Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ετοιμάζουν μεγάλο ξεπούλημα

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από το TVXS 
Να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα, ζήτησε από τους συναδέλφους του υπουργούς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που αποφασίστηκε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να αποπληρώσει η χώρα μας έως το 2013-2014, θα μεταφερθεί στα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς επίσης και να εξετάσουν τις εκκρεμότητες των υπουργείων τους που αφορούν στην εφαρμογή του μνημονίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, σχετικά με το στόχο των 50 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, φέρεται να υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει σαφές στους πολίτες πως πρόκειται για «αξιοποίηση» και όχι «εκποίηση». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, αναφέρουν οι πληροφορίες, μίλησε για δύσκολη υπόθεση «με πολλά εμπόδια» και υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να γίνει μόνο άμεση αξιοποίηση, αλλά μπορεί να γίνει και έμμεση, χρηματο-οικονομικά, μέσα από εταιρίες που θα αξιοποιήσουν καθαρά τμήματα ακίνητης περιουσία.
Προκειμένου να καταδείξει το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι επενδεδυμένη σε ακίνητα είναι περίπου 420% του ΑΕΠ, ενώ η δημόσια περιουσία είναι περίπου 300% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι μόλις το 20% του ΑΕΠ. «Άρα είναι ένα μέγεθος μικρό σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής ακίνητης περιουσίας», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Όσον αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ελλείμματος με συνταγματικό κανόνα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι με βάση το άρθρο 28 παρ 2 του Συντάγματος ούτως ή άλλως οι κοινοτικοί κανόνες έχουν σχετικά αυξημένη τυπική ισχύ.

Χ. Παμπούκης για το «θεσμό επιφανείας»

Μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης προέβη σε εισήγηση για το «θεσμό επιφανείας», δηλαδή για τη δυνατότητα σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε γη που ανήκει σε άλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «φιλοσοφία» της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εδράζεται στην ρήση των Ινδιάνων ότι «την γη δεν την αποκτούμε από τους γονείς μας, αλλά την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας», ανέφερε ο υπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει ο ελληνικός λαός να διαπαιδαγωγηθεί στην αντίληψη ότι δεν πρέπει να έχει χρέος.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο «θεσμός επιφανείας», πρώτον διασφαλίζει εσαεί την κυριότητα της γης από το δημόσιο, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αξιοποίησή της για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ακόμη, ο «θεσμός επιφανείας» επιτρέπει την άντληση και μη δέσμευση πόρων για τις επιχειρήσεις καθώς αν αυτές πχ νοικιάζουν τα κτίρια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ με τον «θεσμό επιφανείας» μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εμπράγματο δικαίωμά τους για άντληση πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου