προσυνταξιοδοτικές απολύσεις
Είναι γνωστή η μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Οι χιλιάδες αυτές απομακρύνσεις (σε ένα σύνολο 450.000 εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση μια και οι ένστολοι εξαιρούνται), πρακτικά ένας στους τρεις εργαζομένους, προφανώς δε θα έρθουν με συνήθεις συνταξιοδοτήσεις. Απαιτούν δεκάδες χιλιάδες απολύσεων και μόνος τρόπος για να επιβληθούν είναι η χρήση μιας διαδικασίας «νομιμοποίησης» τους όπως η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση έρχεται για να διχάσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους ώστε να μη μπορέσουν να αντιδράσουν ενωτικά. Μόνιμοι εναντίον αορίστου, παλιοί εναντίον νέων, με ΑΣΕΠ ή χωρίς, με «προσόντα» ή άνευ, «άξιοι» και «ανάξιοι». Για να μη σχολιάσουμε τις αστειότητες περί τεστ πολλαπλών επιλογών να ρωτήσουμε ρητορικά : αν κριθούμε ως «ανάξιοι» και απολυθούμε θα καταργηθούν και όλες οι «ανάξιες» διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που θα έχουμε πάρει ως τώρα ως δημόσιοι υπάλληλοι? Άλλο ένα βήμα στη διαμόρφωση του δουλικού δημοσίου υπαλλήλου που τόσο έχουν ανάγκη για να στηρίζει τις άθλιες πολιτικές τους. Πιθανότερα θύματα προς σφαγή, όπως έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, οι συνάδελφοι που είναι κοντά στη σύνταξη, μια και οι γενίτσαροι της ΔΗΜΑΡ, «αντιδρούν» στις απευθείας απολύσεις, οπότε πάνε να τις κουκουλώσουν ως "προσυνταξιοδότηση".

Η οριστική κατάργηση 13ου, 14ου μισθού θα επεκταθεί παντού
Τα υπόλοιπα των επιδομάτων χριστουγέννων, πάσχα και αδείας που έχουν περισσέψει για τους δημοσίους υπαλλήλους (δηλαδή 1000 € μεικτά αντί 13ου και 14ου μισθού) είναι σίγουρο ότι καταργούνται πλήρως, με τα νέα μέτρα. Μια κίνηση τεράστιας κοινωνικής αδικίας μια που πλήττει περισσότερο αυτούς με χαμηλές αποδοχές (ο νεοδιόριστος υπάλληλος χάνει έτσι πάνω από το 10% των ετήσιων αποδοχών του) αλλά και με τεράστιο πολιτικό συμβολισμό. Η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο (και σχεδόν σίγουρα και των αντίστοιχων συντάξεων δημοσίου) ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση τους τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στις υπόλοιπες συντάξεις. Όλοι θυμόμαστε τους «πανυγηρισμούς» των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι «διέσωσαν» τα δώρα (για να περικόψουν βέβαια τελικά ακόμα παραπάνω τους κατώτατους μισθούς κατά 22%). Τώρα αφού περιέκοψαν τους μισθούς θα καταργήσουν και τα δώρα σε όλους (μισθούς και συντάξεις και ιδιωτικού τομέα). Εδώ είμαστε και περιμένετε το επόμενο πακέτο μέτρων να το δούμε. Επίσης κανείς μη θεωρεί δεδομένες τις υπόλοιπες αποδοχές στο δημόσιο μια και το κράτος απλούστατα αναπροσαρμόζοντας το βασικό μισθό του δημοσίου (επί του οποίου υπολογίζονται οι μισθοί ανά βαθμό και κατηγορία) μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε νέα μεγάλη μείωση.


Κλοπή Συντάξεων
Όσον αφορά το ασφαλιστικό των μηχανικών τα πράγματα επιδεινώνονται τραγικά. Πρώτον και σημαντικότερο, η περικοπή της δεύτερης σύνταξης κατά 35% τουλάχιστον. Θυμίζουμε ότι όλοι οι μηχανικοί έχουν δύο κύριες συντάξεις (ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση ή ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο). Και για τις δύο αυτές συντάξεις έχουν καταβληθεί εισφορές επί τουλάχιστον 35 έτη και τώρα έρχονται οι ληστές να τις περικόψουν δραστικά. Αν συνυπολογιστούν και οι γενικές περικοπές (που θα ισχύσουν για όλες τις συντάξεις) οι συνταξιούχοι συνάδελφοι (και όλοι μας αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο) θα χάσουν πάνω από 600 € το μήνα. Ακολουθούν από κοντά οι περικοπές σε επικουρικά (ΤΕΑΔΥ ή επικουρικό ΤΣΜΕΔΕ) και σε εφάπαξ (Δημοσίου ή ΤΣΜΕΔΕ) πάνω από 20%. Να δούμε τώρα τι θα λένε οι φωστήρες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ που με τη συναίνεση τους στον άθλιο Ν.3518/06 αύξησαν υπέρογκα τις εισφορές μας για να πηγαίνουν σήμερα υπέρ τοκογλύφων (μια και θα πληρώνουμε μια ζωή εισφορές για μια σύνταξη που με νόμο θα είναι πετσοκομμένη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου