Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Έγγραφο του ΤΕΕ Β. Αιγαίου για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ

Αναρτούμε έγγραφο του ΤΕΕ ΒΑ για τον ΚΕΝΑΚ. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας το πραγματικό πρόβλημα με τον ΚΕΝΑΚ είναι το ότι για πρώτη φορά ένα δικαίωμα άσκησης ορισμένου έργου, αποσπάται από τα υπόλοιπα δικαιώματα και μετατρέπεται σε "προσόν" το οποίο κανεις θα πρέπει να πληρώσει, να εξεταστεί κλπ για να το αποκτήσει. Η αδιαφανής και απαράδεκτη διαδικασία επιλογής των "προσωρινών" επιθεωρητών είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου. Αποτελεί προπομπό για το τι μας περιμένει με τη διαδικασία των "προσόντων", των "πιστοποιήσεων" και την οριστική διάλυση του επαγγέλματος στο όνομα της ευελιξίας.

Κύριοι Υπουργοί,
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες διαμαρτυριών νέων Διπλωματούχων Μηχανικών που πλήττονται από την ανεργία ή υποαπασχολούνται (με άδειες μικροπεπισκευών μικρής κλίμακας, κ.λ.π.) προσπαθώντας να επιβιώσουν στο ΒΑ Αιγαίου (115 οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα).
Ο λόγος των διαμαρτυριών είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν για την εγγραφή στο μητρώο προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών.
Κατά την γνώμη μας η προϋπόθεση των 10 χρόνων (άρθρο 7 του Π.Δ. 100/2010) «αποδεδειγμένη» αλλά απροσδιόριστη απαιτούμενη εμπειρία στην σύνταξη μελετών και επίβλεψης θερμομόνωσης, θέρμανσης, κ.λ.π. πιστοποιούμενη από έντυπα οικοδομικών αδειών, είναι αυθαίρετη.
Με αυτόν τον τρόπο έγινε επιλογή «προσωρινών» επιθεωρητών στα κτιριακά, στους Λέβητες και στον κλιματισμό.
Ταυτόχρονα αποκλείσθηκαν νέοι με μεταπτυχιακές σπουδές στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική, στον ενεργειακό σχεδιασμό, κ.λ.π.
Στη συζήτηση μαζί τους καμιά αιτιολογία ή δικαιολογία δεν μπορεί να στηριχθεί επιστημονικά και επαγγελματικά με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να είναι καθημερινές.
Ταυτόχρονα γίνεται αντιληπτό ότι «το ουδέν μονιμότερων του προσωρινού» θα γίνει πράξη, από την μέχρι σήμερα πορεία των διαδικασιών που ακολουθούνται.
Διαμορφώνεται η αντίληψη ότι τους νέους άνεργους μηχανικούς η πολιτεία δεν αντιμετώπισε δίκαια δημιουργώντας άνισες ευκαιρίες.
Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία έχουμε νέους Διπλ. Μηχανικούς που σε τρία χρόνια μπορούν να γίνουν κατασκευαστές και σε πέντε χρόνια μελετητές έργων του Δημοσίου και ΟΤΑ, κ.λ.π. και αν διορισθούν στο δημόσιο να ελέγχουν και να επιβλέπουν πιο σύνθετες μελέτες και κατασκευές. Ταυτόχρονα απαιτούνται δέκα χρόνια για εγγραφή στο προσωρινό μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών ή τετραετή αποδεδειγμένη εμπειρία στο μόνιμο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών (ΠΔ 100/2010).
Επαναλαμβάνεται και πάλι το παράδοξο της επιβράβευσης της «ήσονος προσπάθειας» ο Διπλ. Μηχανικός με μεταπτυχιακό να εγγράφεται με καθυστέρηση από 1 έως 3 χρόνια σε σχέση με τον απόφοιτο ΤΕΙ.
Με τους περιορισμούς αυτούς έχουν αποκλεισθεί χιλιάδες νέοι Διπλωματούχοι μηχανικοί σ’ αυτή την δύσκολη εποχή της ανεπανάληπτης κρίσης στην παραγωγή έργων του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (115 οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από Πολεοδομία Λέσβου, αρνητικό ιστορικό ρεκόρ χωρίς προηγούμενο, το 60% των απασχολούμενων στην έκδοση οικοδομικών αδειών δεν έχει εκδώσει ουδεμία οικοδομική άδεια).
Κύριοι Υπουργοί
Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ ελπίζοντας ότι θα γίνει κατανοητό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αυτή την κρίσιμη στιγμή για τους νέους μηχανικούς ζητούμε:
  • Nα τροποποιηθεί το Π.Δ. 100/2010 άρθρα 3 και 7 που αφορά τους περιορισμούς της ελάχιστης απαιτούμενης αποδεδειγμένης εμπειρίας. Την άμεση επίλυση ενός «αυτονόητου αιτήματος» νέων επιστημόνων, δηλαδή την κατάργηση των χρονικών περιορισμών πρόσβασης στους καταλόγους των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών.
  • Να δοθεί παράταση ώστε να υποβληθούν νέες αιτήσεις για αξιολόγηση προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών, έως την λήξη του σχετικού μέτρου και την εφαρμογή του άρθρου 3,4, και 7 του Π.Δ. 100/2010.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες σύστασης των φορέων επιμόρφωσης καθώς και οι απαιτούμενες εξετάσεις πιστοποίησης Άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010.
  • Να τεθούν κανόνες δεοντολογίας στην άσκηση της δραστηριότητας των ενεργειακών επιθεωρητών γιατί η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση έχει δημιουργήσει καταστάσεις αθέμιτου και στρεβλού ανταγωνισμού με την εμπλοκή και των τραπεζών, στις τοπικές μικρές κοινωνίες.
  • Να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για τον τρόπο θεώρησης ή ελέγχου των μελετών ΚΕΝΑΚ από τις πολεοδομίες, γιατί έχει ξεκινήσει το «κυνήγι της θερμογέφυρας».
Το Τμήμα ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ είναι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία σχετικά με ζητήματα που σας αναδείξαμε.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Της Δ.Ε. του ΤΕΕ-Τμήμα ΒΑ Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου