Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Από τα stage στις… ΜΚΟ

Αναδημοσιεύουμε από τον Παραλληλογράφο
Το 1998 το ΠΑΣΟΚ με τον νόμο 2639 εισήγαγε την Ευρωπαϊκή «πρωτοπορία» των «stage» στην Ελλάδα. Ο νόμος έκανε λόγο για «προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων». Με αυτόν τον νόμο η τότε κυβέρνηση Σημίτη θριαμβολογούσε για το θαυματουργό κτύπημα που κατάφερε στην ανεργία. Το μόνο όμως που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν έναν στρατό από πολιτικούς ομήρους που «αξιοποιούνταν» σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την ΝΔ αφού εναλλάξ τους υπόσχονταν ανανέωση των συμβάσεων ή πιθανή μελλοντική μονιμοποίηση. Ταυτόχρονα είχαν εξασφαλίσει εργαζόμενους των 500 ευρώ οι οποίοι εκτελούσαν τις ίδιες εργασίες και το ίδιο ωράριο με τους υπόλοιπους που αμείβονταν από την Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και που ταυτόχρονα δεν ασφαλίζονταν και δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στις 24/10/09 ο αντιπρόεδρος Πάγκαλος, ανακοίνωσε ότι καταργούνται και απαγορεύονται τα stage στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.
Στον ιδιωτικό τομέα όμως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα stage ως μαθητεία, εφόσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια. Το φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό και μάλιστα κρατικά μέσω επιχορηγήσεων χρηματοδοτούμενο (ένας είναι ο νεοφιλελευθερισμός) ο Πάγκαλος και η κυβέρνηση του το διατηρήσαν για τους πατριώτες επιχειρηματίες την ίδια ώρα που ο ίδιος και η παρέα του Μαξίμου κατασυκοφαντούσαν στους «μαθητές» των  «stage» στο Δημόσιο.
Μετά από δυο σχεδόν χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώνουν «Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με προϋπολογισμό 280 εκατομμυρίων ευρώ» και αφορά προσλήψεις ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες. Τα 280 εκατομμύρια θα δοθούν σε κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα.

ΜΚΟ

Δηλαδή μη κρατικές εταιρίες που χρηματοδοτούνται όμως από δημόσια, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια  και χωρίς  την υποχρέωση να δημοσιεύουν ισολογισμούς ή να υπόκεινται σε απολογιστικό έλεγχο!
(Παρένθεση)
Τέτοιες εταιρίες διαθέτουν και ο Αντρίκος Παπανδρέου την i4cense , ο Νικολάκης Παπανδρέου , την Greentank Δεξαμενή Σκέψης μα και η Μαργαρίτα (μαμά) Παπανδρέου την ΚΕΔΕ – Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη – και η κ.Μαργαρίτα χρηματοδοτήθηκε διότι είχε ως στόχο την «βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης της γυναίκας στην Καμπούλ». Ο ίδιος ο Γιωργάκης Παπανδρέου ήταν μέλος στην ΜΚΟ του Καντάφι «The Brothers of the South Society» μα παρατήθηκε πρόσφατα.
(Κλείνει η παρένθεση)
Διαβάζουμε ότι με αμοιβή 150 ευρώ «το κεφάλι» αναλαμβάνουν διάφορες ΜΚΟ την πρόσληψη ανέργων σε δήμους και ΟΤΑ και Περιφέρειες. Υπολογίζεται ότι στον Δήμο Αθήνας θα προσληφθούν μέσω των παραπάνω ΜΚΟ συνολικά 1.300 άτομα που θα εργαστούν επί πενταμήνου με μικτές αποδοχές 625 ευρώ. Όθεν, για κάθε προσλαμβανόμενο η ΜΚΟ θα τζιράρει 3.125 ευρώ στα οποία προστίθεται αμοιβή διαχείρισης 5% ή 156 ευρώ.
Δημιουργούνται λοιπόν μερικά ερωτήματα.
  • Η δράση ενός θεσμού μη κυβερνητικού, που χρηματοδοτείται όμως από την κυβέρνηση με δημόσιο χρήμα, κοινοτικά κονδύλια και από επιχειρηματικούς ομίλους, πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι για τους ανέργους μα και τους εναπομείναντες εργαζόμενους μια και όσοι άνεργοι ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αμείβονται με 25 ευρώ μικτό ημερομίσθιο;
  • Στην ουσία το πρόγραμμα των 280 εκατομμυρίων ευρώ που σπρώχνονται προς τις ΜΚΟ, ως άλλος δούρειος ίππος, μήπως διευρύνει και «μονιμοποιεί» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και υποτάσσει τον άνεργο στους όρους που νομότυπα θα του θέσουν όσο αφορά στα ένσημα και στην περίθαλψη του;
  • Και όλα αυτά στην πράξη, μια και νόμους που ξεθεμελιώνουν όλα τα λαϊκά κεκτημένα τα έχουν ήδη ψηφήσει με άλλοθι την «σωτηρία» της χώρας σε συνεννόηση πάντα με το ΔΝΤ.
  • Σε μια ΜΚΟ ποιος είναι ο νόμιμος παραλήπτης χρημάτων;
Το υπουργείο στην ανακοίνωση του προγράμματος αναφέρει απευθυνόμενο στις ΜΚΟ:
 «Εάν γίνεις φορέας απασχόλησης – δικαιούχος του έργου, τότε συνεργάζεσαι με τους συμπράττοντες φορείς για την υποβολή συγκεκριμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει δράσεις και τον αριθμό ανέργων που απαιτούνται. Πιο συγκεκριμένα :
Ο συμπράττων φορέας θα πρέπει να έχει ή να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια. Υποβάλλει πρόταση προς τη Διαχειριστική Αρχή που έχει προκηρύξει το έργο».
Δηλαδή η πρόσκληση ενδιαφέροντος, η παραλαβή των αιτήσεων και η αξιολόγηση των ανέργων θα γίνεται από τους δικαιούχους των χρηματοδοτούμενων με δημόσιο χρήμα ΜΚΟ!
Και ο ΟΑΕΔ; Το πολυδιαφημισμενο ΑΣΕΠ;
Άρα οι εξωθεσμικοί συνεργάτες του Κουτμερίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που δημιούργησαν μια ΜΚΟ  με τηλεφωνικό κέντρο το γραφείο του βουλευτή για να διεκδικήσουν την υλοποίηση του προγράμματος στο νομό Σερρών, αυτόματα απόκτησαν θεσμικές αρμοδιότητες, τέτοιες που θα τους επιτρέψουν να αξιολογήσουν την απελπισία των ανέργων;
Μήπως όμως η Ελλάδα κυβερνάται πλέον από μια εξωθεσμική παρέα που αποτελείται από μέλη ΜΚΟ, αρεστή στον αδελφό Νικολάκη και καθ’ υπόδειξη της μαμάς Μαργαρίτας;
Και μήπως οι ΜΚΟ δεν είναι τίποτα άλλο από τα «αντιβιοτικά» του εκμεταλλευτικού συστήματος και γι’ αυτό άλλωστε απέχουν πάντα από το οργανωμένο λαϊκό και ταξικό εργατικό κίνημα;
Και εξ αντικειμένου μήπως οι ΜΚΟ αποτελούν στηρίγματα του καπιταλισμού, προσπαθώντας να «στρογγυλέψουν» τη βάρβαρη φύση του και γι’ αυτό χρηματοδοτούνται πέρα από τον κρατικό κορβανά και από βιομήχανους, επιχειρηματίες και τραπεζίτες ;;;
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΓΑΠ ως Υπ.Εξ δημιούργησε το 1999 την ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (Υ.Δ.Α.Σ.):
«Για τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και των Μ.Κ.Ο. με στόχο: i) την αποτελεσματική διαχείριση των εθνικών πόρων της αναπτυξιακής βοήθειας που εγγράφονται για τον σκοπό αυτό στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και άλλων πόρων ή δωρεών που μεταβιβάζονται από δημοσίους ή ιδιωτικούς φορείς, ii) την συμπληρωματικότητα των δράσεων και προγραμμάτων, και iii) τη συνοχή των επιμέρους εθνικών πολιτικών με την πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας.»
Που ως αποτέλεσμα είχε οι ΜΚΟ να αποκομίσουν κατά την περίοδο 1999 – 2004, δημόσιο χρήμα από το ΥΔΑΣ, άρα από τον Υπ.Εξ την τότε περίοδο Γιωργάκη, που φτάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 68.971.978 ευρώ και κάτι ψιλά ευρώ.
Και που από την χρονιά που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2009 ως και το τέλος του 2010 χρονιά «μνημονίου» η άντληση δημοσίου χρήματος από το ΥΔΑΣ σε ΜΚΟ ανέρχεται σε 5.726.070 ευρώ.
Μια ΜΚΟ και για εμάς ρε παιδιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου