Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η Ρώμη “εξερράγη” σήμερα - Αύριο όλη η Ελλάδα!!!

Η Ρώμη “εξερράγη”!!!

Ιταλία: Αντιδράσεις στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από φοιτητές και εργατικά συνδικάτα.

Πάνω από 100.000 φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στην Ρώμη. Στις διαδηλώσεις εκτός από φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και συνδικάτα συμμετείχαν επίσης και κάτοικοι της Λ’ Ακουιλα που είχε κτυπηθεί από τον φονικό σεισμό το 2009. Την ώρα της διαδήλωσης διεξάγονταν στη βουλή η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του Μπερλουσκόνι ο οποίος κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης μόλις με ε ψήφους διαφορά (314 υπέρ και 311 κατά).
Τα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για οδοφράγματα και επιθέσεις αστυνομικών ακόμα και σε άτομα που δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Μάρτυρες είπαν πως πολλά παιδιά ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς με ρόπαλα και γκλομπς. Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα και σε ΑΤΜ, επιθέσεις σε τεθωρακισμένα οχήματα, φορτηγά και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ξεριζωθηκαν λιθόστρωτα στην Via del Corso και Piazza del Popolo που μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Ένα αυτοκίνητο και ένα φορτηγό της GDF πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές στη Ρώμη, στη Via del Babuino. Ταραχές και οδοφράγματα, στη συνέχεια, στο Piazzale Flaminio. Διαδηλωτές κατέφύγαν στη Villa Borghese.
«Η Ρώμη σήμερα προσβλήθηκε από βία, που δεν είχε δει εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Αυτές οι ανόητες επιθέσεις είναι βαρύ πλήγμα στην καρδιά της πρωτεύουσας, την παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Alemanno, γνωστός για τις ακροδεξιές του τοποθετήσεις, προφανώς ενοχλημένος από τον σημερινό ξεσηκωμό, όπως αναφέρει η Corriere della serra η οποία κάνει λόγο και για φοιτητές που επιτέθηκαν στην αστυνομία ενώ μια ομάδα διαδηλωτών που αποσπάστηκε προσπάθησε να εισβάλει στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κομμάτι της διαδήλωσης προσπάθησε να πλησιάσει τη «κόκκινη ζωνη» (γύρω από τη βουλή που την είχαν αποκλείσει οι αστυνομικοί) και συγκρούστηκε με τις δυνάμεις καταστολής οι οποίες απάντησαν με ρίψη χημικών.
Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν όταν η κυβέρνηση πέρασε ένα ψήφο εμπιστοσύνης. Η αστυνομία όμως κατάφερε να σπάσει το φράγμα των διαδηλωτών στην piazza del Popolo. Τη στιγμη που ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ακούστηκαν τρεις δυνατές εκρήξεις έξω από το Κοινοβούλιο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο «προδιαγραφόμενο σκορ» υπέρ του Μπερλουσκόνι. Οι διαδηλωτές πέταξαν δυναμιτάκια, αυγά, μπογιά και πέτρες σε κυβερνητικά κτήρια και τις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν το Κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη χημικών, για να διαλύσουν το πλήθος. Ο όγκος και η ορμη των διαδηλωτών ήταν τέτοια, που η αστυνομία υποχρεώθηκε να κλείσει ένα μεγάλο κομμάτι του κέντρου της Ρώμης. 50 αστυνομικοί και τουλάχιστον 40 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. H la repubblica κάνει λόγο για πάνω από 100 τραυματίες και παρομοιάζει τις συγκρούσεις με τις αντίστοιχες των αυτόνομων του ’77.
Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στο Μιλάνο ενώ στο Παλέρμο περίπου 500 φοιτητές κατέλαβαν τον κεντρικό διάδρομο του αεροδρομίου. Στο Τορίνο φοιτητές απέκλεισαν τον σταθμό των τρένων και στην Βενετία οι διαδηλωτές κατέλαβαν την γέφυρα του Ριάλτο.

Rome riots

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου