Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Καινούρια Μπίζνα με τα αποθεματικά του Ταμείου μας

Όλα δείχνουν ότι πλησιάζει η στιγμή που η Τράπεζα Αττικής (της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών κατέχει το πρώην ΤΣΜΕΔΕ) ετοιμάζεται να εξαγοράσει την καταρρέουσα Proton Bank προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στην κυβέρνηση και εξανεμίζοντας για άλλη μια φορά τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ που έχουν επενδυθεί στην Τράπεζα Αττικής. Και όλα αυτά τη στιγμή που ετοιμάζουν νέα χαράτσια στους ασφαλισμένους και οδηγούν τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους στην εξαθλίωση και στην έξοδο από το επάγγελμα. Η υπόθεση πέρα από το κοινωνικά σκανδαλώδες έχει και μεγάλο επιχειρηματικό-πολιτικό-εκδοτικό background το οποίο τα δημοσιεύματα που ακολουθούν προσπαθούν λιγάκι να φωτίσουν.

Τράπεζα Αττικής: Ψάχνεται για συνέργειες με την Proton Bank
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1549880&nt=103

Το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, της 5 Αυγούστου 2011, αποφάσισε και ανέθεσε στον πρόεδρο του ΔΣ και εντεταλμένο σύμβουλο κ. Ιωάννη Γαμβρίλη τη διερεύνηση ενδεχόμενων στρατηγικών συνεργασιών και συνεργειών με την Proton Bank, μετά από διενέργεια σχετικών ελέγχων, όπως οικονομικού, φορολογικού και νομικού.

Το έργο του προέδρου του Δ.Σ. θα συνδράμει επιτροπή υπό την προεδρία του, αποτελούμενη από τα ακόλουθα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου: κ.κ. Ιωάννη Ιωαννίδη και Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=298392
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΝ PROTON ΒΑΝΚ • ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ • ΤΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
«Συγκρότηση ομάδας» για το ξέπλυμα συγκοινωνούντων δοχείων
Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Περιγραφή αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνει το 5σέλιδο πόρισμα της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, με το οποίο δρομολογήθηκε χθες η ποινική αξιολόγηση της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, με εμπλεκόμενους το μεγαλομέτοχο της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και επτά τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Λαυρεντιάδης στο ίδιο τραπέζι στο συνέδριο του Economist, 30/04/2010 Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Λαυρεντιάδης στο ίδιο τραπέζι στο συνέδριο του Economist, 30/04/2010 Το πόρισμα περιγράφει: «Συγκρότηση ομάδας» (για τα επτά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας που ήταν και στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων), της αποδίδει «διαρκή δράση» καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 και «δόλο».

Ως «ηγετική φυσιογνωμία» της ομάδας εμφανίζει το βασικό μέτοχο της Proton Λ. Λαυρεντιάδη που ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. και ως βασικό αδίκημα καταδεικνύει την «υπεξαίρεση» σε βάρος των καταθετών της Τράπεζας αλλά και των λοιπών -αμέτοχων στα διοικητικά- μετόχων.

Σύμφωνα με τα όσα εντόπισε η Αρχή, όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2010, όταν η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton χορήγησε με προνομιακούς όρους δάνεια σε εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονταν από τον Λ. Λαυρεντιάδη, όπως η Alapis. Το προνόμιο έγκειται στο επιτόκιο δανεισμού και πιθανώς και στις εγγυήσεις. Μέρος των δανείων αυτών, μέσα από αλλεπάλληλες μεταφορές χρημάτων, κατέληξε σε δύο εταιρείες χαμηλού προφίλ, συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, γιατί αυτό εξυπηρετούσε τότε τον ίδιο.

Τα δάνεια λοιπόν των επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν για αλλότριους σκοπούς του επιχειρηματία.

Στο πόρισμα της Αρχής περιγράφονται οι διαδρομές του απολεσθέντος χρήματος, αλλά και η κατάληξή του. Υπάλληλος της Alapis, με δέκα επιταγές που εξαργύρωσε, εισέπραξε μετρητά που θεωρούνται «κρυμμένα» (αδίκημα ξεπλύματος). Οι επίμαχοι λογαριασμοί των δύο μικρών εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, από την οποία ο υπάλληλος αποκόμισε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (πάνω από 33 εκατ. ευρώ).

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανετέθη στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, όχι μόνο γιατί έχει εξειδίκευση σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Ο κ. Δραγάτσης εδώ και τρεις μήνες διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για την Alapis (ερευνώνται ενδείξεις χρηματιστηριακής απάτης, φορολογικά αδικήματα κ.ά.). Η αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες μετόχων της Alapis (με επίσης μεγαλομέτοχο, άμεσα ή έμμεσα, τον Λ. Λαυρεντιάδη) που ασφαλώς έχουν χάσει και χρήματα και την υπομονή τους βλέποντας την Καθαρή θέση της εταιρείας να χάνει περίπου 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο, παρά τις μαμούθ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον εισαγγελέα συνδράμει κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που, εκτός της Alapis, ψάχνει τη Νεοχημική και τη ΒΦΛ, όλες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη αρχικά, με τον ίδιον να αποχωρεί μεταβιβάζοντας πακέτα μετοχών σε funds ή σε φυσικά πρόσωπα του κύκλου του.

Η μεγάλη αυτή έρευνα είναι βέβαιο ότι θα πέσει σε συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών που συμπεριφέρονται ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Πάντως, ως προς τα νομότυπα δάνεια της Proton που κατέληξαν στα χέρια του υπαλλήλου της Alapis (και αυτός ξέρει πού παρέδωσε τα μετρητά) ο εισαγγελέας φαίνεται ότι αρχικά θα απευθυνθεί στην ΤτΕ, ζητώντας της όλους τους ελέγχους που αυτή διεξήγαγε στην Τράπεζα.

Είναι προφανές ότι ελέγχεται και η ΤτΕ για το αν επόπτευσε την Proton, καθώς ο κ. Λαυρεντιάδης με το που απέκτησε τον έλεγχό της φαίνεται ότι ωφελήθηκε από δάνεια που πήραν άλλες εταιρείες μετοχικής και διοικητικής επιρροής του.

Επίσης θα ζητηθεί να καταγραφούν από την ΤτΕ όλες οι μέχρι σήμερα χορηγήσεις της Proton σε εταιρείες του πλέγματος Λαυρεντιάδη και θα αναζητηθεί η πορεία και η κατάληξη αυτών των δανείων.

Είναι προφανές ότι ο εισαγγελέας τελικά θα κρίνει αν συντελέστηκε υπεξαίρεση, απάτη, απιστία κ.ά., αδικήματα βαριά για ένα πρόσωπο που επιχειρηματικά εκτινάχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα να βάζει γερές πλάτες.

http://www.thepressproject.gr/theme.php?id=5516
Η Ελευθεροτυπία χθες αποκάλυψε ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες ερευνά σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank - του επιχειρηματία Λ.  Λαυρεντιάδη. Η αρχή διατάζει το πάγωμα κίνησης των λογαριασμών, των μετοχών και της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία. Όπως εύστοχα γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Ελευθεροτυπίας η αποκάλυψη είναι βόμβα μεγατόνων. Γιατί όμως τελικά η είδηση έσκασε στα Ελληνικά ΜΜΕ σαν μισοτελειωμένο γκαζάκι του καφέ;
Πριν από 200 χρόνια ο Τόμας Τζέφερσον έλεγε πως «οτιδήποτε δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα δεν μπορεί εύκολα να γίνει πιστευτό γιατί ακόμα και η αλήθεια γίνεται ύποπτη όταν τη μεταφέρεις με μολυσμένο όχημα». Σήμερα όμως με τα τεχνολογικά όπλα και τη γενικευμένη καχυποψία όλοι μας κατά βάθος πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε την είδηση ανάμεσα από το περίβλημά της αρκεί να διασταυρώσουμε πηγές και πληροφορίες.

Σε έρευνά της στην Ελευθεροτυπία χθες, η ρεπόρτερ Αριστέα Μπουγάτσου αποκαλύπτει ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες ερευνά σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank - του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η αρχή διατάζει μάλιστα το πάγωμα κίνησης των λογαριασμών, των μετοχών αλλά και της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία.

Το νέο είναι προφανώς συνταρακτικό. Μια τράπεζα που λειτουργεί υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας και τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους φαίνεται να λειτουργεί ως πλυντήριο μαύρου χρήματος, ενώ επιπλέον ως υπεύθυνος εμφανίζεται ένας από τους πλέον προβεβλημένους  επιχειρηματίες που δρουν στην ελληνική αγορά (ή δρούσαν τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα) - ο οποίος μάλιστα έχει ξοδέψει υπέρογκα ποσά για την εξαγορά κάθε είδους επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προτίμηση στους εκδοτικούς οργανισμούς και τα μέσα τους. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το ρεπορτάζ αλλά ακόμα και η απόφαση μιας ανεξάρτητης αρχής για τη δέσμευση της περιουσίας ενός ισχυρού παίχτη της ελληνικής αγοράς δε μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικότατη είδηση.

Όπως πολύ εύστοχα γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, η αποκάλυψη είναι βόμβα μεγατόνων. Γιατί όμως τελικά η είδηση έσκασε στα ελληνικά ΜΜΕ σαν μισοτελειωμένο γκαζάκι του καφέ;

Από την πρώτη στιγμή παρακολουθήσαμε την πορεία της είδησης στα ελληνικά ΜΜΕ: η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο κάθε μέσο αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ειδήσεις προσφέρεται άλλωστε για εξαγωγή συμπερασμάτων. Θελήσαμε να δούμε την επιλογή των λέξεων στους τίτλους, τη θέση τους σε κάθε μέσο, τις ομοιότητες και τις διαφορές στο ρεπορτάζ. Το tracking των ειδήσεων στα ΜΜΕ είναι κάτι που κάνουμε και μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν, αυτήν τη φορά όμως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό που συνέβη.

Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν συνέβη τίποτα. Η είδηση ουσιαστικά  δεν «πέρασε ούτε στα ψιλά» ούτε στα χοντρά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εκτός από tovima.gr/in.gr που φιλοξένησαν από το μεσημέρι την είδηση, site όπως αυτά της Καθημερινής, του Έθνους, του Πρώτου Θέματος, του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ αλλά και αμιγώς διαδικτυακά μέσα όπως το newsit.gr, newsbeast.gr, zougla.gr, real.gr, ellispoint.gr, e-go.gr, ακόμα και το tvxs.gr δεν είχαν ούτε μία λέξη για μια είδηση πρωτοσέλιδου. Κι αυτό, ενώ πολλά από τα παραπάνω ΜΜΕ είχαν συνεχή παρακολούθηση της επικαιρότητας και προέβαλλαν αναλυτικά τον «καθαρισμό» του Συντάγματος και την επικείμενη συνέλευση των «απερίσκεπτων» οδηγών ταξί.

Αλλά τα παράξενα δεν σταματούν εδώ. Η αποκάλυψη ότι ολόκληρο σχεδόν το ΔΣ μιας ελληνικής τράπεζας, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, αντιμετωπίζει κατηγορίες υπεξαίρεσης ποσού ίσου με το 1/4 του μετοχικού της κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πρώτο θέμα στις οικονομικές εφημερίδες.

Ε, λοιπόν, δεν ήταν σε όλες. Το βρήκαμε στο Capital.gr (όχι και πολύ τονισμένο είναι η αλήθεια), το βρήκαμε και στο Euro2day.gr αλλά δεν το βρήκαμε στην imerisia.gr, δεν το βρήκαμε στην isotimia.gr και δοκιμάσαμε μεγάλη έκπληξη όταν ανακαλύψαμε ότι καμία αναφορά δεν έχει επίσης και η naftemporiki.gr!

Τι συνέβη λοιπόν αυτό το Σάββατο στον ελληνικό Τύπο;  Η αποκάλυψη διέφυγε της προσοχής των «υλατζήδων»; Άργησαν να ξυπνήσουν οι αρχισυντάκτες; Δεν την είχε το ΑΠΕ; Η είδηση έπεσε θύμα του εσωτερικού πολέμου των ΜΜΕ; Υπήρχαν λόγοι για να θαφτεί το θέμα; Διαλέξτε την απάντηση που σας ταιριάζει περισσότερο, όπως και να έχει η δυσλειτουργία των ελληνικών ΜΜΕ είναι δεδομένη.

Υπάρχουν τρία ζητήματα που αξίζει να διερευνήσουμε προκειμένου να δοκιμάσουμε μερικά συμπεράσματα για τη σημερινή μαύρη τρύπα της ενημέρωσης. Το πρώτο αφορά την ίδια την είδηση. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν ανήκει στην κατηγορία «εύκολο θύμα» και γραφικός παράνομος, όπως είναι για παράδειγμα ο Αχιλλέας Μπέος, παρόλο που εδώ και κάποιους μήνες έχει αποσυρθεί στο Λονδίνο, αφήνοντας σκιές στην αγορά. Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, όταν μεσουρανούσε, ξεκίνησε μιαν επιχείρηση-σκούπα στα ελληνικά ΜΜΕ αγοράζοντας μετοχές μεγάλων εκδοτικών οίκων (αλλά και τα σκουπίδια τους)  που σε συνδυασμό με μια σειρά δωρεών σε ιδρύματα, όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Καραμανλή, τον έφεραν στο κέντρο της συζήτησης. Ο Λαυρεντιάδης φερόταν κατά καιρούς να αγοράζει ποσοστά της τάξης του 10% των εταιριών του Μπόμπολα ή του Τεγόπουλου, να εξαγοράζει την Espresso, να συζητάει με τον ΔΟΛ και να ξοδεύει εκατομμύρια για την αγορά φύλλων και ιστοσελίδων χωρίς πραγματική αξία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της διαπλοκής της επιχειρηματικότητας με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς δεν θα ήταν αδιανόητο να έχουν δημιουργηθεί δεσμοί και διασυνδέσεις που χθες έπαιξαν το ρόλο τους.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την κακή δημοσιογραφική λειτουργία των ΜΜΕ.  Πριν από λίγους μήνες οι Άβι Λιούις και Ναόμι Κλάιν εξηγούσαν στον Άρη Χατζηστεφάνου ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν με αυτοματοποιημένους μηχανισμούς αυτολογοκρισίας. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ξέρουν τη γραμμή του μέσου τους και προσαρμόζουν την εργασία τους σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάζεται ο διαπλεκόμενος πολιτικός ή επιχειρηματίας να σηκώσει το τηλέφωνό του και να παρέμβει. Εκτός αυτού, υπάρχει το θέμα του ανταγωνισμού των ΜΜΕ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των τηλεγραφημάτων του Wikileaks. Τα διπλωματικά έγγραφα που περιέχουν ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας έβρισκαν εύκολα το δρόμο τους στη δημοσιότητα μέχρι που η Καθημερινή εξασφάλισε με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε αυτά. Από την ίδια ημέρα όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ ξέχασαν εντελώς το ζήτημα (αν και η Καθημερινή έπαθε πρώτη αλτσχάιμερ). Και γιατί να μην το ξεχάσουν; Η συνεχόμενη συρρίκνωση των newsroom που λειτουργούν υπό την απειλή των μαζικών και συνεχόμενων απολύσεων αφήνει τα σημάδια της στην ποιότητα της παραγόμενης δημοσιογραφίας. Άλλωστε η είδηση για την τεράστια υπεξαίρεση δεν απασχόλησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μας είναι εντελώς αδιανόητο γιατί το ΑΠΕ, που δημοσιεύει φοβερές ειδήσεις όπως το «Δικογραφίες σε βάρος δύο γιατρών για τη μη έκδοση αποδείξεων», αγνόησε επιδεικτικά την είδηση που έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά έτσι και αλλιώς είναι αρκετά τα πράγματα που μας ξαφνιάζουν σε σχέση με το ΑΠΕ (όπως για παράδειγμα ότι έχει διαφημίσεις τραπεζών στη σελίδα του). Στην τελική όμως θα είχε ενδιαφέρον να σκεφτούμε τη δύσκολη θέση στην οποία θα μπορούσε να περιέλθει ο δημοσιογράφος που πέφτει πάνω στην είδηση. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να σκεφτεί.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και τις σχέσεις τους με τις τράπεζες. Σε μια περίοδο που οι πωλήσεις στο περίπτερο πέφτουν δραματικά, η διαφημιστική αγορά καταρρέει και η κρατική εξουσία δυσκολεύεται να προσφέρει τη στήριξη που παρείχε αφειδώς μέσω της κρατικής διαφήμισης, οι εκδότες έχουν γίνει πλέον τζάνκι των τραπεζών. Η Μάνια Τεγοπούλου στέλνει δημόσια ραβασάκια στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, ο ΔΟΛ υποθηκεύει το κτίριό του και οι περισσότερες εφημερίδες είναι εντελώς «στεγνές».

Σερφάροντας στα ενημερωτικά portal, ψάχνοντας για τη χαμένη είδηση, καταγράψαμε τις διαφημίσεις τραπεζών που κοσμούν κάθε μέσο. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γραφικό, τα ιντερνετικά ΜΜΕ βρίθουν από αυτές τις διαφημίσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο τρέχουν συνήθως ελάχιστα διαφημιστικά προγράμματα και ότι τα site που επισκεφτήκαμε πριν από λίγο καιρό είχαν πολύ περισσότερες.



Γιατί διαφημίζονται όμως οι τράπεζες σε μια περίοδο κρίσης, την ώρα που λαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους προκειμένου να επιβιώσουν; Τα ανεπίσημα (αλλά διασταυρωμένα) στοιχεία δείχνουν ότι τα δάνεια από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 85% ενώ σήμερα στις περισσότερες τράπεζες εγκρίνονται λιγότερες από δύο στις δέκα αιτήσεις καταναλωτικών δανείων. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει το προϊόν που διαφημίζουν.

Υπάρχει ακόμα ένα γεγονός που δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά. Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεξήγαγε τα λεγόμενα τραπεζικά stress test που έλεγξαν την ετοιμότητα των τραπεζών της Ευρώπης σε σενάριο κρίσης. Παρόλο που σε αυτό δεν συμπεριλήφθηκε το ενδεχόμενο default ευρωπαϊκού κράτους, η Eurobank και η ATEBank απέτυχαν τουλάχιστον σε κάποιο επίπεδο. Την ώρα λοιπόν που σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ η είδηση για την Ελλάδα ήταν «Δύο ελληνικές τράπεζες αποτυγχάνουν», στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ η είδηση πέρασε με τίτλο «Τα κατάφεραν οι ελληνικές τράπεζες» και μόνο στο τέλος των κειμένων έβρισκες σε υποσημείωση τις λεπτομέρειες της επιτυχίας/αποτυχίας.

Είναι λοιπόν απαραίτητη κάποια συνωμοσία που οργανώνεται στα μπουντρούμια της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ; Μάλλον όχι. Η χρόνια διαπλοκή των κατεστημένων ΜΜΕ, η πίεση της αγοράς, η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία, οι εμπορικές σχέσεις, η μείωση των εσόδων και η τυρανία των δημοσιογράφων, όλα αυτά μαζί δημιουργούν τα νέα Bad Media, τα οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θάψουν, να χάσουν ή να ξεχάσουν σημαντικότατες ειδήσεις την ώρα που προσπαθούν να επιβάλλουν την ατζέντα τους.

http://redtsili.blogspot.com/2011/08/blog-post.html

Θέμα θαμμένο ποτέ νικημένο...

Η βαλίτσα πηγαινοέρχεται τώρα και μια εβδομάδα με την υπόθεση της Proton Bank και του Λαυρεντιάδη, μεταξύ της Ελευθεροτυπίας που την πλάσαρε σαν αποκάλυψη βόμβα και του υπουργού Οικονομικών Ε.Βενιζέλου που πέρασε νομοθετική ρύθμιση για ασυλία των υπουργών οικονομικών στη χρηματοδότηση τραπεζών από το Δημόσιο, από το 1997 - όμως κανείς δεν μίλησε για την ταμπακιέρα...

Κι επειδή όταν λες τη μισή αλήθεια, δε λες ψέμματα, αλλά δε λες και την αλήθεια, να πούμε μερικά πράγματα για την ιστορία και μόνον, καθώς επι μία εβδομάδα η κοροϊδία της μισής αλήθειας πάει σύννεφο.

Το γεγονός ότι η υπόθεση έμεινε μεταξύ της Ελευθεροτυπίας και του Βενιζέλου (με ολίγη από Καρατζαφέρη) χωρίς να την αναπαράξουν τα υπόλοιπα ΜΜΕ επισημάνθηκε (εδώ το σχετικο δημοσίευμα του The Press Project), αλλά αποδόθηκε στις σχέσεις τους με τις τράπεζες.
Αυτό είναι μόνον εν μέρει σωστό.

Στην πραγματικότητα έχει να κάνει:

*Με τον ανταγωνισμό των ΜΜΕ
*Με την εμπλοκή όλων των εκδοτών στην υπόθεση
*Με τις παραδοσιακές σχεσεις ΜΜΕ και πολιτικών
*Με τη χειραγώγηση της Κοινής Γνώμης πριν και μετά τις εκλογές του 2009.

Η υπόθεση πάει πολύ πίσω και είναι πολύ πιο βαθειά από ότι φαίνεται.
Και εξηγούμαστε:

Είναι γνωστό πως η Ελευθεροτυπία περνάει σοβαρή κρίση, που ενδέχεται να την οδηγήσει ακόμη και σε λουκέτο (δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί του Ιουλίου στους συντάκτες, πιθανόν δεν θα καταβληθούν ούτε του Αυγούστου και σε συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συσταθεί επιτροπή για οικονομικό έλεγχο της εταιρίας, καθώς όλοι καταλαβαίνουν πως η Μάνια Τεγοπούλου έχει χάσει τη μπάλα...).

Η εφημερίδα επιβιώνει με τεχνητή αναπνοή από την Τράπεζα Πειραιώς (Βαρδινογιάννης), αλλά κανείς δε ρίχνει συνέχεια χρήμα σε πηγάδι χωρίς πάτο.

Έτσι κάπως, φτάσαμε την περασμένη άνοιξη η Μάνια Τεγοπούλου να στέλνει δημοσίως ραβασάκια στον Μιχ.Σάλλα (τίτλος: "Your call is being diverted" και σχόλιο: "Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το γεγονός ότι ο κ. Σάλλας αρνείται να βγει στο τηλέφωνο από το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου οφείλεται σε ανειλημμένες υποχρεώσεις*. Μ.Τ. *Άλλου τύπου"). Το γεγονός, είναι παγκόσμια πρωτοτυπία στο χώρο του τύπου, αλλά στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με τη συνηθισμένη ιλαρότητα.

Εδώ, μερικά σημεία αξίζουν την προσοχή και φωτίζουν λίγο περισότερο τις σχέσεις της εφημερίδας με την υπόθεση Proton και τον Λαυρεντιάδη ειδικά, αλλά και γενικά τις κινήσεις των εκδοτών. Είναι κινήσεις που έγιναν αστραπιαία:

*Στις 30 Δεκεμβρίου 2009 ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αγοράζει το 31,3% της Proton Bank και γίνεται βασικός μέτοχος. Από που την αγοράζει; Από την Τράπεζα Πειραιώς! Το ντηλ ήταν απίθανο, καθώς η τράπεζα μετά την κρίση του 2008 ήταν υπό κατάρρευση, όλες οι προσπάθειες για πώλησή της είχαν αποτύχει αλλά ο Λαυρεντιάδης την αγόρασε σε τιμή πάνω από τη χρηματιστηριακή και την Proton να έχει 80 εκ. ευρώ σε ομόλογα του Δημοσίου (τοξικά αργότερα λόγω κρίσης χρέους). Η Τράπεζα Πειραιώς έτριβε τα χέρια της.

*Στις 14 Ιανουαρίου 2010 (16 ημέρες μετά δλδ) ο Λαυρεντιάδης αγοράζει από το χρηματιστήριο το 10,4% της Ελευθεροτυπίας και γίνεται ο τρίτος εκ των μετόχων (από 38% οι αδελφές Τεγοπούλου)! Διαρρέεται ότι πρόκειται για επιθετική εξαγορά. Ομως:

*Στις 23 Ιανουαρίου η ομάδα του Ιού ετοιμάζει αιχμηρό και αποκαλυπτικό κείμενο για τις σχέσεις του συναιτέρου του Λαυρεντιάδη στον τύπο (μέσω της εταιρίας ΝΕΠ) Πέτρου Κυριακίδη, με παράγοντες της εκκλησίας (είναι χαρακτηριστική η φωτό του κειμένου με τους Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη και Πειραιώς Παντελεήμονα - του γνωστού τρόφιμου της Ελεύθερης Ωρας με τα παραληρήματα για τον Στέφεν Χόκινς και τα λοιπά της εποχής Χριστόδουλου), αλλά και τις μαζικές εξαγορές στον Τύπο και τα του ιδρύματος CSIS που ελέγχει η Carlyle Group (το κείμενο εδώ). Όμως η Ελευθεροτυπία ΔΕΝ το δημοσιεύει.

*Ο Ιός έχει ξαναγράψει το 2005 για τις περίεργες σχέσεις της εφημερίδας ESPRESSO με κύκλους της εκκλησίας. Τότε την εφημερίδα έχει ακόμη ο Βαρδινογιάννης. Όμως τον Ιανουάριο του 2010 που γράφεται το κείμενο, ιδιοκτήτης είναι πια ο Πέτρος Κυριακίδης (συνέταιρος του Λαυρεντιάδη). Λίγο καιρό μετά, η στήλη του Ιού καταργείται εντελώς από το φύλλο του Σαββάτου και της Κυριακής, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη διεύθυνση της εφημερίδας.

Ένάμιση χρόνο μετά, ωστόσο, η εφημερίδα ξαναθυμάται τον Λαυρεντιάδη και την Proton...

Στο μεταξύ:

Οι συναίτεροι Λαυρεντιάδης - Κυριακίδης, πριν και μετά την αγορά του ποσοστού της Ελευθεροτυπίας, τα έχουν βρει με όλους τους παραδοσιακούς εκδότες (Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Αλαφούζο), αλλά και τον Κόκαλη και άλλους ιδιοκτήτες ΜΜΕ (Τράγκας) οι οποίοι του έχουν πουλήσει κι από κάτι. Ειδικά:

*Την Εspresso
*Το 12,53% της Πήγασος Α.Ε. (Μπόμπολας)
*Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ.Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press).
*Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (την οποία έκλεισαν)
*Το 100% του ραδιοσταθμού Flash FM (Κόκκαλης). Ήδη απέλυσαν 38 εργαζόμενους και τον πάνε για λουκέτο.
*Το 100% της Athens News (ΔΟΛ)
*Το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr
*Το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη)
*Το "Κανάλι 10" (Τράγκας)
*Το 10% του ΣΚΑΙ και το 10% του Red FM (Αλαφούζος)
*Το 33,3 % της εφημερίδας Ποντίκι
*Το 100% της αθλητικής "Score"
*Το portal Nooz.gr

Και άλλα πολλά (όπως το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη), αλλά όσο αφορά τα ΜΜΕ αυτό που έγινε φανερό είναι πως οι εκδότες του πούλησαν επιχειρήσεις που έμπαιναν μέσα. Έτσι είναι εύλογη η σιωπή των αμνών τόσο κατα τη διάρκεια, όσο και μετά την περίεργη έξοδο (θα αναφερθούμε εκτενέστερα) του Λαυρεντιάδη όχι μόνον από τις επιχειρήσεις του, αλλά και από τη χώρα (μένει πλέον στο Λονδίνο).

Τι άλλο έχει σκαρώσει στο μεταξύ ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης; Με ζεστό χρήμα, έχει εξαγοράσει την ίδρυση "Έδρας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη" στο αμερικανικό think tank CSIS με ειδίκευση στα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (!), έχει αναγορευθεί από τον τύπο "συνομιλητής του Μπ.Ομπάμα" (να θυμηθούμε εδώ τα πανηγύρια όλων των ελληνικών ΜΜΕ για την εκλογή του, λες και κάτι έγινε...) και έχει τοποθετήσει πρόεδρο της Proton τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Στο Δ.Σ. της τράπεζας συναντούμε και τον τον Τρύφωνα Κολλίντζα, οικονομολόγο, καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ (μερικής απασχόλησης...) και "Ειδικό Σύμβουλο Προέδρου" σε θέματα οικονομίας της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" δλδ συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη. Σημειώνουμε πως ο Τ.Κολλίντζας ήταν πρηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, η οποία αίφνις φέρεται να ενδιαφέρεται για την εξαγορά - διάσωση (δεύτερη) της Proton.

Για τον μεν Σπέκχαρντ, δεν ερευνάται τίποτε. Για τον δε Κολλίντζα, η Αρχή πάγωσε τους λογαριασμούς του, όπως και για τα υπόλοιπα έξι μέλη του Δ.Σ. και του Λ.Λαυρεντιάδη.

Και εδώ αρχίζουν τα ενδιαφέροντα, που έχουν να κάνουν τόσο με το πολιτικό, όσο και με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης.

Eνάμιση χρόνο μετά την εξαγορά του ποσοστού της Ελευθεροτυπίας από τον Λαυρεντιάδη και αφού "ένας βοριάς παγωμένος σαρώνει την έρημη γη", η εφημερίδα αποφασίζει αυτή τη φορά να γράψει για το θέμα. Πως;

*Το ανοίγει το περασμένο Σάββατο (30 Ιουλίου) και αναφέρει ότι ερευνάται από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπόθεση υπεξαίρεσης 50 εκ. ευρώ από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η Αρχή - αναφέρει η εφημερίδα- ερευνά και για τα επτά μέλη του Δ.Σ. την υπόθεση (και παγώνει τους λογαριασμούς τους) καθώς φαίνονται διαδρομές χρήματος από την τράπεζα σε εταιρίες του Λαυρεντιάδη, οι οποίες δεν είναι σύννομες.

Όμως στο μεταξύ:

*Ο Λ.Λαυρεντιάδης βρίσκεται πλέον στο Λονδίνο και έχει μεταβιβάσει τις συμμετοχές του στις εταιρίες του στην Ελλάδα, σε ένα fund που ίδρυσε το 2009 (έδρα Λονδίνο).

Είναι το Lamda Partners Ltd. Ο Λαυρεντιάδης φέρεται να είχε βάλει 1 δισ. ευρώ, αλλά άγνωστο γιατί, τον Δεκέμβρη του 2010 αποχωρεί και από το fund και αφήνει μοναδικό διαχειριστή τον βουλγαρο - ιρακινό Μάριο Αλ Τζαμπούρι

Διαβάζουμε γι'αυτόν:

"Επικεφαλής του fund θα είναι πλέον ο πολύπειρος στα χρηματοοικονομικά Βουλγαρο-ιρακινός Μάριο Αλ Τζαμπούρι, συνιδρυτής του fund, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος σε Lazard και Barclays, αλλά και οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Συμεών (σ.σ και πρώην βασιλιά της χώρας), και εκ της ιδιότητάς του, κατείχε επιτελικό ρόλο στο στρατηγικό σχέδιο της βουλγαρικής αποστολής για την ανασυγκρότηση του Ιράκ" (Πηγή:Voria.gr). Στη Lazard ο Τζεμπούρι ήταν σύμβουλος σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα σχόλια είναι περιττά...

Η Ελευθεροτυπία δεν αναφέρει τίποτε από όλα αυτά βέβαια. Επιμένει στην υπόθεση της υπεξαίρεσης των 50 δισ. και την έρευνα της Αρχής.

*Τη Δευτέρα (1η Αυγούστου) επανέρχεται εμμένοντας στην υπεξαίρεση, αλλά με μία διαφορά: Δημοσιεύει στο φαινομενικά άσχετο θέμα, φωτογραφία από το δείπνο στις 11 Ιανουαρίου 2010 στην Αίγλη του Ζαππείου με κεντρικό πρόσωπο τον Λεωνίδα Κύρκο. Εκεί ήταν ο Γ.Παπανδρέου, ο Θ.Πάγκαλος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Φώτης Κουβέλης και μεταξύ επιχειρηματιών ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Για να αποκτήσει κάποιο νόημα η υπόθεση, πρέπει να ανατρέξουμε σύντομα στην περίοδο εκείνη. Και θυμίζουμε: Είναι η χρονιά 2009 - 2010 που το δίδυμο Λαυρεντιάδης - Κυριακίδης αγοράζει ΜΜΕ σωρηδών.

*Στις 29 Νοεμβρίου 2009 γίνονται εκλογές για πρόεδρο στη ΝΔ. Κερδίζει ο Α.Σαμαράς, χάνει η Ντ.Μπακογιάννη. Και οι δύο υποψήφιοι είχαν αποδοθεί σε ανελέητο πόλεμο για να εξασφαλίσουν υποστήριξη από ΜΜΕ.

*Οι κρητικοί (επιχειρηματίες και πολιτικοί) έχουν γίνει μαλλιά - κουβάρια.

Ο Μητσοτάκης βγαίνει πριν την Πρωτοχρονιά του 2010 και μιλά για ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό Παπανδρέου (και στο πίσω μέρος του μυαλού, την Ντ.Μπακογιάννη υπουργό).

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (πρώην σύμβουλος Καραμανλή) δίνει συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία (!) στις 6 Ιανουαρίου 2010 και αποκαλεί τον Μητσοτάκη πρωτεργάτη της διαπλοκής για τη Ζήμενς.

Στις 11 Ιανουαρίου γίνεται το δείπνο της Αίγλης. Συντονίστρια των ομιλητών και παρακαθήμενη στο τραπέζι των Κύρκου - Παπανδρέου η Ολγα Τρέμη του MEGA (Βαρδινογιάννης).

Παρών ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που έχει ήδη αγοράσει το 10% του ΣΚΑΙ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη (κουμπάρο της Ντ.Μπακογιάννη) και συνεχίζει να συγκεντρώνει ΜΜΕ.

Ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο νομίζουμε σχετικά με την επίμαχη φωτογραφία.

Στεκόμαστε σ'αυτή, γιατί την Παρασκευή, προκάλεσε σκληρή κόντρα μεταξύ Ε.Βενιζέλου και Α.Τσίπρα, όταν ο τελευταίος τα έχωσε στον Βενιζέλο πως προσπαθεί να διασώσει φίλους. Σχετικά απροετοίμαστος όμως ο Α.Τσίπρας (μπορεί να μην είχε προσκληθεί τότε στο δείπνο, αλλά γιατί δεν ρωτούσε που πήγαινε το πράγμα;) άκουσε από τον πονηρό Βενιζέλο την ατάκα από την οποία μάθαμε τελικά ποιος ήταν ο οργανωτής του δείπνου της εθνικής ενότητας:

"Αυτό είναι εξυπηρέτηση σε ποιον; Σε αυτόν που οργάνωσε την εκδήλωση για τον Λ. Κύρκο. Σε αυτή αναφερθήκατε. Το όνομα του Λεωνίδα δεν είπατε. Είπατε ότι ο συγκεκριμένος κύριος που ελέγχεται εισαγγελικά (σ.σ. Λ. Λαυρεντιάδης) οργάνωσε την εκδήλωση, αλλά φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι υπάρχει κάποια συμμετοχή του Λεωνίδα Κύρκου στην υπόθεση".

Αυτό που δεν είπε δηλαδή η Ελευθεροτυπία (αλλά παρέθεσε τη φωτογραφία) το είπε ο Βενιζέλος στον Τσίπρα. Γιατί ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα να αναφερθεί στο θέμα, μόνον ο Φ.Κουβέλης που γελούσε κάτω από τα μουστάκια του πιθανόν να ξέρει...

Τι ακολούθησε το 2010; Η μεν Ντ.Μπακογιάννη ψήφισε τον Μάιο "Ναι" στο Μνημόνιο, διεγράφη από την ΝΔ και τον Νοέμβριο έστησε τη Δημοκρατική Συμμαχία, χωρίς πλέον καμμία υποστήριξη από τα ΜΜΕ.

Ο Φώτης Κουβέλης επίσης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε στο κοινοβούλιο με τη Δημοκρατική Αριστερά. (το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στο περίφημο δείπνο ο Λ.Κύρκος φέρεται να είπε ότι καλύτερη αντιπολίτευση κάνει το ΠΑΜΕ. Μερικές ώρες μετά, έπαθε δηλητηρίαση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο...).

Επανερχόμαστε στην Ελευθεροτυπία όμως, η οποία μετά τις σημειολογίες της φωτογραφίας τη Δευτέρα και χωρίς να λέει κάτι επί της ουσίας, συντηρεί όπως - όπως το θέμα εμμένοντας στην υπεξαίρεση.

Ο Λαυρεντιάδης απαντά με ανακοίνωση, κάνει λόγο για συκοφαντίες και απειλεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη, ενώ τα οικονομικά έντυπα που ξέρουν συνήθως καλύτερα το παρασκήνιο, υποστηρίζουν ότι το θέμα της υπεξαίρεσης θα καταπέσει, καθώς πρόκειται απλώς για υπέρβαση ορίων δανεισμού. Είναι όμως έτσι;

*Την επόμενη μέρα (Τρίτη 2 Αυγούστου) η εφημερίδα το στρίβει και αρχίζει να μιλά για έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδας που αναφέρουν τις αντιρρήσεις δύο ανώτερων στελεχών στην μεταφορά διαθεσίμων του Δημοσίου (160 εκ. σε προθεσμιακή κατάθεση δύο ημερών) στην Proton. Μιλά για νέα αποκάλυψη και εγκαλεί τον Βενιζέλο για το θέμα. Εκεί το πράγμα χοντραίνει.

Διότι:

*Πηγή της υπόθεσης (τον αναφέρει η εφημερίδα) είναι ένας περίεργος τύπος ονόματι Δημήτρης Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της ΜΚΟ "Πρωτοβουλία Πολιτών". Ο ίδιος φέρεται να έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα ήδη από τις 16 Ιουλίου. Όμως ποιός είναι;

Ψάξαμε αρκετά για να βρούμε κάποια στοιχεία και πέσαμε στη μία και μοναδική ιστοσελίδα (blog "2ξιδιο") που παραθέτει το "βιογραφικό" του:

Αναφέρει ότι είναι πρώην αστυνομικός που αποτάχθηκε το 1997 όταν συνελήφθη στη Χαλκίδα, ανάμεσα σε 30 πιτσιρικάδες που είχαν στήσει ρέϊβ πάρτυ και τους μάζεψε η ηρωϊκή ΕΛΑΣ με επιχείρηση στα βουνά και τα λαγκάδια, για κατοχή χασίς και έκστασι. Τι γύρευε ο Γεωργακόπουλος εκεί είναι ένα ερώτημα.

Αμέσως μετά πάντως στήνει την ΜΚΟ και αρχίζει να μοιράζει στα ΜΜΕ (Ζούγκλα, MEGA, Alpha) αποκαλυπτικά έγγραφα, που βρίσκει στα...σκουπίδια υπουργείων και οργανισμών! Σε μία περίπτωση μάλιστα βρίσκει και σύριγγες έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει βρει επίσης στα σκουπίδια ακόμη και έγγραφα της ΕΥΠ... (Δείτε το δημοσίευμα και λεπτομέρειες για τη δράση του εδώ).

Το πράγμα βέβαια γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον διότι το blog που τον καρφώνει ανήκει σε οπαδό και φίλο της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη!

Επίσης η ιστοσελίδα της ΜΚΟ ΣΕΑ την οποία αναφέρει ο ίδιος μαζί με τα στοιχεία του σε δημοσιεύσεις, απλώς δεν υπάρχει.



*Η Ελευθεροτυπία γυρίζοντας τον θέμα στην παράτυπη ένεση ρευστού στην Proton κάνει λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας του '95 που δεν επιτρέπει τοποθέτηση ρευστού του Δημοσίου σε τράπεζα σε ποσοστό πάνω από το 50% των ιδίων κεφαλαίων. Η Proton που έχει πράγματι τέραστιο πρόβλημα ρευστότητας διαθέτει ίδια κεφάλαια 280 εκ. ευρώ, άρα η υπέρβαση είναι κατα 60 εκ. ευρώ.

Στην πράξη, αυτό που αναφέρει η Ελευθεροτυπία είναι το δέντρο και όχι το δάσος (η μισή αλήθεια δηλαδή) και αναρωτιόμαστε γιατί.

Καθώς είναι γνωστό ότι:

*Όλες οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τοξικά ομόλογα του Δημοσίου (όπως και η Proton). Επρόκειτο για το έκτακτο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών που μπήκε σε εφαρμογή μετά την κρίση του 2008 (ακολούθησε η ένταξη στο Μνημόνιο), οπότε και οι κανόνες ενέσεων ρευστού στις τράπεζες άλλαξαν άρδην. Μέχρι τότε αλλά και σήμερα το παιγνίδι ήταν να παίρνουν ομόλογα του Δημοσίου να τα δίνουν ενέχυρο στην ΕΚΤ και να εξασφαλίζουν ρευστό, ένα μέρος του οποίου επέστρεφαν στο Δημόσιο (κάπως έτσι τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους).

*Τρέχει η πρόσφατη συμφωνία (για γέλια) στις Βρυξέλλες που υπαγορεύει "κούρεμα" ομολόγων χρέους, το οποίο διαθέτουν οι τράπεζες (τοξικά που θα διαγραφούν) και το πράγμα είναι στον αέρα, όσο δεν προχωρούν συγχωνεύσεις, εξαγορές κλπ. γιατί οι τραπεζίτες προσπαθούν να βγάλουν ότι μπορούν παραπάνω και ο ένας δείχνει τον άλλον.

Τα νταραβέρια που γίνονται κάτω από το τραπέζι μεταξύ τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, τα εποπτεύουν Βενιζέλος και Προβόπουλος, που τους κόβει κρύος ιδρώτας αν χαλάσουν.

*Καμμία τράπεζα δεν πέρασε τα περίφημα stress test. Απλά έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου, για να περάσουν το νήμα του τερματισμού. Όμως το ερώτημα είναι ποιος και γιατί να δεχτεί να βάλει χρήμα σε ελληνική τράπεζα αυτή τη στιγμή; Ενδεικτική είναι η εικόνα στο χρηματιστήριο (εκεί ισχύει το μεταξύ κατεργαραίων ειλικρίνεια) που έχει πιάσει πάτο και θα συνεχίσει, μέχρι οι μετοχές των τραπεζών να χαρίζονται με δώρο ένα μίξερ.

*Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου για δεκαετίες που τράπεζες σαν την Proton, τη Millenium (πορτογαλική) και άλλες, άνοιγαν, έβαζαν και έβγαζαν εντός και εκτός χώρας, χρήμα μαύρο κι ανεξέλεγκτο. Τώρα που το ταμείο είναι άδειο και ο Τρισέ έχει δώσει τελεσίγραφο για μάξιμουμ 2-3 τράπεζες στην Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει να δανείζει η ΕΚΤ ακόμη και αν η χώρα (και οι τράπεζες) βγουν σε επιλεκτική χρεοκοπία, έχει πέσει πανικός.

*Όσο αφορά την Proton ειδικά, ήδη μία συμφωνία για συγχώνευση με την Millenium δεν τράβηξε και βρέθηκε η Αττικής (θυμάστε τον Τρύφωνα Κολλίντζα). Όμως τι συμφέρει την Τράπεζα Αττικής ή όποια άλλη: Να την πάρει τώρα ή όταν καταρρεύσει και έχει βγει στο σφυρί για ψίχουλα; Αυτό είναι ένα θέμα που χρήζει επίσης απάντησης, καθώς είπαμε, ο ένας τραπεζίτης δείχνει τον άλλον.

*Πολιτικά η Ελευθεροτυπία επιχείρησε να παρουσιάσει το θέμα ως περίπτωση Κοσκωτά. Εκεί όμως οι παραδοσιακοί εκδότες είχαν μπει στη μέση σύσσωμοι και είχαν τραβήξει το πράγμα στα άκρα, όταν η "Γραμμή" είχε αρχίσει να βγάζει περιοδικά και εφημερίδα. Τώρα, αντίθετα, όπως είδαμε ήταν όλοι στο κόλπο. Και σε εποχή κρίσης του τύπου, ο ανταγωνισμός στα ΜΜΕ είναι πιο ισχυρός από τον σεβασμό στην ειδησεογραφία, γι' αυτό έφτασαν εκεί που έφτασαν.  Άλλωστε ούτε η Ελευθεροτυπία είχε καταγγείλει τον Λαυρεντιάδη (και έκοψε μάλιστα το σχετικό κείμενο).

*Όπως εξελίχθηκε η υπόθεση στη Βουλή ήταν για γέλια. Ο Βενιζέλος κάλεσε πρώτα κατ'ιδίαν τον Καρατζαφέρη μάλλον για να μάθει ποιος και γιατί ανακίνησε το θέμα τώρα, αλλά και για να εξασφαλίσει συναίνεση γνωρίζοντας ότι η παλιά βεντέτα με τον Λαυρεντιάδη και την υποστήριξη στην Ντ.Μπακογιάννη θα υποχρέωνε τη ΝΔ σε καμμιά μπαταριά έστω και άσφαιρη, όπως έγινε (σ.σ το θέμα χειρίστηκε στη Βουλή ο Μ.Κεφαλογιάννης...) και ακούστηκαν κάτι για Βενιζέλους και Ευάγγελους αλλά ουσία μηδέν.

Καθώς η συναίνεση υπάρχει στην πράξη, όπως και η άσπονδες φιλίες του Καρατζαφέρη με τη μεγαλόννησο. Αλλωστε όπου υπάρχουν τράπεζες οι πολιτικοί προσέχουν τι λένε...

*Το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης πιθανότατα έγινε γιατί σε μια περίοδο που η κρίση (οικονομική και πολιτική) θα οξυνθεί, κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τι διαστάσεις και πορεία θα έπαιρνε η υπόθεση. Άλλωστε ο Βενιζέλος κάλυψε με τη ρύθμιση και υπουργούς οικονομικών της ΝΔ. Γι'αυτό και η κόντρα ήταν για το θεαθήναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου