Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ανοιχτή Επιστολή για την «αξιοποίηση» – ξεπούλημα του Ελληνικού

Σε λίγες μέρες ο ελληνικός λαός καλείται να εκλέξει μια νέα Κυβέρνηση.
Όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο μας ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να αλλάξουν τη σημερινή άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και του λαού και να μας οδηγήσουν στην «ανάπτυξη» και στην ευημερία. Δεν είναι ωστόσο δυνατόν να επιδιώκουμε την ανάπτυξη της χώρας, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία και τη δημόσια γη, υποβαθμίζοντας το αστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αδιαφορώντας για την ιστορία αυτής της χώρας και αυτού του λαού.
Η περίπτωση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού είναι χαρακτηριστική: Οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες μιλούν για «αξιοποίηση» του χώρου, προωθώντας το ξεπούλημα – παραχώρηση σε ιδιώτες 6.204 στρ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται εκτός από το πρώην αεροδρόμιο, το Αθλητικό Κέντρο και η παραλία του Αγίου Κοσμά, ο αιγιαλός και ο υποθαλάσσιος χώρος. Σύμφωνα με τον νόμο 4062/2012 «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού …» (ΦΕΚ 70Α’/ 30.3.2012) που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή, στην έκταση αυτή προβλέπεται η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, κέντρων διασκέδασης, καζίνου, διοικητικών και εμπορικών κέντρων, πολυτελών κατοικιών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.760.000 τ.μ, δηλ. μιας «νέας πόλης» μέσα στην πόλη.
Απέναντι σε αυτή την αντίληψη «αξιοποίησης» του χώρου και «ανάπτυξης», κοινωνικοί φορείς και πολίτες από όλη την Αττική, αντιπροτείνουμε ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης και ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών κοινωνικών αναγκών και όχι των συμφερόντων κάποιων κερδοσκόπων – επενδυτών. Διεκδικούμε και προτάσσουμε τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, χαμηλού κόστους και για χρήση όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου, βελτιώνοντας και όχι επιβαρύνοντας το κλίμα της Αττικής γης.
Η πρόταση αυτή α) σέβεται τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του χώρου του πρώην αεροδρομίου, του αιγιαλού και της παραλίας, β) βασίζεται σε αναλυτική καταγραφή και αξιοποίηση των κτηρίων και εγκαταστάσεων του χώρου, γ) λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε πράσινο της υποβαθμισμένης Αττικής, δ) δεν επιβαρύνει κυκλοφοριακά την ευρύτερη περιοχή, ε) δεν προτείνει χρήσεις (καταστήματα, γραφεία, κατοικίες) που θα αυξήσουν τον ήδη μεγάλο όγκο αδιάθετου κτιριακού δυναμικού και στ) εξασφαλίζει την αυτοχρηματοδότηση του χώρου.
Επισημαίνεται ότι το Ελληνικό έχει περιέλθει στο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ το ελληνικό δημόσιο, έχει απεκδυθεί κάθε δικαιώματος επί της συνολικής έκτασης, ώστε να γίνουν άμεσα υλοποιήσιμα τα σχέδια για την παραχώρηση της σε ιδιώτες. Ακόμη επισημαίνεται ότι, ο Εφαρμοστικός Νόμος με τον οποίο δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν των σημαντικών πολιτικών ζητημάτων που εγείρει καθώς δεν προωθεί το δημόσιο συμφέρον και δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, αποτελεί, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, μια ακραία μορφή νομικού εκτρώματος και συνιστά Συνταγματική εκτροπή.
Σας καλούμε να δεσμευτείτε ότι, με άξονα το δημόσιο συμφέρον, σε περίπτωση συμμετοχής σας στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, θα ακυρώσετε:  
  •  τον Ν.4062/2012 «Αξιοποίηση του Πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού» (ΦΕΚ 70Α/30.3.2012) και
  • τον Ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου